Prohledej blog / Search this blog

12/06/2007

Efficient prvním držitelem lokálního double vítězství Victoria Derby - Melbourne Cup od dob legendárního Phar Lapa


Dostihový míting ve Flemingtonu započal dramatickými škrty startovního pole hlavního dostihu: kvůli zranění byli vyřazeni tři koně: Maybe Better, The Fuzz a Efficientův stájový kolega Gallic. Na startovní listině Melbourne Cupu 2007 nakonec figurovalo 21 koní, kteří vyběhli na trať dlouhou 3200 metrů.

Samotářský businessman, Lloyd Williams, šéf Melbournského kasína, měl v dostihu hned dvě horká želízka v ohni (Zippinga a Efficienta). V polovině závodu to opravdu vypadalo, že jeho Zipping by mohl být v cíli jako první - avšak pouze do okamžiku než Efficient "chytil druhý dech".


Hrdina Melbourne Cupu 2007
- EFFICIENT
I když neměl Efficient příliš dobrou formu, dokázal se ve finiši rozhýbat natolik, že za sebou nechal i evropské špičky Purple Moona a Mahlera. Purple Moon se dlouho držel ve středu pole a dával Damienu Oliverovi stále naději na získání jeho třetího Melbournského poháru, ale novozélandský rodák však nenechal nikoho na pochybách a stejně jako před 77 lety Phar Lap se pod mistrným vedením svého žokeje Michaela Rodda prodral 50 metrů před cílem do čela a soupeře předstihl o půl délky.


Efficient při ranním tréninku.

Svěřenec Graema Rogersona - Efficient nastupoval ke startu s kurzem 22,4:1 a zásluhou vynikajícího finiše předstihl britského Purple Moona (dž. Damien Oliver), kterému poskytoval výhodu o 1 kg nižší nesené hmotnostní zátěže. Třetí v poli skončil irský Mahler (ž. Damien Baster). Třetí evropský zástupce Tungsten Strike (ž. Darryll Holland) doběhl poslední. Favorizovaný Master O´Reilly (ž. Vlad Duric) docválal osmý.

Vítězný Efficient musel být vloni ze zdravotních důvodů škrtnut ráno před tímto populárním 2mílovým handicapem. Jeho vlastník Lloyd Williams, jehož kůň Just A Dash zvítězil v roce 1981 a What A Nuisance v roce 1985, to tehdy označil za své největší zklamání během svého 40letého působení v tomto odvětví. Nyní se však může radovat ze zasloužené prémiové výhry 3 milióny AUD.


Snímek, jenž obletěl svět
- Efficient "opakuje historii ..."


Efficient je prvním držitelem lokálního double vítězství Victoria Derby - Melbourne Cup od dob legendárního Phar Lapa.

Novozélandský rodák startoval i v prestižní Cox Plate, avšak musel se spokojit pouze s devátým místem, kdežto Phar Lap tento závod snadno vyhrál v roce 1930 i v roce 1931.

Majitel vítězného koně Lloyd Williams přiznává:
"Lidé mi říkají, že jediný kůň, který tohle dokázal byl Phar Lap."

A Lloydův syn Nick k tomu dodává:
"Tak snad abychom doufali, že máme nového Phar Lapa."

Efficient v kostce:
Majitelé: Mr. & Mrs. L.J. Williams, Messrs. L. Williams, G.W. Hunt, M.A. Sellars & A.J. Sellars
Chovatel: Graeme Hunt/Scott Williams
Trenér: Graeme Rogerson (Flemington, VIC)
Statistika: 13 startů, 6 vítězství
Dotace: AU$4,224,025
Vyhrál: 2007 Melbourne Cup (Aus-G1 3200m), 2006 AAMI Victoria Derby (Aus-G1 2500m), AAMI Vase (Aus-G3 2040m).

Efficient rodokmen (pro zvětšení klikni 2x):


Publikováno 7.11.2007
Zdroj: AAP

Žádné komentáře:

Okomentovat

Web Trafficfile recovery

book your room today