Prohledej blog / Search this blog

1/23/2011

Galerie velikánů - Celtic Swing (GB)

Přízračný Celtic Swing spatřil světlo světa 21. 2. 1992 v hrabství Norfolk (GB). Byl synem amerického Damistera po skvělém Mr. Prospector, jeho matka, klisna Celtic Ring zase pochází z linie skvělého Tudor Minstrela, ktrého netřeba dále představovat. Hřebce odchovala vévodkyně Mary Fitzalan-Howard Lavinia a majitelem byl Peter D. Savill. Svých úspěchů dosáhl „Swing“ pod taktovkou Lady Herriesové a jeho partnerem byl žokej Kevin Darley. Celtic Swing debutoval na dráze poprvé jako 2letý dne 16. 7. 1994 a v poli Median Auction Maiden Stakes utekl soupeřům o  4 délky, čímž zaujal roli jasného favorita.

 Celtic Swing (Damister - Celtic Ring,  Welsh Pageant)
 
Na dráze zářil i dále: 8. 10. 1994 se objevil v Ascotu a do cíle Hyperion Condidtion Stakes (Gr.2) se vřítil přesvědčivě o 8 délek, přičemž za sebou nechal i výtečného Singspiela, který doběhl druhý. I když jeho výkony udivovaly - svůj plný potenciál předvedl Celtic Swing až v mílovém Racing Post Trophy dne 22. 10. 1994 na závodišti v Doncsteru, kde zvedl diváky doslova ze sedadel, když s propastnou převahou zvítězil o 12 délek (!). Za tento výkon si právem vysloužil rating 130 a ve svých 2letech se stal nevýraznějším favoritem 2000 Guineas od dob Apalacheeho a Derby od dob Reference Ponta. Za své výkony na dráze byl jednoznačně zvolen evropským Šampiónem dvouletých hřebců 1994.

  Celtic Swing v akci

Sezonu 1995 pak zahájil v duchu napjatého očekávání.  Pokud „Swingovi“ vydrží forma, stane se jedním z nejlepších koní všech dob. Fanoušci předpokládali, že pokud by Celtic Swing zvítězil i v St. Legeru, získal by tak po 25 letech Trojkorunu a zařadil se tak vedle „nesmrtelného“ Nijinskeho, kterému se to podařilo. Turfmani i odborníci byli však skeptičtí kvůli jeho rodokmenu. Lady Herriesová poslala svého svěřence 22. 4. „rozběhat“ do trojkového Triple Print Greenham Stakes, kde si  připsal l na své konto další vítězství  - druhý skončil výtečný Bahri. 6. 5. 1995 odskočil „Swing“ do  Madagas 2000 Guineas Stakes (Gr.1), ale naděje fanoušků vzaly bohužel za své, „Swing“ v cíli nestačil skvělému Pennekampovi a finišoval druhý.



Peter D. Savill se nakonec rozhodl vyzkoušet svého hřebce ve Francii a tak se „Swing“ 4. 6. objevil na startu Prix du Jockey Club (francouzského Derby).




V cíli sice byl o půl délky před Polligotem, ale do loňské formy měl hodně daleko. Posledním závodem „Swingovy“ kariéry nakonec bylo Budweiser Irish Derby v Curraghu. 2. 7. nastupoval na start s kurzem 5 : 4, ovšem naprosto zklamal veškeré naděje – z pole 13 koní doběhl až na osmém místě. V průběhu dostihu se navíc zranil a tak byl na zbytek sezony stažen z dráhy.
O návrat se pokusil v polovině sezony 1996, ale zranění se obnovilo a tak „zázračný“ a uctívaný Celtic Swing se statistikou 7 startů, 5 vítězství , 1 druhým místem a celkovými vyhranými dotacemi v částce 470 938 Liber tiše odešeldo chovu. Jeho vůbec nejznámějším potomkem je australský odchovanec Takeover Target (Dam – Shady Stream), který získal 21 vítězství. Za zmínku stojí i Celtic Mill či Six Perfections. Celtic Swing musel být v roce 2010 ve věku 18 let uspán kvůli závažné kolice.

Celtic Swing pedigree (pro zvětšení klikni):


Autorka: Phar.Lap (Inéz Chehaibi)
Foto: archiv autorky

Žádné komentáře:

Okomentovat

Web Trafficfile recovery

book your room today