Prohledej blog / Search this blog

11/20/2010

Úžasná trofej pro vítěze Melbourne Cupu 1888

"V životě jsem procestoval mnoho zemí, ale v žádné z nich jsem se nesetkal s událostí, která by se jen mohla rovnat Melbourne Cupu. Ten závod prostě sjednocuje národ a to je  na něm uchvacující!"

Mark Twain (Bernstein 1969:2)

V roce 1888 se v Austrálii oslavovalo 100. výročí britského osídlení. V Melbourne, které bylo centrem kulturního dění, vznikla na jaře roku 1888 zcela nová expoziční budova. Výstava ku příležitosti  oslav 100. výročí osídlení, pro kterou byla stavba speciálně zkonstruována, měla  takový úspěch, že přitahovala návštěvníky nejen z Austrálie, ale z celého světa. V týdnu, kdy se konal slavný  austrasský dostih - Melbourne Cup - došly však v Melbourne volné hotely, všechny byly  totiž  zcela přeplněny. Nakonec se situace vyřešila tím, že mezikoloniální parníky sloužící jinak pouze pro přepravu cestujících po Austrálii, byly upraveny jako náhradní ubytovací kapacity pro stále proudící návštěvníky.

Centennialský pohár


Trofej pro vítěze Melbourne Cupu 1888 byla speciálně zhotovena na zakázku a vešla do dějin jako Centennialský pohár. Byla imporotvána až z Anglie, kde ji  vyrobila firma Elkington + Birmingham.  Na trofeji jsou impozantní zejména tři koně ze stříbra o váze 800 gramů, kteří jsou připevněni na stříbrné desce. a ta je upevněna k podstavci poháru. Tato trofej patří k jedněm z nejkrásnějších v historii Melbourne Cupu vůbec. Dostihový spolek státu Viktoria (VRC) také ten rok odsouhlasil navýšení ceny pro vítěze Melbourne Cupu, takže se ze závodu rázem stal nejbohatší handicap na světě a tento status si udržuje dodnes.

Donald S. Wallace
Ve zlomovém roce 1888 se na startu sešlo 28 koní. Mnozí z nich nebyli na dostih řádně připraveni, ale jejich majitelé však chtěli získat tučnou sumu 50.000 Liber a nádhernou stříbrnou trofej. Jasným vítězem se stal kůň Mentor, jehož šťastným majitelem byl pan Donald S. Wallace. Žokej Mick O’Brien nenechal nic náhodě a zvítězil stylem start cíl v čase 3:30 ¾. Wallace se tak radoval z trofeje, ale ani O’Brien nepřišel zkrátka - získal pozlacený bič, který se stal tradičním darem pro všechny vítězné žokeje.

Na poháru je vyryto:
Won by D S Wallace’s B C Mentor
Ridden by Michael O’Brien
Trained by W S Hickenbotham


Trofej byla k vidění v Melbournském Muzeu jen do 21.11.2010 :(

Zdroj fotografie: Muzeum Viktoria (AUS)
Zdroj:museumvictoria.com.au
Překlad článku: Phar.Lap

Žádné komentáře:

Okomentovat

Web Trafficfile recovery

book your room today