Prohledej blog / Search this blog

12/28/2010

Galerie velikánů - Barathea (GB)

Barathea se narodil v roce 1990 na farmě Eydon Hall Geralda W. Leigha, předního britského chovatele koní. Otcem líbivého hřebečka nebyl nikdo jiný než legendární plemeník Sadler´s Wells po Northern Dancer (CAN). Otcem Baratheovy matka Brocade (GB) je  6-násobný vítěz Habitat (USA) po Sir Gaylord (USA). Už jako roček vynikal Barathea nejen výjimečným exteriérem, ale též prostornými chody, takže učaroval šejku Mohammedovi, který se stal jeho spolumajitelem.

Barathea v akci

Pod taktovkou trenéra L. M. Cumaniho pak hřebec zúročil vše, co mu bylo dáno do vínku. Jako 2letý se 1. 10. 1992 objevil v Newmarketu v poli  Maiden Stakes (Gr.4) a v sedle s talentovaným F. Dettorim lehce zvítězil.  17. 10. „utekl“ soupeřům i ve Philip Cornes Houghton Stakes (Gr. 2). Sezonu 1993 zahájil 15. 4. v Newmarketu, kde v jedničkovém Craven Stakes skončil na čtvrtém místě. Reputaci si však napravil hned ve 2000 Guineas Stakes (Gr.1), kde doběhl 3délky za výtečným Zafonicem (USA).  Svůj potenciál ovšem předvedl naplno až v Coolmore Irish 2000 Guineas (Gr.1), kde o hlavu zvítězil před Fatherlandem. Velkým zklamáním byl nicméně Baratheův start v Ever Ready Derby (Gr.1)dne 2. 6. 1993, kde skončil pátý a z vavřínů se radoval Comander In Chief. Formu neměl Barathea ani v Coral Eclipse Stakes, kde opět finišoval pátý. 5. 9. 1993 se objevil v Emirtes Prix Du Moulin de Longchamp a v silném poli soupeřů získal čtvrté místo za Bigstonem, Ski Paradise a vítězným Kingmambem.  25. 9. v Queen Elizabeth II. Stakes našel Barathea opět „nohy“ a skončil druhý za  Bigstonem.  6. 11. 1993 se objevil v zámoří na startu BC Mile, kde v silném poli soupeřů v sedle s G. Stevensem obsadil pátou příčku, první doběhl Lure. Jako 4letý vyběhl celkem 6x: zvítězil v Queen Anne Stakes (Gr.1),  následovala dvě druhá, jedno čtvrté a jedno šesté místo, ovšem nejimpozantnější vítězství Baratheovy kariéry přišlo 5. 11. 1994 v Churchill Downs v jedničkovém BC Mile. Barathea se držel za polem koní a běžel velmi lehce. V cílové rovince jej F. Dettori pobídl a hřebec vyrazil kupředu jako šíp. V cíli byl o 3 délky před soupeři, což byl na evropského koně fantastický výkon. Leigh po doběhu konstatoval, že to byl nepřekonatelný životní moment. Barathea prý bezpochyby zůstává nejlepším koněm jeho chovu. „Opravdu, on je jeden z miliónu!“ Právě toto vítězství bylo i jakousi symbolickou tečkou za dostihovou kariérou výjimečného koně, který přepsal historii, když triumfoval ve jménu Evropského chovu, za což získal i titul „Kůň roku 1994.“

Barathea v poli Breeder´s Cup Mile

Barathea odcházel do chovu se statistikou 16 startů, 5 vítězství, 4 druhá místa a celkovými vyhranými dotacemi 1 236 467 USD.  Ovšem zářil i nadále. V roce 2006 jej jeho potomci vynesli mezi 6 nejlepších plemeníků Evropy. Dal vítěze 880 dostihů, přičemž jeho potomci se dokázali prosadit nejen na dráze, ale i v chovu a stali se význačnými plemeníky např. Enrique, Barathea Guest či Tobougg. Barathea byl rovněž výtečný jako otec matek, dal klisny typu Tender Is The Night, Kittiwake či Spinning the Yarn apod. Tento jedinečný kůň byl uspán 13. 5. 2009 v Rathbarry Stud v Irsku ve věku 19 let kvůli přetrvávajícím komplikacím s Laminitis. Jeho gloriola však bude zářit navždy, protože výkony jeho potomků nám  jeho výjimečnost budou neustále připomínat.

Barathea pedigree (pro zvětšení klikni):


Autorka: Phar.Lap (Inéz Chehaibiová)
Foto: archiv autorky

Žádné komentáře:

Okomentovat

Web Trafficfile recovery

book your room today