Prohledej blog / Search this blog

5/31/2012

Záhadná (sebe)vražda úspěšného žokeje


Žokej Ronald D. Hansen přezdívaný "cestovatel"

Všichni, kdo Rona Hansena ( 1960 - 1993) znali, tvrdili, že má žokejský talent přímo z božích rukou.  Drobný muž neexceloval pouze v sedle, ale na své okolí působil i dávkou velmi nakažlivého optimismu okořeněného neskutečnou chutí do života. Svého času mu ležela u nohou celá dostihová Severní Kalifornie. I když v zákulisí se šířily podivné zvěsti, že geniální žokej občas v dostihu „podrží“ koně. 

Ronald D. Hansen se narodil 5. ledna 1960 v Utahu jako jedno ze šesti dětí. Vyrostl na farmě nedaleko Lewistonu a do světa dostihů poprvé vstoupil v jedenácti letech, když i navzdory zranění ruky, které utrpěl ve startovacích boxech, přesvědčivě zvítězil v dostihu Quarterů. Profesionální kariéru žokeje naplno zahájil v roce 1978. S přehledem získal šampionát juniorských žokejů v Kanadě a spolu s ním také ocenění Sovereign Award. Následující rok se stal „králem“ šampionátu žokejů v Dominionu. Zkrátka, kdykoliv Hansen posadil na koně, sklízel jeden úspěch za druhým.

Zpočátku hodně cestoval, ale později se trvale usadil nedaleko Seattlu, kde také působil po zbytek své krátké kariéry. Stal se vítězem 3 693 dostihů a na dotacích vydělal neuvěřitelných 42 635 184 dolarů! V sezoně 1990/1991 na dráze v Bay Meadows zvítězil ve 158 dostizích.  V tomtéž roce však zaznamenal sérii 164 vítězství i na dráze v Golden Gate Fields (jeho rekord překonal až žokej Russell Blaze). V sedle hřebce Simply Majestic zvítězil v sezoně 1989 mj. v Longacres Mile, All-American Handicapu, Kensington Handicapu, Sillky Sullivan International a v Thistledown Breeders Cup Handicapu.

Simply Majectic v sedle s Ronem Hasenem vítězí
v Breeders Cup Handicapu 1989
Hansenovo jméno se tedy bezesporu ve sportovních rubrikách objevovalo se železnou pravidelností, ovšem  největší mediální zájem o jeho sobu rozvířila až aféra na dráze v Golden Gates Fields. Hlavní manažer dráhy a dostihový viceprezident Peter W. Tunney Hansena obvinil z podvodů a uplácení kolegů. Tunney tvrdil, že Hansen figuroval v rozsáhlém dostihovém gangu. Udání bylo dílem Douga Shricka, Hansenova kolegy, který u soudu později vypověděl, že mu Hansen nabídl tučný podíl, když v tom pojede s ním.  Soudní tribunál v Las Vegas však uvěřil Hansenově verzi:  Shrick se mu měl mstít z čiré žárlivosti.  Přebral mu totiž přítelkyni.  Proto si vymyslel tuto lživou historku. Soud dal za pravdu Hansonovi a pozastavil mu licenci žokeje na šest týdnů. Shrickovi  ji odebral na deset let.  Většina turfmanů sice tvrdila, že Hansen s podvody nemá nic společného, ale stoprocentně jistý si tím nebyl nikdo. Vědělo se, že Hansen často jezdí pod vlivem alkoholu, lže o formě koní nebo přidržuje favority v dostihu.  

Před dalším velkým dostihem obdrželo vedení závodiště anonymní udání, že Hansen sedí v baru a opíjí se. Když pracovníci dorazili na místo, vysmál se jim žokej s nealkoholickým pivem v ruce do obličeje. Následný test neprokázal, že by požil alkohol. Mnozí se dodnes domnívají, že ono „anonymní udání“ měl na svědomí sám Hansen.  „Víte, vždycky si liboval v kanadských žertících podobného typu,“ svěřil tisku jeho blízký přítel Wayne Mc Donnell.  


Jeden víkend se mu v práci nevedlo. Z osmi dostihů nevyhrál ani jeden, přesto měl překvapivě dobrou náladu.  Další víkend (2. 10. 1993) ale zvítězil s koněm Slew of Damascus v Meadows Handicapu s dotací pro vítěze 200 000 dolarů. Měl tedy bezesporu obrovský důvod se radovat, jenže už v průběhu slavnostní dekorace byl podivně zaražený. Po odchodu ze závodiště ještě telefonoval manželce, že přespí u přátel poblíž závodiště. To u něj nebylo nic neobvyklého. Dělával to tak často, zvláště když musel časně ráno na trénink. Ve dvě hodiny v noci však od přátel odešel se slovy, že "musí přeparkovat auto". Svědci pak vypověděli, že se Hansenův Jaguar XJS řítil se přes most San Mateo rychlostí přes 160 km/h. V této rychlosti pak také narazil do protijedoucí Toyoty Celicy, kterou následně odhodil a převrátil. Známí žokej však z neznámých důvodů z místa nehody ujel. Policie poté našla opuštěný a výstražně blikající Jaguar jen o pár kilometrů dál. Na palubní desce auta ležela Hansenova peněženka i s doklady, ale klíčky od vozu v zapalování chyběly...

Most San Mateo
Žokej se několik dní neukázal doma ani na závodišti. Zanedlouho poté byly ve vodě poblíž pláže Francisco Bay nalezeny rozkládající se tělesné ostatky muže. Koroner tělo identifikoval podle dentálních záznamů a potvrdil, že se pravděpodobně skutečně jedná o tělesné pozůstatky známého žokeje Rona Hansena. Případ vyšetřovala lokální policie ve spolupráci s FBI, ale nakonec byl uzavřen jako nešťastná nehoda. Co jinak pohodového žokeje natolik rozrušilo a následně také přimělo skočit z mostu? Nepomohl mu někdo? Nabízí se vysvětlení, že svým vítězstvím narušil plány dostihovému podsvětí, za což následně zaplatil životem. Pokud ano, tak lhal  pod přísahou u soudu... Co se onu osudnou noc stalo, ví jen Ron Hansen a ten už to ze záhrobí nikomu nepoví...

Autorka: Phar.Lap (Inéz Chehaibiová)
Publikováno: Penny Girl (7/2012)

Zdroj fotografií: archiv autorky, Internet

Žádné komentáře:

Okomentovat

Web Trafficfile recovery

book your room today