Prohledej blog / Search this blog

12/14/2009

Phap Lap se navždy vrátil na Timaru



Socha Phar Lapa byla včera odhalena u dostihového závodiště na Timaru poblíž třídy, která nese jeho jméno. Přes tisíc lidí dorazilo na místo, aby si osobně potřásli rukou se sochařkou Joanne Sullivan-Giesslerovou, autorkou výše zmíněné sochy Phar Lapa v sedle s Jimem Pikem. Odhalení proběhlo úžasně. Pan Patrick Hogan, reprezentant Svazu novozéladského chovu plnokrevníků, byl nadšený. "Když odhalili tu sochu, neubránil jsem se dojetí a do očí se mi tlačily slzy. Opravdu uchvatné."

Phar Lapova socha v ateliéru

Pat Collins, žokej, který jezdil na obou stranách Tasmánského moře, prohlásil, že socha je naprosto dechberoucí. Dokonce i pan Paul O'Sullivan byl nadšený. "Dokonalé umění," řekl. Dále dodal, že Timaru je místem, kde by měl být Phar Lap oslavován nejvíce, protože právě zde spatřil světlo světa.


Synovec Phar Lapova trenéra, Eddie Telford, se nechal slyšet, že odhalení sochy šampióna na Timaru bylo úžasné gesto. 88-letý Telford je prý pyšný i na to, jak socha evokuje Phar Lapovu noblesu a velikost a působí naprosto živým dojmem. "Podíváte-li se na ni zblízka, vidíte napjaté svaly jako by byl žokejem poháněn k většímu výkonu."

Detailní záběr hlavy šampióna

Zahájení oslavy proběhlo uspořádáním pamětního dostihu, který evokoval Melbourne Cup z roku 1930. Žokejka Stephanie Payneová si zahrála na Jima Pika, když v sedle Surprise Purchase, v roli legendárního Phar Lapa, prolétla vítězně cílem fiktivního Melbourne Cupu.

Stephanie Payneová jako Jim Pike v
a Surprise Purchase jako legendární Phar Lap.


Konečné kouzlo dodal i komentátor Mark McNamara, který celý průběh závodu komentoval dle historického záznamu. Před odhalením ještě proběhla akce věnovaná novozélandskému chovu – zaměřená především na koně. Následovala oficiální ceremonie a požehnání koním. Pak major Janie Annear provedl samotné odhalení Phar Lapovy sochy. Započal proslovem, ve kterém vyzdvihl zejména význam Phar Lapa pro Austrálii a jeho odkaz v podobě kulturního dědictví. Připomněl ho jako koně, který v nejistých časech rozdával pocit radosti a triumfu.


Pochválil však i myšlenku těch, kteří se rozhodli tento pomník financovat a zrealizovat. "Zvláštní díky patří právě Phar Lapovu nadačnímu fondu /The Phar Lap Trust/, to oni jsou našimi hrdiny. Phar Lap uchvátil nejen Austrálii, ale i celý svět a stále v tom pokračuje." Když byla socha slavnostně odhalena, dav se okamžitě přesunul přímo k ní, aby se mohl obdivovat fontáně umístěné pod sochou. Margaret Gallagherová, obyvatelka Timaru, nedokázala skrýt svůj úžas, když se dostala až k soše. "Je to fantazie, úchvatná a detailní práce. Nejlepší je, že kolem tohoto pomníku budu jezdit každý den."
Další video z akce zde. Promo materiál ke stažení zde.

Oslavy probíhaly po dva dny. Druhý den byla na programu slavnostní snídaně, charitativní akce v knihkupectví Pat McCord and Graeme Putt. Poté se společnost přesunula na závodiště, kde se konal "Phar Lapův dostihový den," s 10 eventy, z nichž každá nesla jméno jednoho z Phar Lapových vyhraných dostihů. Oslavy zakončila velká zahradní party.

Publikováno: 26.11.2009
Překlad: Phar.Lap
Zdroj videa: Internet

Žádné komentáře:

Okomentovat

Web Trafficfile recovery

book your room today