Prohledej blog / Search this blog

4/18/2009

Phar Lap aneb umět si číst mezi řádky X.


Jak Darley Arabian souvisí s Phar Lapem? Velmi. Pokud byste si totiž dali tu práci a vypsali si všechny Phar
Lapovy předky, dostali byste se právě až k tomuto hřebci. Jinými slovy to znamená, že Phar Lap pochází z krevní linie založené Darley Arabianem. Proto jsem se rozhodla, že se na tohoto člena zakládající trojice v tomto článku podíváme blíže.

Příběh Darley Arabiana začíná na Syrské poušti poblíž Aleppa, mezi kočovnými kmeny Fedanských beduínů. Jejich šejk Mirza II vlastnil nádherného hnědáka pocházejícího z uctívané rodiny Kohejlan. Roček, (nar.1700) se velmi zalíbil jednomu z Britů, Thomasi Darleyovi. Šejk Darleyovi často opakoval slova znějící jako Manak nebo Manica, ale zřejmě to bylo "Muniqui,"což je arabský výraz pro velmi slibného koně.

Darley nade vše miloval lov, koně a vyjížďky vlahým anglickým venkovem. Živil se však obchodem a ten ho přivedl až do žhnoucí pouště arabského poloostrova. Ze svých zvyků však neslevil ani tam. Stal se členem jakéhosi místního loveckého spolku v Arábii a získal i různé styky. Existují dvě různé verze, jak Darley k cennému hřebci přišel. První tvrdí, že Darley se domluvil přímo se šejkem na koupi tohoto koně. Cena byla stanovena na 300 zlatých sovereignů. Když se však měl zmíněný obchod uskutečnit, šejk náhle změnil názor a prohlásil, že je pro něj nepřípustné, aby se rozloučil s nejcennějším koněm ze svého stáda. Darley se v žádném případě nehodlal se šejkovým rozhodnutím smířit. Díky svým vlivným kontaktům zoorganizoval do pouště tajnou výpravu a koně šejkovi uloupil. Naložil ho na loď v přístavu Smyrna a v roce 1704 odplul i se zvířetem do Anglie. Druhý příběh vypráví, že Darley koně získal od šejka výměnou za loveckou pušku. Je čistě na Vás, čemu budete věřit. Prokazatelné je jen to, že se hřebec do Anglie opravdu dostal.

Thomas Darley a jeho hřebec

Když Thomas Darley dorazil domů, pojmenoval koně Darley Arabian a věnoval ho svému bratru Johnovi na rodinné sídlo ležící v Aldby poblíž Leedsu. Byl si více než jistý, že tento hřebec vnese do jejich chovu především své orientální kvality.

Domov Darley Arabiana - Aldby Hall

John Brewster Darley jej používal zpočátku ke krytí vlastních klisen. Sice měl jen dvě, ale obě mu ve spojení s Darley Arabianem daly pohledné a hlavně úspěšné dostihové koně, Almanzora a Aleppa. Jejich úspěchy na dráze pak přilákaly pozornost zdejších chovatelů, kteří se začali o podivuhodného hřebce blíže zajímat. Thomas Darley vysvětlil svým krajanům, že hřebec pochází z velmi ceněné rodiny arabských koní. Postupem času se tedy Darley Arabian stal v kraji populárním. Výše zmíněná popularita ještě narostla po triumfech jeho syna Flying Childerse. Darley Arabian připouštěl klisny od roku 1706 do roku 1719. Zemřel v Aldby Hallu v roce 1730 v úctyhodném věku 30 let.


Dobové záznamy hovoří jasně o tom, že Darley Arabian připouštěl jen velmi malý počet klisen jiných chovatelů. Navzdory této "nevýhodě" však zplodil až neuvěřitelný počet dobrých koní jakými byli: Flying Childers, Barttlet´s Childers, Almanzor, Aleppo, Cupid, Brisk, Daedalus, Dart, Skipjack, Manica, Lord Lonsdale's Mare, a Lord Tracy's Mare. Je jasně prokazatelné, že pokud nějaký hřebec ovlivnil výrazně směr chovu Anglického plnokrevníka, pak to byl jednoznačně Darley Arabian - podrobnosti zde.

Schéma přímé paternitní linie založené Darley Arabianem (pro zvětšení 2x klikni):














Zdroj informací: thoroughbred heritage.com
, Michal Horáček - Království za Koně
Zdroj obrázků: Internet

Žádné komentáře:

Okomentovat

Web Trafficfile recovery

book your room today