Prohledej blog / Search this blog

7/02/2007

Rozluštili konečně vědci 75 let starou záhadu?

Výzkumný ústav Iana Warka

Vědci výzkumného ústavu Iana Warka (prý už konečně?) rozluštili příčinu Phar Lapovy záhadné smrti. Dr. Ivan Kempson, jeden z vědců z Warkova institutu ve spolupráci s panem Henry Dermottem z muzea Victoria zveřejnili výsledky výzkumu, které dokazují, že nejlepší dostihový kůň Austrálie byl otráven podáním velké dávky arzenu přibližně 35 hodin před smrtí.

Aplikace takové dávky arsenu vedla samozřejmě k okamžitému úhynu zvířete. V červnu 2006 se jihoaustralský vědec a univerzitní expert dr. Ivan Kempson zavřel na tři dny do laboratoře v Chicagu s týmem svých amerických kolegů a ponořil se do rozboru vzorků Phar Lapovy srsti. Vědci podrobili vzorek šampiónovy srsti intenzivnímu rentgenovému paprsku, jenž byl generován urychlovačem částic (tzv. synchrotronem) a došli k závěru, že typ a rozložení arzenu ve struktuře vzorku odpovídá neznámé látce nalezené v roce 1932 během pitvy v krevním systému zvířete.


Dr. Ivan Kempson

Dr. Ivan Kempson pracoval na tomto výzkumném programu po 3 roky a studoval aplikaci analýz a technik synchrotronu pro účely soudních a environmentálních věd. Dr. Kempsonovi a Henry Dermottovi byl ministrem pro kulturní rozvoj státu Victoria, panem Johnem Brumbym, udělen grant v hodnotě 20.000 AUD, aby mohli pokračovat v dalším pátrání týkajícím se právě Phar Lapova případu.


John Brumby

Žádné komentáře:

Okomentovat

Web Trafficfile recovery

book your room today