Prohledej blog / Search this blog

8/07/2007

Phar Lap aneb trocha šafránu z Australského filmového archivu


O tom, že Phar Lap byl ve své době hvězdou číslo jedna svědčí i jeho nesčetné filmové záběry, které nám všem jednoznačně dokazují jak impozantní a výjimečný tento kůň byl. Rozhodla jsem se oprášit pár snímků, protože věřím, že přinesou do duše malou vzpomínku na velkého závodního koně, který přitahoval pozornost nejen v době své slávy, ale i nyní: v době technických zázraků a neomezených možností.

Do světa fantazie a vzpomínek se můžeme vydat kdykoliv. Můžeme cestovat i napříč časovými dimenzemi, protože fantazie vůbec žádné hranice nemá. Při pohledu na tyto snímky se ve mě probudila touha vrátit se zpět a vidět tohoto koně v celé jeho majestátnosti a kráse, potřást si rukou s jeho ošetřovatelem T. Woodcokem či prohodit pár slov s trenérem H. Telfordem, anebo být svědkem ranního tréninku šampióna v mlze, kdy se den teprve probouzí k životu. Slyšet kopyta rytmicky bušící do země na tréninkové dráze anebo sledovat výrazy lidí, když rezavý zázrak probíhal vítězně cílem...navzdory handicapům, navzdory pomluvám, navzdory nepřátelům. Bohužel má touha navždy zůstane pouhým snem. Vášní, která mi dává sílu a která je stejně tak krásná jako je nedostupná. Snad právě proto je to tak zvláštní pocit. Lidské vášně jsou záhadné. Když se někoho taková vášeň zmocní, neumí ji vysvětlit druhým a kdo nic podobného nikdy nezažil ji zas nedokáže pochopit. Každý máme v životě své sny a vášně, některé jsou dostupné a jiné existují pouze v naší mysli. Jsou skryty před zraky ostatních a existují pouze pro nás.

Jeden takový svůj tajný sen jsem Vám právě teď prozradila...


Dokonalá konstituce,
rychlost, energie a elegance spojená s mírnou povahou a srdcem bojovníka...... sen každého chovatele...trenéra...ošetřovatele...a majitele...to byl PHAR LAP.
Zdroj snímků: Australský filmový institut.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Web Trafficfile recovery

book your room today