Prohledej blog / Search this blog

10/22/2008

"Nejlepší" koně historie


Velikáni turfu?


Lze vůbec spočítat nejlepší koně historie? Těžko. I když, záleží na tom, co pro Vás vlastně slovo „nejlepší" znamená. Je nejlepší kůň, který zvítězí v Melbourne Cupu? Nebo ten, co skočí nejvýš, zaběhne nejrychlejší čas, či nejvíc utáhne? Jaká jsou kritéria pro použití tohoto slova? 

Ačkoliv, z čistě matematického hlediska, by na vrcholku pověstné pyramidy nesoucí nadpis "nejlepší" měla jednoznačně stanout klisna s přízračným jménem Kincsem (Můj poklad) narozená v roce 1874 v maďarském hřebčíně Kisbér. Kincsem vešla do dějin jako "nikdy neporažená." Odběhla 54 dostihů proti nejlepším hřebcům a klisnám Evropy, na různých drahách a v různých distancích... a všechny do jednoho vyhrála. Mezi její největší triumfy patří vítězství v maďarském Two Thousand Guineas (1877), maďarském One Thousand Guineas (1877), maďarském Oaks (1877), maďarském Autumn Oaks (1877, 1878, 1879), maďarském St. Leger (1877), rakouském Derby (1877), rakouské Kaiserpreis (1877), Velké ceně Hanoveru (1877), Velké ceně Baden Badenu (1877, 1878, 1879), Statní ceně Eister Classe (1878), Goodwood Cupu (1878), Grand Prix de Deauville (1878) a jiné. Stala se národní ikonou Maďarska a když v roce 1887 uhynula, byl na počest její památky zřízen tzv. Kincsem Park. Otázka zní byla tato klisna jen neporažená nebo byla přímo neporazitelná?

Kincsem (Cambuscan - Waternymph, Cotswold)

Odskočme si nyní na chvilku k protinožcům. V roce 1890 donesl vítězný Carbine do cíle handicap 66 kg, tento rekord nebyl na dráze ve Flemingtonu doposud žádným koněm překonán. Úmyslně říkám koněm, protože v jednom benefičním závodě na stejném závodišti doběhla do cíle se stejnou váhou ovce!

Carbine (Musket - Mersey, Knowsley)

V letech 1929 - 1932 však Austálii a Nový Zéland zachvátilo nové "šílenství" jménem Phar Lap. Jméno tohoto ryzáka v té době pravidelně skloňovalo ve všech možných pádech na titulkách novin i časopisů. I dnes se však valachovo jméno se železnou pravidelností na předních stranách vyskytuje a to nejen v Austrálii. Phar Lap totiž lámal rekordy pokaždé, když vkročil na dráhu. Stal se živou legendou. Jeho srdce mělo samo o sobě rekordní velikost, když bylo po jeho smrti vyjmuto z jeho hrudi a navíc, jeho vypreparovaný exponát zajišťuje Melbournskému muzeu rekordní návštěvnost neustále. 3x jsem použila slovo rekordní, je tedy Phar Lap tím, který by mohl stát na té nejvyšší příčce?

Melbournské muzeum -
přijďte se podívat na legendu

V Austrálii ještě chvíli zůstaneme, protože právě zde předvedla klisna Makybe Diva (Desert King - Tugela) něco, co se doposud žádnému jinému koni nepodařilo. Dokázala totiž zvítězit v prestižním Melbourne Cupu v letech 2003, 2004 a 2005, i když nesla handicap jako hřebci. Je tedy ona právem tou nejlepší ze všech?

Makybe Diva (Desert King - Tugela, Riverman)

I v Americe se však rodí výjimeční koně. 11.6.1973 se Secretariat objevil na titulní straně magazínu Time. Ještě téhož dne si tento ryzák nasadil Trojkorunu (Triple Crown), přičemž překonal rekord na míli a ½, čímž nastavil nový světový rekord. Zvítězil o propastných 31 délek a to se ani moc nenamáhal. Nejlepší z nejlepších? Jeden z vyvolených?

Secretariat na obálce TIME

Secretariat, Belmont Stakes 1978

Nemůžeme opomenout "nesmrtelného" klusáka Greyhounda (Guy Abbey - Elizabeth) přezdívaného diváky kvůli své šedobílé barvě "Šedý přízrak." Přestože se tento 168 cm vysoký klusák narodil v roce 1932, je dosud považován za nejlepšího klusáka všech dob. Závodil po 7 sezón (1934 -1940), ze 115 odběhnutých dostihů jich plných 104 vyhrál! V roce 1935 zvítězil v Hambletonian Stake, špičkovém závodě pro 3leté klusáky. 29.9.1938 pak zaběhl nový světový rekord na 1 míli v čase 1:55 1/4. Vynikal i v klusu pod sedlem (tyto závody se dnes již neběhají), kde také lámal rekordy časem 3:02 1/2 na vzdálenost 1.5 míle (1937), 4:06 na 2 míle (1939) a 2:01 3/4 na 1 míli (1940). Greyhound byl za své vynikající výsledky jmenován klusákem 20. století a v roce 1971 byl uveden do síně slávy.

