Prohledej blog / Search this blog

6/29/2007

Phar Lap - národní poklad Austrálie


Phar Lap
je vedle Neda Kellyho jedním z nejmilovanějších idolů Austrálie. Příběh o tom, jak se z nevzhledného nohatého hříběte stal jeden z nejlepších dostihových koní světa, uchvátil srdce Australanů po celé generace.



Bobby, jak byl velký ryzák přezdíván svým věrným ošetřovatelem Tommym Woodcockem, rozdával lidem v době ekonomické krize (nazývané též Velká deprese) naději a radost. Odběhl 51 závodů a 37 jich vyhrál. Jeho předčasná smrt v Americe způsobila nevýslovný smutek po celé Austrálii. Lidé plakali na ulicích a vláda se je marně snažila utěšit.

Největší osobnosti Australského sportu - Charles Kingford Smith, Don Bradman, Bobby Pearce, Walter Lindrum a Phar Lap na středu plakátu.

Ani dnes nepřestává Phar Lap přitahovat pozornost návštěvníků všech věkových kategorií. Po více než 70 let přicházejí Australané do muzea, aby mohli spatřit svého milovaného hrdinu a to i přestože se okruh pamětníků rok od roku ztenčuje. Expozice představující dostihového hrdinu Phar Lapa patří naprosto jednoznačně k největším lákadlům Melbournského muzea.

Proč se ale lidé tak upjali zrovna na Phar Lapa? Snad kvůli neuvěřitelnému počtu vyhraných závodů. V nich často pokořil nejen své soupeře, které nechával daleko za sebou, ale nejednou i časový rekord dráhy. Jsou snad přitahováni možností spatřit ho takového jaký byl, když prohrál svůj poslední závod se smrtí? Jsou snad opravdu přitahováni nádherně vypreparovaným exponátem, který je považován za vrchol umění preparátorů?


Je zcela nemožné odpovědět na tyto otázky, nicméně vidět na vlastní oči expozici Phar Lapa v Melbournském muzeu se stalo téměř rituálem pro všechny, kteří v Melbourne žijí nebo město pouze navštíví.

Podívejte se na velmi zajímavý video dokument o této legendě.

Další info o Phar Lapovi naleznete zde.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Web Trafficfile recovery

book your room today