Prohledej blog / Search this blog

10/17/2009

Sam kulturním dědictvím Austrálie jako Phar Lap


Kulturní dědictví ... nejznámnější medvídek koala na světě, Sam, bude vycpána a umístěna v expozici Melbournského muzea, tedy tam, kde už nějaký čas sídlí šampión Phar Lap. Sam zemřela 6.8.2009 a ačkoliv byla její smrt tragédií, stala se rovněž symbolem nových zítřků. Její exponát bude světu navždy připomínat tragické únorové požáry, které zachvátily Austrálii v roce 2009.

Premiér John Brumby potvrdil, že ošetřovatelé Sam nakonec akceptovali nabídku muzea na uvedení koaly do muzejní expozice. Dosud není známo, zda bude Sam přímo umístěna do sekce, kde se nachází Phar Lap, oznámil deník Herald Sun. Pan Brumby nicméně prohlásil, že " Sam nepředstavuje jen příběh koaly postižené katastrofou, je spojena se vzpomínkami a osudy ostatních živých tvorů a lidí, kterých se ničivé požáry dotkly. Bude nám tak navždy připomínat všechny ty nešťastníky, kteří byli bez varování vyhnáni ze svých domovů a stiženi touto pohromou. Stejně tak jako odvahu a nesobecké sebeobětování hasičů i dobrovolníků, kteří nasazovali své životy v ohnivém pekle. Příběh Sam ilustruje bolest a beznaděj, ale také nezdolné odhodlání lidí přežít a přenést se přes toto hrozné období a dál pokračovat v životě."

Sam se stala symbolem naděje uprostřed vyprahlého spáleniště plného popela a žhavých uhlíků poté, co ji kdosi vyfotografoval, jak pije vodu z pet lahve od hasiče Davida Treea.


Dojemný snímek obletěl svět. Získal ocenění CFA a jeho cena se v okamžiku vyšplhala na 500.000 USD. Uvedená částka byla použita na záchranu Sam. Koala se vzpamatovala ze zranění, která utrpěla během požáru, ale byla bohužel už příliš zesláblá na to, aby mohla čelit zákeřným chlamydiím.

Mluvčí Johna Brumbyho infomovala média o tom, že dosud nebyl stanoven způsob preparace Sam. Robin Hirst, ředitel expozic muzea Viktoria se vyjádřil, že pro Sam určitě najde vhodné místo. "Sam je spojena s temnými časy, které nechceme a nesmíme zapomenout."

Zdroj informací: Herald Sun
Zdroj fotografií: Herald Sun

Žádné komentáře:

Okomentovat

Web Trafficfile recovery

book your room today