Prohledej blog / Search this blog

7/02/2007

Byly závěry vědců týkající se otravy Phar Lapa předčasné?

Phar Lap zemřel již před 75 lety, jeho záhadná smrt však neustále přitahuje nejen pozorornost nás obyčejných smrtelníků, ale i vědců. Výzkum provedený Dr. Ivanem Kempsonem z výzkumného institutu Iana Warka a jeho následné prohlášení v tisku potvrzující otravu australského šampióna v roce 1932, odstartovalo mezi dostihovými odborníky a vědci ostré debaty. Kempson tvrdí, že věda přispěla k vyřešení jedné z největších sportovních záhad světa.

Profesor Rob Lewis, ředitel "Monash University Centre for Synchrotron Science" říká, že Kempsonova teorie obsahuje příliš mnoho "kdyby" na to, aby mohla být použita jako možné vysvětlení Phar Lapovy záhadné smrti.


Profesor Rob Lewis u exponátu Phar Lapa v Melbournském Muzeu.

Lewis, který měl možnost prohlédnout si výsledky analýzy vzorku Phar Lapovy srsti z urychlovače částic, dále uvádí, že výzkum je teprve v počáteční vývojové fázi a vyvozování předčasných závěrů není v této fázi výzkumu na místě. Nelze totiž s určitostí prokázát, zda se arzen nalezený ve struktuře vzorku nedostal do těla koně jiným způsobem - např. během taxidermačního procesu. Skutečný důvod Phar Lapovy smrti nebyl nikdy prokázán. Mnozí se domnívají, že na smrti zázračného koně má svůj podíl americká mafie. Dr. Kempson přišel s nápadem použít technologie urychlovače částic (tzv. synchrotonu) k odhalení skutečné přičiny šampiónovy smrti. Dále prozradil, že analýza, při které bylo použito této vyspělé technologie, se uskutečnila v institutu poblíž Chicaga, kde došlo ke zjištění přítomnosti dvou forem arzenu ve vzorku. Jedním byl arzen obsahující olovo, který se do vzorku mohl dostat během konzervace. Druhý vzorek se do těla koně dostal s největší pravděpodobností přes trávící proces při běžném přijímání potravy.

Dr. Ivan Kempson (záznam):
"Druhý prvek arzenu nalezený ve vzorku svou chemickou strukturou nasvědčuje tomu, že se do těla koně dostal procesem přijmu potravy tak 30 až 40 hodin před smrtí. Osobně jsem několikrát procházel celý postup a jednotlivé fáze analýzy, abych se ujistil, že jsme nikde neudělali chybu. Snažil jsem se nalézt alternativní vysvětlení, ale výsledky analýzy jasně ukazují, že se do trávícího systému koně nějakým způsobem dostal arzen."

Lewis však oponuje tím, že vzorek hřívy z vycpaného koně je nutné podrobit mnohem delšímu výzkumu. Tvrdí, že před vědci leží ještě mnoho titěrné práce a dodává, že ještě nikdy se neprováděla analýza vzorku srsti ze zvířete, které bylo vypreparováno před tolika lety.

Příčný řez vzorkem Phar Lapovy srsti:
Zde
je ukázka příčného řezu vzorkem získaným z Phar Lapovy vypreparované hřívy, kde je patrný výskyt dvou forem arzenu.


Snímek zkoumaného vzorku
(autor dr. Kempson a Henry Dermott)

Dr. Ivan Kempson: "Při normálním postupu bychom porovnali vzorky hřívy dvaceti dalších koní, kteří byli vycpáni, a podle získaných výsledků bychom mohli dojít k jednoznačnému závěru - pokud by se totiž v některém ze vzorků vyskytovala byť jen nepatrná odchylka, přišli bychom na to velmi rychle a mohli bychom přesně určit, který z testovaných vzorků se od ostatních odlišuje a čím. V tomto případě máme však pouze jednoho koně. Navíc musíme vycházet z toho, že neznáme přesný způsob provedení konzervace. Je také těžké stanovit přesně dobu, kdy se jed do těla koně mohl dostat."

Lewis nepochybuje o tom že, pomocí urychlovače částic lze blíže určit chemickou strukturu látky jako je arzen. "Urychlovač Vám o látce poskytne mnohem více informací než jiné doposud používané metody, ale zda by tato analýza obstála např. jako soudní důkaz, to si nejsem jistý. Zvláště v tomto případě existuje spousta aspektů, které vzbuzují další otázky. Neznáme například proces použitý při úpravě Phar Lapovy kůže. Nevíme ani, zdali se za ta léta struktura arzenu obsaženého v šampiónově hřívě nějak nemodifikovala vlivem určitých podmínek. Věci často oxidují a mění svou strukturu díky působení mikrorganismů. Zejména pak biologický materiál mění svou strukturu a nezůstává stejný a přesně toto se mohlo stát i s Phar Lapovým exponátem.

Dr. Ivan Kempson nicméně uvádí, že výzkum v tomto případě bude pokračovat dále, včetně plánovaného porovnávání s jinými obdobnými případy.

Dr. Ivan Kempson: "Vzorek Phar Lapovy hřívy byl zatím porovnán jen se vzorkem srsti vycpaného šimpanze."

Co je synchrotron?
Lewis popisuje synchrotron jako stroj, který dokáže vyslat velký počet rentgenových paprsků na mikroskopické objekty jako jsou např. vlasy a srst. Součástí stroje je velmi silný elektromagnet, vysokofrekvenční zdroje a urychlovací komora s párem dutých urychlovacích elektrod. Částice se pohybují uvnitř elektrod svou setrvačností a jejich dráha je zakřivována magnetickým polem orientovaným kolmo na rovinu dráhy částic. U tohoto zařízení je magnetické pole využíváno nejen k vedení svazku částic, ale i k jeho urychlování. Jak částice míjejí magnetické pole v kruhu vysílají paprsky přibližně miliónkrát jasnější než slunce.

"V případě vzorku Phar Lapovy hřívy jsme nezaměřili svou pozornost na paprsky procházející skrz vzorek hřívy, ale na paprsky rozptylující se kolem struktury vzorku, které se odrážely do různých směrů," dodal Lewis. "Tyto paprsky totiž obsahují informace o látkách jako arzen a jeho chemické složení."

Podle článku zvěřejněného dne 23.10.2006 na serveru ABC Science online.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Web Trafficfile recovery

book your room today