Prohledej blog / Search this blog

3/17/2010

Strašák zvaný "anterior enteritis"


Rozhodně je celkem směšné, když cestujete na konferenci, abyste mluvili o infekčních onemocněních a pak se vrátíte domů s otravou z jídla. Když pak člověk ulehne totálně zničený do postele v relativně nefunkčním stavu, má hodně příležitostí k tomu, aby ocenil výhody a nevýhody "zvracení."

Zvracení sice není nikomu z nás příliš příjemné, ale na druhou stranu je pro náš organismus neskonale užitečné. Jednou z anomálií, kterou koně ve svém těle mají, je, že zvracet nemohou. V jejich zažívacím traktu nastává velký problém! Zatímco lidé se nepříjemného tlaku v žaludku zbaví právě zvracením, žaludek koně se začíná nafukovat. Celý proces může skončit tím, že žaludek praskne a jeho obsah se vyleje do dutiny brišní.

Tento stav je fatální a vede k okamžité otravě organismu postiženého zvířete tím, že se do těla dostanou bakterie obsažené ve střevech. Každý rok takto umírá nespočet koní.


K prasknutí žaludku obyčejně dochází po ucpání tenkého střeva. V takovém případě je nezbytné ihned provést operaci. Pouhé nafouknutí se ale často zvrtne v duodenitis/proximal jejunitis či anterior enteritis. Příčina této nemoci byla pro vědce po celé roky jakousi "enigmou." Její vznik nelze dodnes zcela přesně vysvětlit. Víme, že nemoc vyvolává bakterie, která se nazývá Clostridium, právě ta je spouštěcím syndromem. Tato bakterie byla objevena zejména v žaludku koní trpících anterior enteritis, ale nevyskytuje se u koní trpících roztažením žaludku z jiných příčin. Je potřeba dalšího výzkumu, aby se zjistily přesné souvislosti mezi jednotlivými zeměpisnými regióny, což může být důležitý poznatek v tom, jak s touto nemocí bojovat.

Australský fenomén Phar Lap zřejmě uhynul právě na tuto nemoc, která v roce 1932 nebyla ještě objevena. Více zde.

Zdroj: http://www.equidblog.com/tags/anterior-enteritis
Zdroj obrázků: Internet

Žádné komentáře:

Okomentovat

Web Trafficfile recovery

book your room today