Prohledej blog / Search this blog

11/09/2008

Scobie: "Rudý přízrak definitivně lepší"


Pamětníky, co na vlastní oči viděli Phar Lapa,
bychom mohli v současnosti spočítat na prstech jedné ruky. Legendární žokej Arthur "Scobie" Breasley proti němu i závodil! Bresley zemřel v roce 2006, ale před svou smrtí stačil ještě poskytnout velmi zajímavé interview, které Vám nyní přináším.

Arthur Edward "Scobie" Breasley (1914 - 2006)

Poté, co Makybe Diva potřetí zvítězila v Melbourne Cupu 2005, se rozvířily ostré debaty, zda by mohla být tato klisna stejně dobrá nebo snad dokonce i lepší než velký "Big Red." Arthur Breasley (91) byl tehdy vtažen do této debaty jako uznávaný žokej, trenér a pamětník. Právě on mohl nezaujatě zhodnotit kvality obou těchto koní z pozice žokeje i trenéra. Viděl je totiž oba na vlastní oči běžet. Australský národ se ho tedy zeptal, zda může být Makybe Diva vůbec srovnávána s koněm, který se již za svého života stal ikonou národa na úsvitu Velké deprese v roce 1930? Breasley Austrálii vzkázal, že za svůj dlouhý život žokeje nikdy nespatřil koně, který by se Phar Lapovi kdy mohl rovnat. Ale zároveň dodal, že také nikdy neviděl klisnu, která by byla lepší než Makybe Diva.

Phar Lap vs. Makybe Diva?


Arthur "Scobie" Breasley (91):
"Víte, Makybe Diva je prostě úžasná! Za svůj život jsem procestoval svět a prostě jsem nikdy neviděl jí podobnou klisnu. Žádná lepší prostě neexistuje. Je prostě dokonalá. Bylo nádherné sledovat její triumf. Domnívám se, že jako klisna dostala obrovskou šanci, kterou naplno využila."

"Scobie" v odsedlišti, 1935

15-letý Arthur "Scobie" Breasley se coby žokejský učedník účastnil i startu Melbourne Cupu v roce 1929. Startovní listina tohoto závodu obsahovala i jméno Phar Lap. Breasley jel tenkrát na koni Taisho. Ke startu nastupoval v kurzu 20:1. Ze 14 startujícíh nakonec doběhl na osmé pozici. Phar Lap doběhl třetí za svým polobratrem Nightmarchem poté, co řádně potrápil svého žokeje Bobbyho Lewise.

Po úhynu Phar Lapa v roce 1932 byl v magazínu Victoria Racing Club Melbourne Cup Carnival uveřejněn článek neznámého autora, který tvrdil, že Phar Lap mohl zřejmě s trochou štěstí v Melbourne Cupu 1929 zvítězit. Naproti tomu autor článku uvedl, že kdyby v roce 1931 nesl o pár kilo menší váhu, dokázal by čistě teoreticky zvítězit ve všech třech Melbourne Cupech (1929-1931) tak, jako se to podařilo právě Makybe Divě.

Arthur "Scobie" Breasley (91):
"V roce 1928 jsem se přistěhoval do Melbourne, abych začal kariéru žokeje a Phar Lap byl bezpochyby ten nejúžasnější kůň jakého jsem kdy viděl. Ostatní koně se mu nedokázali ani přiblížit. Disponoval totiž dokonalou schopností akcelerovat podle toho, jak potřeboval. Byl to jednoznačně neuvěřitelný běžec.

"Scobie" Breasley se objevil i na známkách

Možná by i býval byl zvítězil v Melbourne Cupu 1929. Jel ho totiž Bobby Lewis, což byl jinak skvělý žokej, jenže ten den neměl Phar Lap svůj den. Lewis ho zřejmě nedokázal patřičně ukorigovat a když ho konečně rozhýbal, bylo už pozdě. Stačil obsadit jen třetí místo. Ale nevím, co by se stalo, kdyby byla cílová rovinka jen o pár metrů delší... V roce 1930 Phar Lap totiž bez potíží tenhle dostih vyhral, i když nesl nejvyšší zátěž v poli. Co dodnes nechápu je, jak dokázal vyhrát Derby, Melbourne Cup, Oaks i Final Stakes. Všechny tyhle dostihy se totiž lišily nejen tratí ale hlavně svou distancí. A lidé ho prostě milovali. Nezapomínejme,že Austrálie byla v té době pod křídly zlé krize a on znamenal mnoho pro celou zemi. Zřejmě mohl zvítězit i v Melbourne Cupu 1931, jenže nesl prostě nemožnou váhu 68kg.

Scobie a exponát Phar Lapa v Melbournském Muzeu v roce 1990.

Breasley dodává, že pravdivé měřítko Phar Lapových kvalit je třeba hledat ve startovních záznamech, bez problémů totiž dokázal vyhrávat na distancích v rozmezí od 1200m do 3200m, což žádný jiný kůň nikdy nedokázal. "Vždycky mají svou oblíbenou délku trati, ale nikdy to není tak velké rozmezí. On byl zřejmě opravdu zázrak." Breasley si i velmi živě vybavil i drama v 1400 metrů dlouhém Futurity Stakes, kde byl Phar Lap natlačen soupeři na bariéru a přesto dokázal zvítězit. "Prostě jsem nikdy ve svém životě neviděl něco, co by se mu dokázalo vyrovnat. Když začal vyhrávat tak se už k tomuto mohutnému koni již žádný soupeř nikdy nepřiblížil," konstatuje a uzavírá diskusi.

Scoobie Breasley, James Wilson a Tommy Woodcock

Arthur Edward "Scobie" Breasley v kostce:
Breasley zemřel 21.12.2006 ve věku 92 let na mrtvici. Už v Austrálii patřil mezi nejlepší žokeje, pak odjel do zámoří, kde udělal australskému turfu a jeho žokejům jméno svými vítěznými triumfy. Jezdil pro královnu i královnu matku a zvítězil v 3251 závodech (1.000 v Australii a 2.161 v Británii), mezi nimiž nechyběla 2 Anglická Derby ani prestižní Prix de L'Arc de Triomphe. Jediným závodem, který mu jaksi stále "proklouzával mezi prsty" byl pověstný Melbourne Cup, ale to si Breasley vynahradil rekordními 5-ti vítězstvími v Caulfield Cupu (1942-5).3x zvítězil v šampiónátu žokejů v Austrálii a 4x v Anglii, kde odjezdil více než 100 vítězů v sezóně na celkem 11 závodištích. Stal se rovněž úspěšným trenérem v Anglii, Francii i Americe a vysloužil si respekt a obdiv celého dostihového světa. V roce 2001 byl uveden do Australské síně slávy (Australian Racing Hall of Fame).

Slavný britský žokej Lester Piggott, označovaný za nejlepšího žokeje Anglie, často jezdil proti Breasleyovi. "Scobie, byl alespoň podle mého názoru, vůbec nejlepším australským žokejem a uměl opravdu jezdit. Taky dobře trénoval a bylo úplně jedno, jestli v Británii, Americe či na Barbadosu, všude kde se objevil zanechal svůj otisk," prohlásil Piggott pro magazin Racing Post.

No uznejte sami, nebyl ve své podstatě "Scobie"takový "Bobby" v lidském těle? Více informací zde.

Zdroj informací: The Australian
Zdroj obrázků: Internet

Žádné komentáře:

Okomentovat

Web Trafficfile recovery

book your room today