Prohledej blog / Search this blog

7/09/2013

Phar Lap - stručná historie (Phar Lap, a brief history)

Někdejší kurátorka expozice Phar Lapa si našla čas a napsala útlou knížečku s názvem Phar Lap, a brief history (což lze do češtiny přeložit asi jako Phar Lap, stručná historie). 

Kniha vyšla pod záštitou melbournského muzea Victoria a jak se předpokládalo, hned se po ní na pultech jen zaprášilo. Bylo dost dlouho dobu opravdu těžko k sehnání a když už jsem na ni narazila na některé z mnoha online aukcí, obvykle se její cena vyšplhala daleko nad limit mých finančních prostředků - nebo spíše se mi nechtělo za 34 stránek textu platit tisíce... Ovšem ona jediná mi zatím chyběla v mé unikátní knižní sbírce.

Dneškem je však má sbírka knih o Phar Lapovi kompletní, našla jsem totiž tuto vysněnou publikaci v poštovní schránce. Dorazila až z daleké Austrálie, kde ji pro mně vydražil dobrý kamarád. Samozřejmě bych mu tímto ráda poděkovala za opožděný, avšak přenádherný dárek k mým narozeninám.

Publikace sama o sobě není kdoví jak obsáhlá a nepředkládá ani bůhvíjak závratná fakta o Phar Lapově životě, která bych již neznala z jiných zdrojů, ale vysvětlujte to vášnivému sběrateli. Jde to těžko:)



Anotace: 
Phar Lap byl jedním z největších dostihových koní své doby. Mnozí pamětníci dokonce dodnes tvrdí, že to byl nejlepší kůň, který kdy běhal. V Austrálii se stal národním hrdinou, neboť se k němu upnula v době Velké ekonomické krize.

Téměř šedesát let po své smrti (kniha byla poprvé publikována v roce 1992) v Kalifornii v USA vzbuzuje tento ryzák stále neutuchající zájem a je předmětem mnoha debat nejen mezi fanoušky dostihového sportu, ale také u široké veřejnosti obecně.

Tato kniha mapuje Phar Lapovu kariéru od jeho narození v Timaru (NZ) v roce 1926 až k vrcholu jeho zářné kariéry a následné předčasné a záhadné smrti v roce 1932.

Autorka recenze: Phar.Lap

Žádné komentáře:

Okomentovat

Web Trafficfile recovery

book your room today