Prohledej blog / Search this blog

6/29/2007

Eric Alfred Connolly - velmi talentovaný bookmaker


Alfred Eric Connolly (1880 - 1944)






Narozen: 17.04.1880 Wangaratta, stát Victoria v Austrálii
Zemřel: 09.10.1944 Toorak, Melbourne, stát Victoria v Austrálii
Význání: anglikánské

Zaměstnání:
- gambler
- majitel dostihových koní
- trenér dostihových koní

Eric Alfred Connolly pozdější proslulý australský sázkař, majitel a trenér dostihových koní, se narodil 17.4.1880 na chovné stanici ovcí v Degamero poblíž řeky King River u městečka Wangeratta v australském státě Victoria jako šesté dítě z osmi. Jeho matkou byla Elizabeth Sarah, roz. Bouldová. Jeho otec James Henry Connolly byl pastýřem a chovatelem ovcí na farmě. V roce 1890 se rodina přestěhovala do Melbourne a jeho otec se počal věnovat tréninku dostihových koní. Connolly zdědil posedlost turfem po svém otci.

V roce 1903 zakoupil Eric koně jménem The General. Kůň byl jednoznačně dobrý sprinter, ale Connolly jej přetrénoval na steeplera a v roce 1904 zkasíroval 14.000 liber za jeho vítězství v rámcovém dostihu Grand National Steeplechase. The General se stal Ericovým oblíbencem natolik, že jej nechal zvěčnit na obraze Freda Woodhouse seniora.

Po návštěvě Indie a Singapúru se Eric Connolly 1.6.1906 oženil s Adou Jane roz. Webbovou. Svatba se konala v kostele Sv. Petra na Eastern Hillu. Později se jim narodily tři dcery.

Jako trenér dostihových koní byl rovněž velmi úspěšný. V jeho tréninku byl např. Celerity, neuvěřitelný sprinter své doby, který zvítězil v Oakleight Plate v roce 1910, Sea Prince doběhl na prvním místě ve Willamstown Cupu v roce 1913. Následovalo další vítězství Connollyho koně Rostruma v New Market Handicapu v roce 1922. Další z jeho koní jménem Murillo deklasoval soupeře v 2600 m dlouhém Metropolitan Handicapu v roce 1927. Rok poté stejný závod vyhrál opět kůň v jeho tréninku jménem Sunburst. Connolly tak v tomto období na sázkách vydělal přes 100 000 guinejí.

Connolly byl jedním z mála neuvěřitelně vychytralých taktiků v dostihovém světě vůbec a měl jak se říká "oko na koně." Při sázení často riskoval a pohyboval se na velmi tenkém ledě. Uskutečnil i několik sázek, které byly zcela proti holému rozumu, ale štěstí si k němu vždy našlo svou cestu a on vyhrával. Už když mu bylo 15 let, naváhal prodat svého ponyho za 8 guinejí. Několik měsíců poté si vydělal organizací dostihového odpoledne ve Flemingtonu téměř 700 guinejí.

Na jaře roku 1929 se Connolly nejprve pokusil od pana A. Louissona za 10 000 guinejí odkoupit jeho novou investici: hřebce NIGHTMARCHE. Bohužel neúspěšně. Nakonec se - s pomocí sázkaře "Rufe" Naylora z Nového Jižního Walesu - stal alespoň manažerem hřebcovy kariéry pro sezónu 1929. Toto spojení vešlo do dějin Australského turfu jako jedno z nejvýhodnějších. Nightmarch, pozdější novozélandský šampión závoní dráhy a vynikající vytrvalec, byl i polobratrem fenomenálního Phar Lapa. Connolly postavil koně do jednomílového závodu Epsom Stakes (1600 m) a vsadil na jeho vítězství. Nightmarch opravdu rozdrtil své soupeře s převahou třídy a Eric vydělal 50.000 guinejí. V závodě nazvaném Metropolitan na 2600 m si však Connolly kupodivu vsadil, že Nightmarch závod nevyhraje a opět se nemýlil, zvítězil Loquacious. Eric Connolly také všemožně podporval starty Nightmarche proti obrovitému Phar Lapovi a později šokoval dostihovou veřejnost, když jeho svěřenec Nightmarch porazil fenomenálního Phar Lapa v Melbourne Cupu 1929 a vydělal tak svému majiteli pohádkových 180 000 guinejí. To by nemohl být Connolly, aby neuskutečnil bláznivou sázku a nevydělal tak celé jmění. Vsadil si totiž na svého svěřence v kurzu 6:1, protože se "náhodou doslechl" od svého blízkého přítele, kterým nebyl nikdo jiný než Jim Pike, pozdější Phar Lapův stálý žokej, že Phar Lapa bylo ve Victorian Derby velmi těžké "ukočírovat." Connolly tak vsadil na štěstí a vyhrál.

