Prohledej blog / Search this blog

6/25/2012

Nejsledovanějši plnokrevná esa roku 2012?

Frankel, Camelot, Black Caviar a I´ll Have Another. 

Frankel, nar. 2008 ( Galileo - Kind, Danehill)
Frankel ohromil Ascot, v cíli byl o 11 délek před ostatními soupěři.
Camelot, nar. 2009 (Montjeu - Tarfah, Kingmambo)
Camelot na dráze v Royal Ascotu
Black Caviar, nar.  2006 (Bel Esprit - Helsinge, Desert Sun)
Black Caviar na dráze v Australii
I´ll Have Another, nar.  2009 (Flower Alley - Arch´s Gal Edith, Arch)
I´ll Have Another vítězí ve 138. ročníku Kentucky Derby 2012
Smůlou je, že americká star, hřebec I'll Have Another, se zranil dříve než se mohl pokusit napsát novou kapitolu americké dostihové historie. Americe tak opět zbyly jen oči pro pláč. Sny o Trojkoruně se opět rozplynuly jako mlžný opar. Zasáh vyšší moci? Kdoví. Výjimečný hřebec tak byl okamžitě stažen z dráhy do chovu. 

Britská dostihová scéna má zatím kupodivu víc štěstí. Tamější drahy nabízí hned tři špičkové plnokevníky: Frankela, Camelota a australskou návštěvnici - klisnu Black Caviar. Ta dorazila od protinožců, aby se představila zahraničnímu publiku a obhájila svou neporazitelnost. 

I'll Have Another byl v Americe šktnut ze startovní listiny Belmont Stakes pouze 24 hodin před svým historickým pokusem stát se dvanáctým koněm v pořadí, který by získal americkou Trojkorunu. Tento fakt pouze potvrzuje pravidlo, že ve světě dostihů není nikdy nic 100 % jisté. Líbivý hřebec se místo toho od roku 1978 stal dvanáctým koněm, kterému se sice podařilo získat dva dostihy z pověstného tria, ale ten třetí mu zkrátka unikl. Dostihová Amerika tedy začíná již 35. rok bez Trojkorunového vítěze, který by se zařadil po bok koní jakými byli Affirmed, Seattle Slew, nebo fenomenální ryzák Secretariat a další.

Vítězové americké Trojkoruny
Když se ukázalo, že historie se v Belmont Parku přepisovat nebude, 85 000 fanoušků vytáhlo své kapesníčky a osušilo slzy smutku a zklamání. I tak si ale všichni dostih užili zvláště díky brilatnímu finiši, v němž v cílové rovince Union Rags předstihla Payntera o pověstný krk. Ani sázkový kolotoč se nezastavil. Protočilo se pohádkových 14 miliónů dolarů, což byla nejlepší statistika od dob, kdy Birdstone v roce 2004 svým vítězstvím zhatil šance na Trojkorunu hřebci Smarty Jonesovi.

Faktem nicméně zůstává, že šanci prožívat pověstné napětí okolo Trojkoruny, si američtí sportovní fanoušci budou moci zase naplno vychutnat až při Kentucky Derby 2013. Kdyby I'll Have Another odskočil do Belmontu a případně vyhrál, jistě by dokázal udržet pozornost mnoha Američanů a ne jen zapřísáhlých dostihových fanoušků i po zbytek dostihové sezony. Z toho by rozhodně profitovali pořadatelé v Saratoze, kde se měl hřebec objevit v Travers Stakes. A to nemluvíme o Breeders Cupu v listopadu, na jehož startovní listině by zřejmě I´ll Have Another rozhodně nemohl chybět. Nemůžete však ztratit něco, co jste nikdy neměli: I'll Have Another byl sice pro Belmont favoritem, ale dostihoví experti hovořili o jeho šancích s rezervou. To naznačuje, že spíše předpokládali hřebcův neúspěch nežli přepis historie.

Z evropské perspektivy se náhlý konec slibné kariéry hřebce I'll Have Another jeví jako nadčasová lekce pro všechny majitele bez rozdílu. Měli by totiž brát v potaz nohy svého plnokrevníka. Jejich křehkost je totiž častým faktorem, který ničí sny a očekávání všech majitelů dostihových koní. A co si budeme povídat, dostihový kůň není stroj, na kterém se dá vyměnit součástka a jede se dál. Je to unikátní živý tvor, který je limitován smrtelností stejně jako člověk.

V současnosti jsou tedy v Evropě tři špičkoví plnokrevníci, kteří se pyšní statusem neporažení: Frankel, Derby-vítěz Camelot a brilatní australská sprintérka Black Caviar. Všichni jmenovaní jsou ustájeni na Britských ostrovech nebo v Irsku. Čeká je úžasná letní sezona v Ascotu, Goodwoodu a Yorku. Queen Anne Stakes (Frankel), Irské Derby a St Leger (Camelot)Diamond Jubilee Stakes (Black Caviar) byli bez výjimky nejsledovanějšími dostihy sezony 2012. Fanoušci se pouští do spekulací, kam budou kroky jejich čtyřonohých hvězd směřovat dále. Všichni by samozřejmě rádi viděli tyto hvězdy pospolu na jedné startovní listině: Frankel vs. Black Caviar nebo Camelot, jenže to se nikdy nestane. Musela by to být chyba v dostihovém programu. Málokterý tým by totiž snesl porážku svého top šampióna:)

Ovšem, i když se jejich majitelé rozhodnou  i nadále uplatňovat chytrou politiku oddělených startů, existuje možnost, že v budoucnu tyto hvězdy přece jen někdo porazí. Výjimkou bude možná Frankel, který vypadá, že má místo zadních nohou tryskové motory. Nicméně Black Caviar v Royal Ascotu měla svého strážného anděla sakra blízko: vítězství sice ubránila, ale bylo to jen tak tak... I tak před ní však musíme smeknout, neboť její výkon rozhodně vypovídá o její nadprůměrné třídě. Navíc musíme vzít v potaz, že za sebou měla cestu z Austrálie a poměrně krátkou aklimatizaci. Do toho započtěme jiné klima a máme tu faktroy, které mohly ovlivnit následný výkon na dráze.

Amerika ztratila svou top hvězdu přímo na domací půdě. Evropa má zatím tři a naštěstí se zatím těší dobrému zdraví, takže se rozhodně můžeme připravit na další úžasné výkony. (Pozn. autorky I když po dopsání tohoto článku realizační tým australské hvězdy Black Caviar ohlásil, že klisna po dostihu utrpěla vážné zranění, takže zřejmě poputuje zpět do rodné Austrálie. Přejeme tedy brzské udravení a ostatním hvězdám pevné zdraví až do konce letošní dostihové sezony.)

Zpracováno dle článku Grega Wooda (British Guardian.co.uk)
Překlad: Phar.Lap (Inéz Chehaibiová)
Zdroj obrázků: British Guardian.co.u

Žádné komentáře:

Okomentovat

Web Trafficfile recovery

book your room today