Prohledej blog / Search this blog

8/01/2010

Rachel Alexandra nelámala rekordy, ale vyhrála!


Navzdory extremě horkému počasí se na závodišti  v Monmouth Parku sešlo přes 12.000 lidí, kteří si  nechtěli  nechat ujít šanci spatřit v akci jednoho z nejoblibenějších plnokrevníků současnosti, Rachel Alexandru, která opět potvrdila svou převahu a zářila. Poprala se  totiž nejen se soupeři, ale i s povážlivě horkým počasím. Přišla, běžela a vyhrála Lady’s Secret Stakes. 


Rachel Alexandra však nepředvedla nic ze své předchozí zázračné formy, jak se mnozí fanoušci domnívali. Všichni máme ještě v živé paměti, jak to natřela hřebcům v Haskell Invitational , kde zvítězila o propastných 6 délek! Ale podobná krasojízda se nekonala. Superklisna potřebovala dokonce několik lehkých pobídek od svého žokeje Calvina Borela, aby "našla nohy" a odrazila útok klisny Queen Marthy. Do cíle se však nakonec vřítila o 3 délky před svou rivalkou v čase 1:49.78 sekund (k překonání stávajícího rekordu dráhy jí chyběly 3 sekundy).

Calvin po doběhu chladí Rachel Alexandru

Jsme jejím výkonem potěšeni,” přiznal trenér Steve Asmussen. “Dnes byl opravdu horký den, ale ona si zachovala svůj styl. Narozdíl od Queen Marthy byla relativně v pohodě. První věc, kterou mi Calvin po doběhu řekl, bylo, že se mu líbilo, jak rychle zareagovala na jeho pobídky. Myslíme si, že právě to je klíč k jejím dalším úspěchům.”

Queen Martha se ujala vedení velmi brzy a nasadila zuřivé tempo. Borel se držel v zákrytu a když se blížila zatáčka do cílové rovinky byl nucen Rachel Alexandru, ověnčenou titulem Kůň roku 2009, pobídnout. Ta okamžitě zareagovala a dotáhla se na svou rivalku. Queen Martha, klisna, která nikdy před tím neběžela na písku, ani nevyhrála žádný stakes závod, se jí však držela jako klíště a téměř do posledního furlongu "dýchala" Rachel Alexandře na záda. Nakonec však Rachel Alexandra ukázala svou výjimečnost a uhájila prvenství.

Borel po doběhu prohlásil, že byl s jejím výkonem spokojen. “Je zpátky,” prohlásil. “Pouze ji musíme dobře připravit na dráhy, kam ji chce pan Jackson vyslat a já budu definitivně v sedle. Myslím si, že je Rachel nejlepší klisnou v USA a určitě je nejlepší kůň, kterého jsem měl v životě tu čest jezdit.”

Rachel Alexandra sice prohrála první dva starty sezóny 2010, ale pak se opět blýskla 10ti délkovým vítězstvím ve Fleur de Lis Stakes v Churchill Downs v Louisville, Kentucky, čímž dala všem jasně najevo, že překonala krizi, i přesto se však v průběhu ranního tréninku mezi žokeji hodně spekulovalo o tom, zdali se dokáže vrátit do formy, kterou měla v roce 2009.

Odpověď na tuto palčivou otázku přinese bezpochyby až její další start. Jackson nebyl osobně k zastižení, ale proslýchá se, že Rachel Alexandra by měla běžet v Saratoze v Personal Ensign Stakes dne 29.8.2010. Asmussen naznačil, že plán dalších Racheliných startů bude 100 % potvrzen jakmile se setká s majitelem klisny v Saratoze, kde je Rachel Alexandra rovněž ustájena.

Borel se dáke nechal slyšet, že výkon Rachel Alexandry v něm nezanechal žádné pochyby o tom, že klisna bude směřovat opět na špici. “Dnes opět zvítězila velmi lehce. Nechal jsem ji běžet vzadu, abych se ujistil, že má ještě dostatek sil, aby vyrazila kupředu, což také udělala, ale i přesto si myslím, že nám na příští závod zbylo ještě dost sil.”

Asmussen jeho tvrzení rovněž podpořil. “Líbí se mi, jaká je teď." prohlásil. "Je tak nějak dospělejší a také nosí větší váhu. Je velice soustředěná a nic ji nepřekvapí.”

Lady’s Secret Stakes byl původně stanoven na 1.8.2010 a cena pro vítěze byla 150.000 USD, ale kvůli účasti Rachel Alexandry se vedení dráhy rozhodlo, že se dostih bude konat o 8 dní dříve a rovněž došlo ke změně vítězné dotace na 400.000 USD.

Sousední dráhy Philadelphia Park a Delaware Park své programy kvůli horku zcela zrušily, ale vedení Monmouth Parku se rozhodlo stanovený program realizovat a to i navzdory devastujícímu vedru. Toto rozhodnutí mělo samozřejmě co dělat s účastí nejlepší klisny a výnosným prodejem reklamních materiálů, zvláště pak triček s jejím jménem a logem, která se rozdávala všem fanouškům. Management dráhy se rovněž sešel s žokeji, aby projednal možnosti, neboť ani jednomu z nich se za takových klimatických podmínek na start příliš nechtělo.

Podle článku Billa Finleyho přeložila Phar.Lap Zdroj informací: .nytimes.com Zdroj obrázků: archiv Calvina Borela

Žádné komentáře:

Okomentovat

Web Trafficfile recovery

book your room today