Unikátní fotografie - v pozadí Phar Lap a Tommy Woodcock

V ke konci roku 1929 utrpěl Connolly srdeční infarkt a byl na 3 měsíce upoután na lůžko, díky čemuž se jeho aktivity na dráze staly omezenými a jeho jmění bylo značně nestabilní. V té době se jeho sázky staly mnohým inspirací a daly vzniknout australskému idiomu "mít štěstí jako Eric Connolly." Ale za jeho šťastnou hvězdou ležela spousta tvrdé práce. Většinu koní nesoucích červenočerné barvy jeho stáje si každé ráno trénoval sám. Byl jedním z mála trenérů, u nich se časem vyvinula fotografická paměť spolu s instinktem pro odhadnutí vývoje formy koně i na měsíce dopředu. Stal se z něho trenér, který své koně obsazoval do jednotlivých dostihů sezóny i s několika měsíčním předstihem. Nechyběla mu zkrátka odvaha a vyrovnanost. Na dráze býval v den konání závodů mezi prvními a jen zřídka kdy ho ten den viděli jíst či pít. Býval stále středem pozornosti dostihové veřejnosti ve Flemingtonu či Randwicku. Jeho návštěvy v padocku byly ostře sledovány všemi sázkaři i bookmakery.

V roce 1930 se seznámil s Dave J. Davisem, majitelem Phar Lapa a naplánoval nechvalně známý sázkový "podvod" s velice dobře dotovanými dostihy (Melbourne Cupem a Caulfield Cupem), na kterém vydělal před 200 000 guinejí. Díky Connollyho "chytré taktice" zkrachoval nespočet bookmakerů po celé Austrálii. Dodnes mnozí pamětníci nemohou zapomenout na tuto událost, která se bezpochyby stala jednou z kalamitních v celé historii australského turfu. Nebylo tedy divu, že mnozí bookmakeři se po tomto sázkovém skandálu obávali dalších Connollyho triků. Jeho dostihové tipy byly následovány mnohými chtivými spekulanty, kteří sledovali pouze jediný cíl, vydělat co nejrychleji hodně peněz. Ke konci 30. let 20. století disponoval Connolly jměním, jehož hodnota byla 250 000 liber. Navzdory faktu, že občas obohatil bookmakery - speciálně Sola Greena, jej předcházela pověst snad nejúspěšnějšího australského sázkaře vůbec. Connollyho heslem bylo: "Pokud ztratíš peníze, jako bys vlastně neztratil vůbec nic! Avšak ztratíš-li odvahu, pak jsi ztratil všechno!"

Hnědovlasý, modrooký muž s našpulenými rty a úctyhodným monogramem E.A.C. byl 180 cm vysoký a vážil 70 kg. Oblékal se velmi konzervativně a byl značně náročný, rezervovaný. Vždy mluvil tichým upřímným hlasem. Uznával disciplínu. Mírně pil alkohol a hodně kouřil. Oceňoval dobré vtipy a měl spoustu vlivných přátel, mezi které patřili např. princ z Walesu a John Wren. Zbožňoval operety. Relaxoval při hraní kriketu, biliardu nebo bridže. Často také poslouchal svou ženu jak hraje na piáno. Vlastnil komfortní dům se služebnictvem a mnohokrát věnoval peníze na všemožné dobročinné účely např. kostelům a nemocnicím anebo chudým čtvrtím.

Eric Connolly zemřel na trombózu věnčitých tepen dne 9.10.1944 ve svém domě v Tooraku a byl pohřben na Brightonském hřbitově. Pohřební ceremonie byla provedena v anglickém stylu. Svůj majetek v hodnotě 5741 liber odkázal svým dcerám.


Hrob jedno z fenomenálních bookmakerů
- E. A.Connollyho


Zpracováno podle deníků The Herald (9.10.1944), Punch (16.10.1913), Daily Mirror (1.2.1958) a priváníh informací, s využitím článku Johna Ritchieho

Žádné komentáře:

Okomentovat

Web Trafficfile recovery

book your room today