Prohledej blog / Search this blog

8/02/2007

Arsen nutně nemusel způsobit Phar Lapovu smrt


Prominentní koňský veterinář zpochybnil tvrzení vědců o úmyslné otravě šampióna v Americe. Vědci, kteří použili přístroje nazvaného synchrotron k objasnění záhadné smrti šampióna v USA, totiž celému světu oznámili, že jsou si jisti, že vítěz Melbournského poháru z roku 1930, byl úmyslně otráven smrtelnou dávkou arzénu. Toto tvrzení však veřejně zpochybnil prominentní australský veterinární lékař dr. Percy Sykes prohlášením, že arzén byl ve 30 letech 20. století používán jako tonikum u 90 % koní té doby, což znamená, že v tělech dostihových koní bylo možné tuto - dnes již zakázanou - látku zcela běžně nalézt. Dr. Sykes se přiklání spíše k teorii, kterou ve své knize Phar Lap - publikované v roce 2000 - nastínili autoři Geoff Armstrong a Peter Thomson.

Publikace, která přinesla v roce 2000 nový pohled
na smrt Phar Lapa v USA

Dr. Ivan Kempson oznámil, že se domnívá,
že Phar Lap
byl v roce 1932 otráven.

Není žádným tajemstvím, že Phar Lapův odkaz v Austrálii žije dál, i po 70 letech, kdy tento legendární dostihový kůň zemřel. Jeho jméno se stále objevuje na předních stranách všech australských deníků.

Vědci tvrdí, že vyřešili záhadnou otázku týkající se jeho nevyjasněné smrti v USA v roce 1932. Objevili totiž důkaz, že byl otráven smrtelnou dávnou arsenu. Několik dalších odborníků proti této teorii vystoupilo. Podle jejich názoru neexistují spolehlivé důkazy, protože arsen byl v době, kdy Phar Lap závodil, běžně používán jako tonikum ve všech dostihových stájích v Austrálii. Naše reportérka Paula Krugerová se vydala za jedním z prominentních odborníků, který proti této teorii veřejně vystoupil.

PAULA KRUGEROVÁ: Bylo to v těžkých časech Velké deprese v roce 1930. Tehdy se Phar Lap stal miláčkem celé Austrálie, když vyhrával dostih za dostihem, často zatížen neobjektivním handicapem. Pak odjel do Ameriky, aby se tam utkal s tamějším výkvětem dostihových drah v nejbohatším dostihu světa - Agua Caliente Handicapu v roce 1932.

Archivní záznam: A Phar Lap začíná dotahovat, předbíhá všechny své soupeře v poslední zatáčce, ostatní koně v poli působí dojmem jakoby se snad ani nehýbali...

PAULA KRUGEROVÁ: Nevzhledný ryzák ukázal ve svém posledním dostihu v Novém Mexiku překvapující formu. Navzdory tomu o pár týdnu později zkolaboval a zemřel v rukou svého milovaného ošetřovatele a trenéra. Všichni Australané si ihned pomysleli, že smrt šampióna mohla být dílem Amerických dostihových syndikátů. Otázka jeho smrti nebyla nikdy definitivně dořešena a přerostla tak v nevysvětlitelnou sportovní záhadu.

Dnes však vědci z Melbourne tvrdí, že znají odpověď. Objevili totiž ve vzorku odebraného z Phar Lapovy srsti jasné stopy určitého množství arsenu, které podle nich v roce 1932 zřejmě vedlo k šampiónově smrti. Toto oznámil tisku vedoucí celého projektu doktor Ivan Kempson z výzkumného centra Synchrotonu. Doktor Kempson říká, že arsen byl koni podán přibližně 30 hodin před smrtí. Jenže proti této teorii ostře vystoupil jeden z předních veteninárních expertů, 86letý Dr. Percy Sykes. Sykes je jedním ze spoluzakladatelů Sydney's Randwick Equine Centre/veterinárního střediska v Randwicku/. Pan Sykes se pohybuje v prostředí dostihových koní celý život a je přesvědčený, že nález arsenu není průkazným důkazem úmyslné otravy šampióna v USA.

Dr. PERCY SYKES (veterinární lékař): Byl bych spíš překvapen, kdyby se v jeho systému arsen nenalezl. Tato látka se v té době běžně používala u všech dostihových koní jako tonikum.

PAULA KRUGEROVÁ: A bylo toto tonikum legální?

Dr. PERCY SYKES (veterinární lékař):Koně se v té době nijak netestovali. A i kdyby, i v dnešní době je určité množství arsenu běžně přidáváno koním do žrádla. Přípravky Fowler's solution nebo Donovan's solution byly tenkrát nejrozšířenějšími přípravky, které se v dostihových stájích běžně užívaly.

PAULA KRUGEROVÁ: Opravdu? Jak moc běžně?

Dr. PERCY SYKES (veterinární lékař): Téměř denně. V každé dostihové stáji té doby jste mohli nalézt přípravek Fowler's solution.

PAULA KRUGEROVÁ: A projevily se nějaké vedlejší účinky? Předávkování anebo jiné onemocnění?

Dr. PERCY SYKES (veterinární lékař): Hmm, myslím že ne. Na nic takového si nevzpomínám. Za dobu své veterinární praxe jsem se s podobným případem nikdy nesetkal. Nicméně z čistě veterinárního hlediska se nějaké problémy časem rozhodně projevit musely. Arsen je látka, která se v těle živého organismu ukládá, zpočátku nepůsobí žádné komplikace, ale její účinky se dříve či později projeví. Mohou způsobit i určitá zdravotní poškození.

PAULA KRUGEROVÁ: Dnes byla zveřejněna studie pana dr. Kempsona a jeho týmu, která odhaluje, že vzorek srsti Phar Lapa arsen obsahoval. Vědci se domnívají, že záhadu jeho smrti vyřešili. Podle Vás tedy kauza Phar Lap ještě dořešena není?

Dr. PERCY SYKES (veterinární lékař):
Řekl bych, že příčina Phar Lapovy smrti nebude nikdy spolehlivě prokázána. Dle mého názoru zemřel na stresový syndrom, který se nazývá Colitis X, což je vlastně akutní zánět sliznice ve slepém střevě, který je často doprovázen i náhlým průjmem, následuje šok a většinou i smrt nakaženého zvířete.


Zpracováno dle: The World Today - 23.10.2006
Překlad: Phar.Lap

Žádné komentáře:

Okomentovat

Web Trafficfile recovery

book your room today