Prohledej blog / Search this blog

7/02/2007

Otrava arzenem, bakteriální onemocnění nebo nešťastná náhoda ?


Australané byli po celých 75 let přesvědčeni, že jejich dostihová hvězda
Phar Lap byl v Americe úmyslně otráven. A to i navzdory faktu, že vyšetřující orgány nikdy oficiálně tuto domnělou tezi, kvůli které dokonce někteří radikálové po své vládě požadovali vyhlášení války Americe, jako příčinu náhlého skonu ryzého zázraku neuznali.

Do celé kauzy, zastřené stále rouškou tajemství, vnesla v roce 2000 svěží vítr kniha „Phar Lap“ autorů Geoffa Armstronga a Petera Thompsona. Ti se v ní opírali o podložená fakta některých veterinářů, zkoumajících všechny dostupné údaje o ryzákově úhynu. Autoři dospěli k názoru, že důvodem skonu byla infekce Anterior enteritis, která však byla objevena až v roce 1980. Přední australští veterinární experti a shodli, že bakteriální infekce - anterior enteritis - napadá koňské střevo. Bakterie, která ji způsobuje, vylučuje ve střevním prostředí látku zvanou duodentis proximal, která dokáže zdravé zvíře zabít během několika hodin. Podle autorů knihy zemřel tedy Phar Lap na chorobu, která nebyla v roce 1932 vůbec objevena.

V roce 2006 na sebe upoutal značnou pozornost i výzkum uskutečněný dr. Ivanem Kempsonem, jehož výsledky zveřejněné 23. října 2006, doslova obletěly svět – ve vzorcích, odebraných ze srsti šampióna, byl prokázán výskyt arzenu.


Percy Sykes

Australský expert Percy Sykes však míní, že ve 30. letech 20. století bylo až devadesát procent koní léčeno přípravky, které arzen normálně obsahovaly. Podle jeho teorie kůň uhynul na následky stresového syndromu nazvaného Colitis X, který se projevuje zanícením tlustého střeva, průjmem i chrlením krve z plic. Zakladatel Sydney´s Randwick Equine Centre se navíc nechal slyšet, že by byl spíše překvapen, kdyby se v uvedeném období našel kůň, který by v těle stopy po arzenu neměl…

Podle periodika „The Australian“ však existují i další teorie spjaté s Phar Lapovou smrtí. Buď byl otráven gangstery a nebo samotným Tommym Woodcockem, který svému miláčkovi „Bobymu“ omylem do krmiva podal dvojnásobnou dávku přípravku Fowler´s Solution, tedy jakéhosi lektvaru, který měl udržet šampionovu formu a urychlit jeho regeneraci po náročném dostihu v Mexiku. Tento přesně naordinovaný „lék“ by podle dohadů mohl obsahovat kromě arzenu také vysoce toxický derivát strychnin, dnes známý spíš jako Nux Vomica. Obě výše zmiňované látky (arzen i Nux Vomica) jsou dnes na seznamu zakázaných látek, ale ve 30. letech 20. století byly obě substance běžně používány.

Žokej Ray Higgins, který se účastnil filmového zpracování Phar Lapova příběhu po boku Woodcocka, se prý od něho samotného dozvěděl, že běžnou složkou šampiónovy krmné dávky byl opravdu přípravek Fowler´s Solution. Takováto krmná dávka, ochucená medem kvůli odstranění hořkosti a zápachu, přelitá horkou vodou prý byla Phar Lapovi podávána v průběhu deseti dní. Šílenou domněnku, že by Tommy Woodcock svého miláčka nevědomky otrávil, potlačil Stan Boyden, trenér pozdějšího vítěze Melbourne Cupu 1948 a posléze i jeho syn Lawrence.

Stan Boyden(archivní záznamy): „Tommy udělal přesně to, co po něm bylo žádáno ze strany Harryho Telforda, ryzákova původního trenéra. Poslední věcí, které by se chtěl dopustit, bylo záměrně ublížit Phar Lapovi“.

Stan Boyden byl v době největší Phar Lapovy slávy jeho „řidičem“. Prý údajně vlastní i původní ručně psaný rozpis ke krmným dávkám pro Phar Lapa, ale ctí ho jako tajemství. Sám prý vyzkoušel povzbuzující látku jedinkrát a to v 60.letech na koni Strangeman. Deset dní před závodem mu ji aplikoval a poté svého svěřence přihlásil do dostihu v Kilmoru. Strangeman vyhrál.

Stan Boyden(archivní záznamy): „Byl jsem šokován. Ale ne výsledkem dostihu, nýbrž tím, s jakou lehkostí můj kůň zvítězil“.

Harry Telford, Phar Lap a
Tommy Woodcock.

Svojí troškou do mlýna přispěl i veterinář G.Pearcehy, který tvrdí, že Phar Lapovi se stalo osudným požití trávy, na kterou byl aplikován prostředek proti hmyzu. G. Pearcehy dále prohlásil, že tuto domněnku měl potvrdit i valachův veterinář Bill Nielsen. Tommy prý ryzáka vyvedl ze stáje, aby si kousl zelené trávy, která byla však postříkaná jedy na hubení hmyzu. Tvrzení Pearcehyho však považujte spíše za jednu z lidových variant „vraždy“ Phar Lapa kvůli údajnému strachu ze zhroucení sázkového systému, které by zcela určitě následovalo v jeho nadcházejícím dostihu v Kalifornii. Toto tvrzení je ovšem nepodložené, neboť G. Pearcehy tvrdí rovněž, že v okamžiku, kdy se kůň údajně v bolestech kácel k zemi, byl prý jeho veterinář Billy Nielsen v nedalekém městečku na drinku a celou situaci poněkud podcenil… To samozřejmě pravda není. Nielsen byl v té době na cestě do Tanforana, aby celou věc konzultoval se svým kolegou.

Pro Australany je Phar Lapova smrt námětem neustálých spekulací tak, jako pro Američany otázka, kdo ve skutečnosti zastřelil J.F.Kennedyho nebo zabil Marylin Monroe. Všechny skutečnosti mají tedy jenom shodného jmenovatele: definitivní odpověď je prozatím v nedohlednu.

Díky moderním vědeckých technologiím alespoň víme, že byl Phar Lap skutečně otráven, ale zřejmě není v lidských silách zjistit, kdo za jeho smrtí stojí. Vědci se shodují na výsledcích analýz, že smrtelná dávka se do těla šampióna dostala 30 až 35 hodin před jeho skonem.

Phar Lapův život sice definitivně vyhasl 5. dubna 1932 v Menlo Parku v Kalifornii, nicméně jeho záhadná smrt se stala živnou půdou pro spekulace, které přežily 75 let a budou zřejmě přežívat i nadále. Vědci pod vedením dr. Kempsona začali v současnosti psát zcela novou kapitolu tohoto neuvěřitelného příběhu a těm, kdo čekají na finalní objasnění Phar Lapovy smrti, dr.Kempson vzkazuje: „Stoprocentní odpověď se patrně nikdy nedozvíme“.

A tak nám všem, zvědavcům i fanatikům, nezbývá než čekat na to, až se možná za pár let někomu podaří sestrojit stroj času a rozhodne se objevit, jak to tenkrát vlastně doopravdy bylo. Snad se před cestou alespoň inspiruje filmem Stevena Spielberga Návrat do Budoucnosti II. (Back To the Future II.) a odnese si z něho poučné varování, že zasáhy do historie se nevyplácí.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Web Trafficfile recovery

book your room today