Prohledej blog / Search this blog

3/02/2011

Galerie velikánů - Tiznow (USA)

Hnědák Tiznov, který  v USA mj. získal přezdívku „Mr. Breeders’ Cup“, spatřil světlo světa dne 12. 3. 1997 v Kalifornii (USA) v chovu paní Cecilie Straub-Rubensové, která byla zároveň i jeho spolumajitelkou. Dalším spoluvlastníkem byl Michael Cooper. Tiznovův otec, hřebec Cees Tizzy je po hřebci Relauch. V rodokmenu Tiznovovy matky Cee's Song zase nalezneme skvělého Seattle Songa, jehož otcem nebyl nikdo jiný než neporažený vítěz americké Trojkoruny z roku 1977, Seattle Slew.

Tiznow (Cees Tizzy  - Cee's Song , Seattle Song)

Tiznov vyspíval pomaleji a na dráze se tak objevil až jako 3letý. 22. 4. 2000 jej trenér Jay M. Robbins  poslal do Santa Anita Parku na start SA MSW Stakes pro nezvítězivší koně, kde doběhl na šestém místě. Svou reputaci si však vylepšil už 11.5. v Holywood Parku, kde doběhl druhý. Svůj běžecký potenciál však naplno předvedl až 31.5. , když v MSW s přehledem o 8 1 zvítězil! 1. 7. následovalo těšné vítězství „o krk“ v Affirmed Stakes (Gr.3) a dne 23. 7. se Tiznow objevil na startu jedničkového Swaps Stakes. Doběhl druhý za Captain Steve, což se opakovalo i 28. 6. v Paciffic Classic (Gr.1). Smůlu prolomil až 30. 9. v Super Derby (Gr.1) , kde deklasoval své soupeře. 15. 10. scóroval v Goodwood Breeder´s Cupu (Gr.2), což byla jeho příprava na start v BC Classic dne 4. 11. Tiznow svedl tuhý boj s evropským Giant Causeway, ale v cíli měl nakonec více sil.  Za svůj výkon se ověnčil titulem „Šampión 3letých 2000.“

Tiznow s přehledem vítězí v Breeder´s Cupu

Sezonu 2001 zahájil 13. 1. lehkým vítězstvím v San Fernando Stakes (Gr.2), čímž potvrdil, že ze své skvělé formy neztratil přes zimu nic. 3. 2. v Charles H. Strub Stakes (Gr.2) sice doběhl druhý za Wooden Phone, ale hned 3. 3. 2001 se radoval z vítězství v Santa Anita Handicapu (Gr.1). Pak následovalo zakolísání formy a dvě třetí místa – 8. 9. ve Woodward Stakes (Gr.1) a 7. 10. v Goodwoodu (Gr.2), ale i přesto se 27. 10. postavil na start BC Classic (Gr.1) a svým výkonem získal místo v historických análech amerického turfu, když se po tuhém boji se Sakhee stal prvním plnokrevníkem, jemuž se podařilo zvítězit 2x za sebou (!)

S turfem se rozloučil se statistikou 15 startů, 8 vítězství, 4 druhá a 2 třetí místa - na dotacích vydělal 6 427 830 USD a jeho kroky směřovaly do chovu. Nyní působí na Winstar Farm v Kentucky a i když byl na dráze více než nadprůměrným, jeho připouštěcí poplatek se v roce 2008 pohyboval "jen" mezi 75.000 USD za živé hříbě, což má zřejmě jedinou příčinu: Tiznow je jedním z mála špičkových plnokrevníků, jejichž linie nekončí u Darley Arabiana, nýbž u Godolphina Barba.  Tiznov však chovatele postupně přesvědčil o svých nesporných kvalitách: jeho dcera Folklore v roce 2005 zvítězila v Breeders' Cup Juvenile pro klisny. Dal také šampióna Da'Tara či Well Armed,vítěze Dubai World Cupu 2009. Mezi dalšími skvělými potomky jmenujme např. Bullsbay, Tough Tiz’s Sis, Slew's Tizzy, Colonel John, Miss Tizzynow, Liquidity, Sweet Sugaree, Informed, Outrageous Limit, Bear Now, Tizthen, Sure Why Not, Tis a Man, Tizaqueena, etc.  V roce 2009 byl Tiznow zařazen do Americké síně slávy.

Tiznow pedigree (pro zvětšení 2x klikni):

Autorka: Phar.Lap (Inéz Chehaibi)
Foto: archiv autorky

Žádné komentáře:

Okomentovat

Web Trafficfile recovery

book your room today