Prohledej blog / Search this blog

9/04/2009

International Velvet aneb jak se plní sny


Tento film byl natočen v roce 1978 a patří ke snímkům, které diváka chytnou za srdce a probudí v něm pocit, že splnit si své sny není nic nemožného. International Velvet je bezpochyby jedním z mých nejoblíbenějších snímků o koních. Spojuje v sobě totiž jistou dramatičnost s kouzelnou dávkou romantiky, špetkou naděje, odhodlání i beznaděje a to vše ve velmi dojemném příběhu o tom, kam až mohou dojít kůň a jeho jezdec, pokud si opravdu věří. Je zřejmě volným pokračováním klasického snímku Národní Velvet (National Vevet) z roku 1944, ve kterém zazářila úžasná Elizabeth Taylorová.

Mezinárodní Velvet (International Velvet) vypraví inspirující příběh americké dívky, Sáry Brownové, která při autonehodě přišla o oba rodiče. Přijíždí tedy do Anglie, aby žila se svou tetou Velvet Brownovou a jejím přítelem Johnem.

Když bylo Velvet asi tak jako Saře, přihlásila se se svým koněm Piem do legendární Velké národní a ačkoliv dostih vyhrála, byla diskvalifikována kvůli nízkému věku a protože ženám nebylo dovoleno se tohoto závodu účastnit. Pie byl ale díky svému výkonu okamžitě zařazen do chovu. Těsně před jeho odchodem na zasloužený důchod spatřilo světlo světa jeho poslední hříbě a to shodou okolností právě v době, kdy Sára dorazila do Anglie. Takže společně se svou tetou byla při jeho zrodu. Když se malý uzlíček poprvé vrávoravě postavil na své slabé nožky a pohlédl na Sáru, cítila, že tento kůň se narodil právě pro ni. Okamžitě se rozhodne že si ho koupí. Domluví se s Johnem, že mu bude pomáhat při jeho psaní, čímž si vydělává své první peníze. Když už se jí podaří nashromáždit téměř celou sumu, kterou majitel za hříbě požaduje, běží za majitelem. Své hříbě však už v ohradě nevidí. A poté, co jí majitel váhavě sdělí, "její" vysněné hříbě si již odvezl jiný kupec, je Sára naprosto zdrcena. Loudá se domů a cítí se zrazená a opuštěná.

Později samozřejmě zjišťuje, že kupcem nebyl nikdo jiný než její teta, která se Sáře - s vydatným přispěním svého přítele Johna - rozhodne splnit její sen. Sára koníka pojmenuje velmi výstižně a sice: "Arizona Pie," což je vlastně kombinace jména jeho otce a země, ve které Sára s rodiči žila. Jak jde čas, Arizona Pie pomalu dospívá v koně. Důvěřuje Sáře a ona jemu. Postupně si spolu vytvoří vztah, díky němuž se Sářin sen pomalu stává skutečností. Po tvrdém tréninku se totiž dostane do Olympijského družstva Velké Británie a odjíždí na Olympiádu. Právě díky dvojici Brownová - Arizona Pie získává tým Velké Británie vysněnou zlatou medaili v závodě družstev. Právě na těchto závodech najde Sára zalíbení v závodníkovi z družstva USA, zamilují se do sebe a Sára se rozhodne vratit se spolu s ním zpět do rodné Ameriky. Snímek končí velmi dojemně: Sára jde se svým manželem po pláži, kde překvapí svou tetu, Velvet, která se zasněně dívá do zpěněných mořských vln. Sára k ní přistoupí a věnuje jí vyhranou zlatou medaili.

Fanmade trailer k filmu National Velvet
Original Trailer k Invernational Velvet


Zdroj informací: Wikipedia
Zdroj videí: Youtube.com

Žádné komentáře:

Okomentovat

Web Trafficfile recovery

book your room today