Greyhound měl obdivuhodný styl klusu

Greyhoundův rekord na 1 míli v čase 1:55 1/4 byl však v roce 1968 překonán skvělým hřebcem Nevele Pride, který vyběhl v Hambletonian Stake čas 1:54,4.

Nevele Pride kluše do dějin...

Také v Chille se chovatelům podařilo odchovat koně, který doslova "skončil" do historie. Stalo se tak 5.2.1949, kdy kůň Huaso (Pastevec) v sedle s Chilským kapitánem jezdectva Albertem Larraguibelem překonal překážku, která měřila neuvěřitelných 2,47 cm. Nutno podotknout, že Huasovi bylo v té době už 16 let a měřil 165 cm v kohoutku. Dvojice nastavila světový rekord, který doposud nebyl nikým překonán. Patří tedy Huaso k úplné špičce? Je on tím nej nej nej?

Huaso - Albert Larraguibel

Bizarní ovšem je, že pouze o několik let později v Irsku, v roce 1967 zvítězil v Hickstead Derby pony jménem Stroller (145 cm v kohoutku), když překonal všechny překážky, ačkoliv se nad ním doslova tyčily a všichni diváci se domnívali, že nemůže překonat ani jedinou. Jen o rok později tento "velikán" vyhrál zlatou medaili v soutěži jednotlivců na OH 1968 v Mexiku. Navzdory svému vzrůstu byl jediným poníkem, který se účastnil skokových závodů s normálními koňmi. Byl tedy on tím nejlepším?

Stroller se svou jezdkyní Marion Coakes, OH 1968

v 90. letech 20. století se v Británii i po celém světě hodně mluvilo o bílém koni jménem Milton, jehož partnerství se špičkovým jezdcem Johnem Whitakerem vstoupilo do parkurových dějin. Milton se totiž stal vůbec prvním koněm, který v této disciplíně vydělal přes 1 million liber. Pozn. Osud umí být krutý, Miltona objevila parkurová jezdkyně Carolina Bradleyová, která však v roce 1984 zemřela na rakovinu, takže Miltona na přání jejích rodičů začal trénoval právě John Whitaker.

Carolina Bradleyová - Milton


John Whitaker - Milton

Samozřejmě, že tím výčet koní, kteří něco dokázali, zdaleka nekončí. Mohla bych pokračovat do nekonečna, to ale nemám v úmyslu. Chtěla jsem spíš upozornit na to, že ve světě koní se “velikost” obecně nijak neměří. V lidském světě jsou posuzovány výkony a slovo nejlepší se používá v souvislosti s úspěchy, které uchvátí lidskou mysl. Právě ony zapisují jedince do historie. Je však možné srovnávat koně, kteří běhají dnes s koňmi, kteří běhali o století dříve? Mohla by snad skvělá Makybe Diva porazit Phar Lapa? Mohl by snad Milton pokořit Huasa ve skoku? Obecně vzato nemohou tato srovnávání vycházet z reálného podkladu, protože každý kůň závodil za rozdílných podmínek a v jiné době. Mentalita publika byla jiná, stejně tak jako pravdila soutěží. Vše se neustále vyvíjí, proto není možné srovnávání. Bohužel, vzhledem k faktům, které byly o Phar Lapovi nedávno zvěřejněny, se několik trenérů nechalo slyšet, že Phar Lap byl konzistentně zdrogovaný kůň, který právě díky této skutečnosti dosáhl nesmrtelnosti. Mohly by tedy tyto pochybnosti nějak narušit jeho status legendy?

Phar Lap si běží pro další vítězství

A jaký kůň je pro Vás tím nej? Možná je to pony, který Vás naučil nebát se jezdit. Možná, že Vaše srdce uchvátil příběh některého z mnoha velikánů turfu. Kdo tedy bude dalším koněm, který se příště objeví na titulce magazínu Time, Newsweeku či jiného sportovního deníku? Jak dlouhou cestu bude muset urazit? Kolik dostihů bude muset vyhrát, kolik překážek překonat? Anebo se Vaším hrdinou stane kůň, kterého si sami pořídíte? Odpověď nechávám na Vás, protože každý máme jiná kritéria pro definici slova "NEJLEPŠÍ".

Zdroj obrázků: Internet

Žádné komentáře:

Okomentovat

Web Trafficfile recovery

book your room today