Prohledej blog / Search this blog

7/31/2010

Galerie velikánů - Sadler´s Wells (USA)


Sadler´s Wells, chovatelský fenomén

Hnědák Sadler´s Wells spatřil světlo světa 11. 4. 1981 na Swettenham Stud v Kentucky v USA. Jeho otcem byl brilantní plemeník Northern Dancer (CAN), dědem z otcovy strany byl italský fenomén Nearco. V rodokmenu Sadler´s Wellsovy matky Fairy Bridge (USA) zase figuruje vlivný plemeník Hail to Reason (USA).

Sadler´s Wells se v USA dlouho neohřál, brzy putoval do Evropy, kde běhal v barvách stáje Roberta E. Sangstera, anglického byznysmena a význačného majitele a chovatele plnokrevníků. Sadler´s Wellsův trénink svědomitě řídil skvělý Vincent O´Brien.

Na dráze hřebec debutoval v roce 1983 a hned se „blýskl“ v General Assembly Maiden Stakes v Leopardstownu, kde bez problémů zvítězil. Skóroval i v Panasonic Beresford Stakes (IRE Gr.2) na 1.609 metrů. 3letou sezonu zahájil v květnu v Derrinstown Stud Derby Trial (IRE Gr.2) a zvítězil o krk. O´Brien zvažoval start v Coolmore Irish 2000 Guineas. „Wells“ nakonec odskočil a v cíli předstihl Procidu (USA) o krk, Secreto skončil třetí. O´Brien řešil dilema - Sadler's Wells sice vítězil, ale nikdy s výraznou převahou, dokáže se vůbec prosadit v epsomském Derby?

Sadler´s Wells na dráze

Nakonec se "Wells" na startu Derby přeci jen objevil, jenže ve Francii, kde startoval v Prix du Jockey Club (FR Gr.1), a skončil druhý za Darshaanem, který jasně potvrdil formu, třetí doběhl Rainbow Quest. Další „Wellsovy“ kroky vedly na start Eclipse Stakes (GB Gr.1)v Sandownu. Ačkoliv to byl dostih pro 3leté koně, byl Sadler's Wells jediný tříletý v poli. Proti němu stáli povětšinou starší soupeři vč. 4letého Morcona a vynikající 5leté klisny Time Charter. V cílové rovince zaútočila Time Charter, ale Sadler´s Wells měl nejvíce sil a vítězství uhájil o „pověstný“ krk. O dva týdny později doběhl v King George VI and Queen Elizabeth Stakes (GB Gr. 1) druhý za Teenosem (L. Piggott). V srpnu odskočil do Benson & Hedges Gold Cupu (GB – Gr.1), ale na soupeře nestačil a doběhl čtvrtý. Po návratu do Irska zkusil štěstí v Irish Champion Stakes (IRE Gr. 1), kde uhájil vítězství před ostře dotírajícím Seattle Songem. V říjnu se opět objevil ve Francii na startu prestižního Prix De L'arc De Triomphe (FR Gr.1). Skončil na osmém místě a s titulem Šampión mílařů 1984 a statistikou 11 startů, 6x první, 4x druhý a vyhranými dotacemi 663 423 USD odcházel do chovu na Coolmore Stud (IRE). Právě tam se stal fenoménem, který nemá v evropském chovu obdoby.

Sadler´s Wells dorazil do Coolmore Studu
Stal se vedoucím plemeníkem v letech 1990, 1992 – 2000. V chovu dal přes 260 stakes vítězů, mezi nimiž figuruje 71 Gr.1 vítězů: např. In the Wings, Old Vic, Salsabil, Opera House, El Prado, Barathea, Intrepidity, Carnegie, King's Theatre, Northern Spur, Istabraq, Moonshell, Water Poet, Ebadiyla, Entrepreneur, Kayf Tara, Dream Well, King of Kings, Montjeu, Beat Hollow, Galileo, Imagine, Milan,High Chaparral, Islington, Brian Boru, Doyen, Refuse to Bend, Yeats, Playful Act, Alexandrova, Ask a další.

Jezdectví 1999 v článku Index vytrvalosti bylo o Sadler´s Wellsovi : "Potvrzením významu indexu vytrvalosti je i současná plemenická superstar Sadler´s Wells (Northern Dancer), mílař produkující vytrvalé potomstvo vysokých kvalit (index 2240) a jeho pravý bratr Fairy King (1500), který za ním v produkci kvalitních koní nezaostává, dokonce v minulé sezoně měl více tříletých a stejný počet starších skupunových vítězů, jeho potomci ale ve skupinových dostizích vyhráli jen na 1400 a 1800 metrů, zatímco Sadler´s Wellsovi tříletí od 1600 do 2700, starší od 2400 do 4000 a když většina evropských dostihů Gr.1 vč. nejbohatších, se běhá na tratích od 2000 metrů, koně po Sadler´s Wells mají možnost více vydělávat, jsou žádanější, známější a tím pádem je také Sadler´s Wells více ceněný než Fairy King, kterému se vytrvalec nejvyšší třídy podaří jen někdy (Helissio)."


Fairy King


Sadler´s Wells

Ačkoliv „Wells“ si od roku 2008 užívá zaslouženého důchodu, jeho vliv na chov anglického plnokrevníka je nedozírný. Odborníci se shodují v tom, že zastínil dokonce i takové hvězdy jakými byli Hyperion či Nearco, i proto byl zřejmě zapsán po jejich boku jako chef-de-race.

26. 4. 2011 Sadler´s Wells uhynul  ve věku 30 let v irském hřebčíně Coolmore Stud.

Pedigree:













Článek publikován v Jezdectví 8/2010
Autorka: Inéz Chehaibiová (Phar.Lap)
Foto: archiv autorky

2 komentáře:

  1. V dubnu tohoto roku jsem ještě měla tu čest si tohoto koně pohladit po jeho jemné tmavé srsti na šíji. Jsem ráda, že jsem se rozhodla tou doubou Coolmore navštívit. Dnes by už bylo pozdě. Doufám, že se této legendě v tom koňském nebi líbí a prohání tam své nebeské kobylky !
    Denisa

    OdpovědětVymazat
  2. Ano, tak tos měla opravdu kliku. Odešla další legenda turfu. Mnohdy bych si přála mít stroj času, abych se na ty skvělé koně, kteří pomáhali budovat moderního plnokrevníka, mohla podívat osobně. Určitě by to byl neopakovatelný zážitek nejen v případě Sadler´s Wellse...

    OdpovědětVymazat

Web Trafficfile recovery

book your room today