Prohledej blog / Search this blog

11/04/2010

Phar Lapův současný "ošetřovatel" se představuje

Co pro Vás znamená Phar Lap? Úžasný exponát, který byste rádi navštívili v Melbournském muzeu? Kus historie? Nositel nadějí a snů jednoho národa v těžkých časem světové ekonomické krize? Anebo dárek, o kterém sníte, ale nikdy jste ho pod stromečkem nenašli? To vše a ještě mnohem víc znamená Phar Lap pro Michaela Reasona, jeho současného "ošetřovatele."

Michael Reason a "jeho" Phar Lap
Sám Michael Reason říká: "Phar Lap je tak na roztrhání, že prakticky potřebuje někoho, kdo se o něj postará - a to jsem já!

Vzhledem k tomu, že muzeum v Melbourne nedávno oslavilo své 100 narozeniny, nebylo by úplně od věci, abychom si detainěji přiblížili právě práci kurátora Michaela Reasona.

Stává se Vám, že máte chuť dát Phar Lapovi pohlavek, když se nikdo zrovna nedívá?
"Občas bych opravdu rád, kdyby to šlo, jenže je schovaný v té své vitríně, která ho chrání před hmyzem, prachem a dalšími nebezpečnými látkami ve vzduchu. Můžu ho sice pomlouvat na Facebooku, ale asi bych se potázal se zlou, protože k dnešnímu dni má Phar Lap přes 5.000 přátel a 3.500 fanoušků."

Tommy Woodcock Phar Lapovi říkal "Bobby," jak mu říkáte Vy?
"Pane," pokud se jedná o formální příležitost, taky "Big Red" nebo "Šampión" - tak mu říkám v případě, že jsme sami."

Jaká je nejběžnější otázka, na kterou se lidé ptají? A jak odpovídáte?
"V současné době máme v expozici i Phar Lapovu kostru zapůjčenou z Te Papa z Nového Zealandu, takže nejčastější otázka je momentálně: "Proč nejsou ty kosti stále uvnitř exponátu?" Většinou odpovídám takto: "Neboť preparátoři podle těchto kostí zhotovili silnější, umělou kostru, odlitou ze železné slitiny, aby vydržela všechna ta staletí, co přijdou."

Na co byste chtěl, aby se Vás lidé ptali?
"Myslím si, že se mě lidé zeptali už na téměř všechny možné i nemožné otázky z Phar Lapova života..."

Kdyby Phar Lap měl tento rok běžel v Melbourne Cupu, jaké by podle Vás byly jeho šance?
"Phar Lapův trénink i celková příprava se naprosto odlišovala od způsobu, jakým se koně trénují dnes, ale všechno ostatní zůstalo stejné, takže si myslím, že by je opět nechal všechny za sebou. O Phar Lapovi se také hodně mluví v souvislosti s tzv. X-faktorem, který se mezi koňmi zase až tak často nevyskytuje, nicméně podle mého názoru, jediný, kdo  by ho dokázal trošku prohnat, by byla skvělá klisna Makybe Diva."

Který okamžik Phar Lapova života podle Vás nejvíce vystihuje to, proč je vlastně dnes tak zbožňován?
"Jednoznačně jeho triumf v Melbourne Cupu 1930, ale pro mě jsou to spíš tisíce dopisů, které posílali prostí lidé Harrymu Telfordovi, aby mu vyjádřili své sympatie, když Phar Lap tragicky uhynul – mnohé z nich jsou dodnes součástí expozice. Pro mnoho lidí byl Phar Lap téměř jako jejich člen rodiny, což se vlastně vůbec nezměnilo. I dnes sem lidé chodí, aby se podívali na "svého hrdinu."
Michael Reason je i autorem informační publikace
s názvem Phar Lap - Opravdová legenda
Při pořizování této reportáže jsme si nemohli nepovšimnout, že sklo vitríny je u Phar Lapovy hlavy více "zašmatlané" než vzadu. Vypadá to téměř, jakoby se pár lidí pokoušelo přes sklo pohladit jeho sametové nozdry a poplácat ho po šíji. Je to opravdu úžasný kůň. Závěřem ještě dodejme, že oficiální název pracovní pozice Michaela Reasona zní  historický a technický kurátor Melbournského muzea.

Publikováno: 4. 11. 2010
Reportér: Holly Shorlandová
Překlad: Phar.Lap
Zdroj informací: http://blog.thatsmelbourne.com 
Zdroj obrázku:http://blog.thatsmelbourne.com

Žádné komentáře:

Okomentovat

Web Trafficfile recovery

book your room today