Prohledej blog / Search this blog

10/07/2010

Skvělý Phar Lap "odpočívá" pod skládkou

Kalifornie - Phar Lapův neoznačený hrob je v USA užíván jako skládka! Ano, stáje, v nichž za podivných okolností uhynul jeden z  nejlepších dostihových koní světa - Phar Lap, jsou vlastnictvím jedné nejmenované střední školy v Menlo Parku jižně od San Franciska. Škola však tohoto historicky velmi cenného prostoru využívá jako skládky starých poliček, odpadu a  zahradní techniky!

Reportér The Daily Telegraph se vydal po stopách posledního odpočinku velkého ryzáka a nalezl je téměř zasypané různým odpadem...

"Phar Lapův příběh mě vždycky fascinoval. Je ostudné, že tyto stáje nebyly zachovány," řekla tisku prezidentka společnosti Atherton Heritage Association, paní Marion Osterová.


Stáje v Menlo Parku

Phar Lap na ranči, který vlastnil Ed Perry, pobyl 14 dní. Stáje jsou to jediné, co zbylo z velkého ranče, kde dne 5. 4. 1932 došlo k osudové tragédii. Příčina Phar Lapovy smrti byla až do roku 2006 zcela neznámá, poté vědci objevili, že legendární ryzák uhynul po velké dávce arzenu, kterou zkonzumoval 30 - 40 hodin před smrtí. Po úhynu slavného koně byla jeho kůže mistrně zpracována na exponát, který byl v roce 1933 zaslán zpět do Austrálie a  v současnosti se nachází v Melbournském Muzeu. Jeho kostra byla zase vystavena v muzeu Te Papa na Novém Zélandu, ale momentálně je také zapůjčena v expozici v Melbourne u příležitosti oslav 150. výročí legendárního Melbourne Cupu. Srdce Phar Lapa se nachází v Národním muzeu v Canbeře. Ostatní zbytky těla pak byly pohřbeny na pozemku Eda Perryho, který je dnes v majetku zmíněné střední školy v Menlo Parku. Mluvčí školy oznámil, že  škola zváží způsoby, jak by se dala Phar Lapova památka uctít.

Podle historického výtisku magazínu Time z roku 1932 byly zbylé orgány velkého šampióna  umístěny do kovového boxu a pohřbeny na kopci nedaleko stájí. Jejich přesná lokace však dodnes zůstává záhadou, proto je za místo posledního odpočinku velkého Big Reda  považován prostor výše zmíněných stájí. Ten je  bohužel v současnosti bezostyšně zasypán harampádím a nic nesvědčí o historické hodnotě tohoto "posvátného" místa.

Publikováno: 6. 10. 2010
Zdroj: news.smh.com.au

Žádné komentáře:

Okomentovat

Web Trafficfile recovery

book your room today