Prohledej blog / Search this blog

4/11/2010

Phar Lap a jeho ostatky aneb podaří se je už konečně sjednotit?


5. duben 1932 vešel do australských i celosvětových dostihových dějin jako jeden z nejčernějších dní tohoto sportu. Navždy bude totiž spojen s nevyjasněnou smrtí australské dostihové legendy - Phar Lapa, který uhynul v Kalifornii, když odpočíval po vítězství v nejbohatším dostihu světa, Agua Caliente Handicapu.


Všichni jste určitě viděli stejnojmenný film a mnozí z Vás mi jistě dáte za pravdu, když směle prohlásím, že tento snímek bezesporu patří k vůbec nejlepším filmům z prostředí dostihového sportu. Pokud jste jej neviděli, přišli jste o jedinečný zážitek!

Navzdory neustálým debatám a vědeckým analýzám je zřejmé, že pravdivé okolnosti související se smrtí Phar Lapa, se nikdy přesně nedozvíme. Jenže iprávě díky doposud nevyjasněným okolnostem smrti se Phar Lap stal předmětem fikce a spekulativních teorií... (Nikdo např. přesně neví, jak to vlastně doopravdy bylo s údajným "rozštěpem" kopyta před Agua Caliente Handicapem. A příběh o jeho speciálních podkovách se sám stal předmětem velkých debat mezi soudobými i dnešními podkováři).

Je až paradoxní, že mnozí Američané dodnes nevědí, co se s Phar Lapem vlastně po jeho úhynu dále dělo. Jeho tělo bylo posláno na taxidermaci do dílny bratrů Jonasových v New Yorku, kde došlo ke "znovusestavení" šampióna. Další info zde.

Foto z Muzea Tepapa, NZ (autor: pan MVDr. Jurek)

Phar Lap uhynul před více než 78 lety, ale jeho legenda žije dál. Zprávy o obrovském ryzákovi neustále cirkulují v australských i světových médiích. Např. nyní se v rádiu "Radio New Zealand" objevila další velmi zajímavá informace: v roce 2010 totiž slavný australský závod Melbournský pohár (Melbourne Cup) oslaví 150 let od svého vzniku a právě v této souvilosti napadlo viktoriánského ministra sportu, aby požádal Nový Zéland o "půjčku." Nejedná se však o pujčku finanční, nýbrž věcnou - přišel totiž s myšlenkou na zapůjčení kostry šampióna do Australie právě u příležitosti nadcházejících oslav by prý bylo dobré, aby se fenomenální šampión znovu vrátil do Melbourne. Další info zde. Tato zpráva pouze znovu potvrzuje výše uvedené prohlášení, že Phar Lapoův příběh neumírá, ale žije si svým vlastním životem. Tato legenda je jako jedna z mála legend v historii opravdu téměř "hmatatelná." Každý chce vědět víc a proniknout až k samé podstatě tohoto neuvěřitelného příběhu. Phar Lap byl, je a bude hrdina!

Pozn autorky: O něco podobného se již pokusilo Muzeum Tepapa na Novém Zélandu,. Ačkoliv akce zpočátku vypadala velmi nadějně, nakonec se však "stěhování" neuskutečnilo - více informací zde.

Překlad: Phar.Lap
Zdroj informací: Fran Jurga

Žádné komentáře:

Okomentovat

Web Trafficfile recovery

book your room today