Prohledej blog / Search this blog

6/29/2007

Phar Lap aneb fotografie nelžou


Dobrý kůň je dobrý kůň ať už je jeho vlastníkem třeba sám lucifer. Harry Telford se stal mýtem hlavně proto, že objevil Phar Lapa. Předpokládal, že z něj bude výborný dostihový kůň a jeho předpoklad se vyplnil. Často se doslovně píše, že stvořil šampióna závodní dráhy z průměrného koně. Zde začíná sugesce a zároveň i zbytečná snaha. Realita je taková, že Phar Lap by se pravděpodobně stal šampiónem i v majetku někoho jiného. Nebylo by zcela na místě diskutovat o socio-ekonomických faktorech, které zahalovaly Sydney a celou Austrálii v polovině 30. let 20. století, tedy právě v době, kdy se Phar Lap ujal vlády nad australským turfem. Byl to však i věk převratných technických vynálezů - zejména v oblasti zachycování pohybu přes fotoaparát na sebe média začínala pomalu brát podobu dnešních paparazzi. Ale já jsem jim ohromně vdečný za jejich intenzivní zájem o tohoto šampióna turfu. Noviny přinášely záběry šampióna ze všech úhlů a Phar Lap se pravidlně objevoval v denním tisku.

Znovu a znovu zachycovala média zázračného koně ve cvalu (Phar Lapův jeden cvalový skok měřil obdivuhodných 27 stop) s Jimem Pikem sedícím na jeho hřbetě. Když věnujete těmto snímkům dostatek času a podíváte se na ně pozorněji pak zjistíte, že přes různorodost všech závodů, tj. rozdílné délky trati a různé distance, jsou Pikovy otěže stěží delší než 1 stopa. Pikův bič byl pouhou formalitou - neexistují záznamy, že by ho někdy použil. Udidlo často vyčnívá koni z huby. Žokejovy ruce jsou zalomené okolo šampiónova krku. Pike je zákloněn dozadu se špičkami bot směřujícími dopředu s tváří pokaždé tak vážnou jako by se byl snažil udržet parní vlak. A tato situace se opakuje na mnoha fotografiích...


Na dostihovém mítinku ve Flemingtonu v roce 1930 dokentroval Phar Lap v CB Fisher Plate do cíle 3 1/2 délky před ostatními koňmi. Přičemž v průběhu 4 dnů konání tohoto dostihové mítingu uběhl dohromady přes 5,7 mil (9,2 km), do cíle však dobíhal pokaždé stejně: ohon nahoře, hlavu vysoko a téměř v kentru.

Říkejte si co chcete o novodobých šampiónech a šampiónech, kteří přijdou po nich. Já jsem však nikdy neviděl fotky koně, který by vítězil tak často a tak snadno. I slavná klisna Makybe Diva byla po svém vítězství v Cox Plate v roce 2005 vyčerpaná. A to proti sobě neměla pole tak silných soupeřů jako Phar Lap a nikdy nezávodila tak často jako on.


Slavná klisna Makybe Diva a Glenn Boss
při tréninku.

Phar Lapova kariéra na dráze vystupuje nad ostatní právě počtem dostihů, které absolvoval ve velmi krátkých časových úsecích, ale hlavně lehkostí s jakou dobíhal do cíle. Všechna jeho vítězství byla tak neuvěřitelně snadná.

Dochované fotografie nám jasně dokazují, že Phar Lap měl proti svým soupeřům značnou převahu. Problémem srovnávání skvělých koní v časových rovinách zůstává variabilita: podmínky trati, odlišnost dnešního chovu koní od minulosti, dopingové prostředky...atd. Avšak fotografické důkazy hovoří jasně. Phar Lap dosahoval pokaždé cíle s neuvěřitelnou lehkostí často až o několik délek před svými vyčerpanými soupeři. Při své nadprůměrné výšce se mohl jevit silnější a impozantnější než zbytek pole, ale nemůžeme si nevšimnout, že Pike jej stále držel, což je patrné téměř ze všech fotografií, a po dosažení cíle jej okamžitě "bral zpátky." Existuje pouze jeden závod, kdy musel koně požádat o větší úsilí. Bylo to ve Futurity Stakes v roce 1931, kdy byl Phar Lapovi přidělen velký handicap. Kůň však nebyl nikdy v dostihu ani na tréninkové dráze požadán o zapojení celého svého potenciálu, takže jej ani nikdy nepředvedl. Otázkou však zůstává jak dobrý by asi byl? Ale to už patří do kategorie legend. Legend, jejichž život je tragicky ukončen dříve než mohou opravdu prokázat svou výjimečnost. Nemám nejmenších pochyb o tom, že kdyby Phar Lap tragicky neuhynul, že by všechny své soupeře doslova rozdrtil na prach bez ohledu na to, kde ve světě by býval běžel. Proč si to myslím? Najděte mi fotografii koně, která by mohla konkurovat této a já Vás požádám, aby jste mi našli další fotografii stejného koně podobnou té předchozí...

Cvalový skok Phar Lapa měřil neuvěřitelných 8,5 metru

Pozn. W.S. McKay byl okouzlen Phar Lapem natolik, že v roce 1932, těsně po šampiónově smrti vydal knihu s názvem "The Staying Power of the Racehorse. Obrázek výše byl uveřejněn v této publikaci.

Podle knihy W. S. McKaye.
Zpracováno podle článku JessOw.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Web Trafficfile recovery

book your room today