Prohledej blog / Search this blog

8/06/2011

Phar Lap aneb další záhada


Peter Wills s fotografií Phar Lapa

Obchodník se starožitnostmi z Ballaratu (NZ) žasne nad "záhadou" spojenou s originálem fotografie Phar Lapa. Její vznikl obklopuje tajemství, které nicméně můžeme nalézt i v celém životním příběhu tohoto pozoruhodného velikána turfu.  I v něm existují bílá místa, na která již v současnosti nelze nalézt adekvátní odpovědi...

Peter Wills nedávno zakoupil tuto zarámovanou fotografii šampióna, ale její původ pro něj zůstává záhadou. Fotografie jasně ukazuje šampióna v průběhu nějakého závodu, jenže... právě zde začíná slepá ulička: jaký závod to byl a na jakém závodišti Phar Lap tehdy běžel? Jediné, co ví starožitník zcela přesně je, že fotografie 30 let visela nad barem hotelu Carriers Arms na Creswick Road. Když se hotel v roce  1960 zavíral, odnesl si ji Eric Toole, hotelový barman. Ten ji v roce 1969 věnoval své dceři Collen Krzempekové, která ji dlouhá léta opatrovala jako poklad a nedávno ji prodala panu Willsovi.

"V hotelu se taky dost sázelo, protože majitel měl vlastní stáje hned na rohu. Ale tahle fotografie je záhadná - nikdo z pamětníků neví, kde mohla být pořízena," uvedla Krzempeková.

Reprodukce zmíněné fotografie visí i v Melbournském muzeu

Pan Wills k celé věci ještě dodává, že existuje mnoho předmětů odkazujících k Phar Lapovi, ale jen málo autentických fotografií. Většinou se jedná o padělky či reprodukce původních snímků, což díky technologiím, které jsou k dispozici v současnosti, odhalí jen opravdoví znalci.

Podle článku Kim Quinlanové přeložil Phar.Lap
Zdroj fotografii: Melbourne Muzeum, Morning Herald

Žádné komentáře:

Okomentovat

Web Trafficfile recovery

book your room today