Prohledej blog / Search this blog

7/29/2010

Anglický plnokrevník (A 1/1) aneb anatomické přizpůsobení rychlosti


Anglický plnokrevník (zkratka A1/1) je nejrychlejší koňské plemeno, rychlost je jediné kritérium pro zařazení do chovu. Byl vyšlechtěn v Anglii v 18. století. Předky anglického plnokrevníka jsou hřebci Darley Arabian, Byerley Turk a Godolphin Barb. Anglický plnokrevník má uzavřenou plemennou knihu - tzn. že do plemenné knihy může být zapsán pouze kůň, jehož oba rodiče jsou v plemenné knize anglického plnokrevníka.

Exteriér:
Anglický plnokrevník je kůň vysoký, štíhlý s dlouhým, mírně klenutým, nízko nasazeným krkem, výrazným kohoutkem, nezbytný je dlouhý a široký hrudník. Tělo je svalnaté, silné, a přesto jemné. Hlava je ušlechtilá s rovným profilem a s bystrým okem. Hřbet je kratší a pevný. Záď je silná a bývá rovná nebo mírně sražená. Končetiny jsou suché a výborně stavěné. Pod jemnou kůží jsou zřetelně znát cévy, samotná srst je hedvábně jemná. Výška nesmí přesáhnout 170 cm.

Povaha
Povaha těchto koní je obtížná, lekavá s nepřiměřenými reakcemi. Rádi a rychle běhají, ale neradi se zastavují. Jsou nervózní a svéhlaví. Potřebují zkušené jezdce, kteří je dokáží zvládnout. Pro dostihy je tato povaha nepostradatelná.

Barva
Anglický plnokrevník (A1/1) se vyskytuje ve všech základních barvách.

Využití
Anglický plnokrevník byl vyšlechtěn pro potřeby dostihového sportu, ale hodí se i do terénu, pro delší vyjížďky. Jeho cval je velmi pohodlný a rychlý.

Ilustrační fotografie užity s laskavým svolením Alexe Browna, žokeje a trenéra v jedné osobě. Díky Alexi, jsi prostě úžasný, jak se ostatně všichni mohou přesvědčit níže.

Alex v akci !

Zdroj obrázků: Churchill Down Muzeum, archiv Alexe Browna
Zdroj informací: Wikipedia

Žádné komentáře:

Okomentovat

Web Trafficfile recovery

book your room today