Prohledej blog / Search this blog

6/25/2012

Případ Holly Bull aneb doping v Kentucky Derby?


"Jimmy" Croll, jr. a jeho Holy Bull

Holy Bull po otci Great Above z Sharon Brown po Al Hattab se narodil v roce 1991 a pocházel z chovu Pelican Stable, jejíž majitelkou byla jistá Rachel Carpenterová. Na jeho dostihovou přípravu dohlížel vynikající trenér Warren A. "Jimmy" Croll, jr. Holy Bull vítězně debutoval v Monmouth Parku v Maiden Race dne 14. 8. 1993. Rachel Carpenterová (78) poté náhle zemřela a odkázala hřebce společně s dalšími šesti koňmi právě Crollovi. 

Dne 2. 9. 1993 v Belmont Parku vyběhl Holy Bull do Allowance Stakes a opět zvítězil. Triumf zopakoval i v jedničkovém Futurity Stakes. I v posledním startu sezony na Floridě v říjnu 1993 uhájil neporazitelnost. Sezonu 1994 zahájil v Hutcheson Stakes (Gr.2), kde potvrdil, že ze skvělé formy neztratil nic. Pak následoval start ve Fountain of Younth Stakes (Gr.2), kde hřebec ochutnal první porážku. Skončil šestý - první v cíli byl šampión 2letých z roku 1993, Dehere (Deputy Minister). V březnu se Holy Bull objevil na startu Florida Derby (Gr. 1), kde si napravil reputaci 3délkovým vítězstvím. Jeho tréninkové časy v Keenelandu byly natolik přesvědčivé, že se nikdo nepodivoval, když v Blue Grass Stakes udolal soupeře stylem start – cíl o 3 ½ délky. 

Pak už „šedý přízrak“ zamířil na start legendárního Kentucky Derby (Gr.1).  Měl to být dostih století, neboť kdyby Holy Bull zvítězil, stal by se Croll vůbec prvním trenérem v historii, který by byl zároveň i majitelem vítěze Kentucky Derby!  Hřebec se před dostihem ukazoval velmi slibně, jenže v dostihu o růže nakonec úplně vyhořel!  Skončil až dvanáctý! 

Rozčarovaný a zklamaný Croll tisku těsně po dostihu sdělil: „Nechápu, co se stalo! Jakoby úplně ztratil jiskru!“ Trenér byl viditelně rozrušený a novinářům ještě řekl, že „tento den je vůbec tím největším zklamáním jeho mnohaleté kariéry“. Po neočekávané prohře však Holy Bull bez větších problémů navázal na svou předchozí vítěznou formu. Za své neuvěřitelné výkony získal v roce 1994 titul „Kůň roku“ a stal se šampiónem 3letých hřebců, i když ve dvou zbývajících odnožích americké Trojkoruny vůbec nestartoval! V sezoně 1995 zvítězil v Olympic Handicapu. V následujícím startu ale špatně šlápl a poranil si šlachu. Do chovu odcházel se statistikou 16 startů - 13 vítězství a celkovými vyhranými dotacemi 2 481 760 USD. Jako plemeník působil na Darley Studu. 

Necelé dva roky po Holly Bullově odchovu do chovu se však vody ohledně hřebcovy nečekané prohry v Kentucky Derby opět rozvířily. Deník The Los Angeles Times publikoval rozhovor s Crollem, ve kterém trenér i majitel v jedné sobě jasně přiznává, že „jeho kůň byl zřejmě před osudným Derby nadopován“. Se svým tajemstvím se svěřil publicistovi Billu Christinovi v dubnu 1997. „Nyní jsem si více než jistý, že Holly Bulla někdo úmyslně nadrogoval,“ uvedl.  Jako nesporný důkaz špinavé hry označil fakt, že kariéra jeho svěřence byla brilantní před i po záhadné prohře. Nedošlo tedy k poklesu formy, jak původně předpokládal. 

Na podzim roku 1994 Crolla v této souvislosti vyslýchala FBI, ale o výsledcích tohoto vyšetřování není nic dalšího známo. Trenér poukázal na motiv, který podle jeho názoru mohl být jasnou příčinou k nadopování favorita. „Víte, jak obrovská suma se dá vydělat na sázkách, když dopředu víte, že jasný favorit Kentucky Derby určitě nezvítězí?“ Několik měsíců poté, co byl článek veřejně publikován, diskutoval Croll s Frankem Carlsonem z Blood-Horse magazinu. V rozhovoru prý litoval, že se všechno mediálně tak rozmázlo a dodal, že „opravdu nechtěl na dostihový sport házet špínu.“ Jenže i žokej Mike Smith po doběhu osudného Derby médiím naznačil, že měl po startu pocit, jakoby ani neseděl na Holly Bullovi. V inkriminovaném rozhovoru z roku 1997 Croll mimo jiné uvádí, že „zná jméno pachatele, ale že jej nemůže uvést, protože postrádá adekvátní důkazy“.

Mike Smith byl po doběhu Kentucky Derby 1993
viditelně zklamaný
 Bernie Hettel, člen dostihové komise k celé kauze uvádí: „Pokud měl Croll důvodné podezření, že jeho koně někdo úmyslně nadopoval, aby v dostihu nezvítězil, mohl ihned po dostihu požádat Dostihovou komisi, aby zařídila příslušná vyšetření. Nic takového se ale nestalo.“ Sám nicméně připustil, že celá kauza je poněkud podezřelá, zvláště ve srovnání s dalšími hřebcovými brilantní výkony. Jediným závodem, kde nezářil, bylo paradoxně právě Kentucky Derby. „Celý dostihový svět ovládají záhadné náhody a případ Holly Bull je jen špičkou tohoto ledovce,“ uzavřel nakonec celou kauzu rezignovaně Croll.

Autorka: Phar.Lap (Inéz Chehaibiová)
Zdroj obrázku: archiv autorky
Publikováno: Penny Girl (7/2012)

Žádné komentáře:

Okomentovat

Web Trafficfile recovery

book your room today