Prohledej blog / Search this blog

12/07/2007

Phar Lap vs. Peter Pan


Po Man ´O Warově odchodu z dráhy do chovu se veřejnost domnívala, že končí doba koní, kteří dominovali turfu. Náhlá smrt australského závodního koně Phar Lapa v Kalifornii na jaře roku 1932 tuto myšlenku ještě podpořila. Lidé přemýšleli, jak dlouho bude asi trvat než se objeví podobný šampión, který by se jim mohl rovnat.

Ale netrvalo přilíš dlouho a již v roce 1932 se na australském turfu zaskvěl Peter Pan, kterého připravoval skvělý Frank McGrath (trenér vítěze Melbourne Cupu z roku 1909 - Prince Foote). Mezi jeho svěřence patřil po šest let i Amounis, slavný rival legendárního Phar Lapa. Ve stáji se mu za život vystřídaly stovky koní a na základě svých zkušeností, které byly podloženy léty tvrdé dřiny, tento muž na smrtelné posteli v roce 1947 prohlásil, že Peter Pan byl lepším koněm na 2 mílové závody než Phar Lap.

Peter Pan (Pantheon - Alwina, Tracery), světlý ryzák se žlutou hřívou a ohonem se narodil v roce 1929 na farmě Baroona Stud, severně od Sydney. Na dostihovou dráhu vstoupil v letech Velké deprese v roce 1930. Jeho jméno se objevovalo v rubrikách vítězů spolu s Phar Lapem a Chathamem.


Peter Pan a Jim Pike před
Melbourne Cupem 1932.


Největší slávu mu bezpochyby přineslo vítězství v Melbournském poháru v osudném roce 1932, když v Americe zemřel za tragických okolností jeho rival Phar Lap. Austrálie se ještě zcela nevzpamatovala ze ztráty svého milovaného šampióna a již se objevil nový idol turfu. V roce 1932 zvítězil Peter Pan i ve VRC Derby a poté v MacKinnon Stakes.

Peter Pan v roce 1933

V roce 1933 zvítězil v AJC St. Leger. V roce 1934 nastupoval Peter Pan na start s handicapem 9 kamenů a 10 liber. Nabízen byl v sázkovém kurzu 14:1. Jim Pike nasadil taktiku, kterou užíval s Phar Lapem. Držel se v zadních pozicích a zaútočil z vnějšku. Navzdory těžké promáčené dráze se Peter Pan ujal v zatáčce vedení a udržel náskok až do cíle.


Peter Pan v sedle s Jimem Pikem vítězí v AJC St. Leger 1933.

38 startů, 23 vítězství, 6 umístění. Dvojnásobné vítězství v Melbournském poháru v letech 1932 a 1934 mu vyneslo místo v Australské síni slávy (Australian Hall of Fame) po boku skvělého Phar Lapa.


Peter Pan po vítězství v Melbourne Cupu 1932

Peter Pan je pohřben na farmě Baroona ve Whittinghamu v Singletonu ve státě Nový jižní Wales.

Dostihová statistika:
tříletý: 1932 RRC Hill Stakes, AJC Derby, VRC Melbourne Stakes,VRC Melbourne Cup,AJC Randwick Stakes, AJC St.Leger,AJC Cumberland Plate,AJC Plate.
čtyřletý:AJC Autumn Plate,AJC Cumberland Plate.
pětiletý:VRC Melbourne Stakes,VRC Melbourne Cup, RRC Rawson Stakes,AJC Autumn Plate,AJC All Aged Plate.
šestiletý:RRC Hill Stakes,AJC Spring Stakes, AJC Craven Plate


Peter Pan a Jim Pike
Peter Pan v kostce:
Narozen: 1929
Stát: Austrálie
Barva: Světlý ryzák
Chovatel: Rodney R. Dangar
Majitel: Rodney R. Dangar
Trenér: Frank McGrath, Sr.
Výhry: AUD$69,976

Pedigree (pro zvětšení 2x klikni):


Zdroj: Hall Of Fame
Fotky: Archiv Melbourne Museum

Žádné komentáře:

Okomentovat

Web Trafficfile recovery

book your room today