Prohledej blog / Search this blog

7/24/2010

Poskládat Phar Lapa nebo ho nechat spát?


Jeho srst je v Melbourne, jeho kostra na Novém Zélandu a jeho srdce v Canbeře.


A nyní se stát Viktoria rozhodl, poskládat všechny díly Phar Lapa dohromady - v Melbournském muzeu.

Vláda státu Viktoria nápad podpořila a včera vydala prohlášení, že u příležitosti nadcházející 150. výročí pořádání australského Melbourne Cupu by měl být šampión "sjednocen." Sjednocení by mělo proběhnout v listopadu 2010, kdy se poběží slavný dostih. Právě totiž uplyne 80 let od Phar Lapova fenomenálního vítězství v Melbournském poháru v roce 1930.

Ministr dostihového sportu, Rob Hulls, již napsal žádost o zapůjčení jak na Nový Zéland, který je domovem Phar Lapovy kostry, tak do Canbery, která se stará o šampiónovo srdce. Źádá o dočasné zapůjčení artefaktů.

Hulls zdůraznil, že jeho žádost je urgentní a měla by neuvěřitelně silný význam v čase, kdy se svět potýká s krizí, přesně jako tomu bylo v dobách, kdy slavný Phar Lap běhal v Austrálii. Byl by to symbol pro mnoho Australanů, kdyby opět viděli Phar Lapa pohromadě.

"Byla by to úžasná příležitost, jak oslavit velkého Phar Lapa," říká pan Hulls.

"Můžete se vsadit, že tohle je něco, co by si přál sám Tommy Woodcock a myslím si, že ani Jim Pike by nebyl proti. Phar Lap se totiž již za svého života stal téměř synonymem pro náš Melbourne Cup. Je s ním neodvratně spojený - navždy. Navíc v době krize by to byla neuvěřitelná výzva pro turisty během jarního dostihového karnevalu vidět Phar Lapa se vším, co k němu patří."

Nicméně, dostihová veřejnost se rozdělila na odpůrce a přívržence tohoto plánu. 12násobný vítěz Melbourne Cupu, Bart Cummings je ostře proti. "Nechte ho tam, kde je, patří Novému Zélandu, tam se narodil," říká Cummings. "Vztyčili mu na Timaru sochu, čímž oslavili místo, kde se narodil a jemu vzdali nesmrtelný hold. To je podle mého názoru přijatelnější."


Lloyd Williams, majitel několika koní, kteří v Melbourne zvítězili, také věří, že je lepší nechat Phar Lapa spát věčným spánkem, protože si to zaslouží.




A co Vy na to?


Zdroj informací: www.news.com.au
Překlad: Phar.Lap

Zdroj obrázku: archiv autorky

Žádné komentáře:

Okomentovat

Web Trafficfile recovery

book your room today