Prohledej blog / Search this blog

2/13/2010

O psaní s králem hororu Stephenem Kingem


Stephen King, světoznámý autor hororových a sci-fi románů, vyslal v roce 1997 ke svým čtenářům knihu „O psaní“ s podtitulkem mémoáry o řemesle (angl. On Writing: A Memoir of the Craft), která se tak trošku vymyká jeho klasickému repertoáru. Již sám název napovídá, že jde o publikaci určenou všem, kdo touží po tom naučit se dobře psát.

King ale nepromlouvá pouze k lidem, kteří mají v úmyslu stát se slavnými spisovateli. Apeluje i na ty autory, kteří píší pro sebe a pak svá dílka schovávají doma v šuplíku, protože se bojí kritiky. Podle něj každý, kdo chce psát, musí především překonat sám sebe a přestat se schovávat před výše zmíněnou kritikou. Každý text, který píšete se v okamžiku, kdy jej dostanete na papír stává sdělením a sdělení nutně potřebuje čtenáře. Text bez čtenáře je jako zahrada bez vody. Všechny krásné květiny bez vody uvadají a stejně tak je tomu i v případě myšlenek převedených na papír v podobě Vašeho textu. Sdělení je tedy od toho, aby bylo sdělováno.


Podle Kinga je psaní jakýmsi druhem funkční telepatie s jistým nádechem magie. Vy jako autor vytváříte ve své mysli texty (příběhy, reportáže, články apod.), které pak jako zázrakem přenášíte na nepopsaný bílý list papíru a plníte stránku po stránce. Tvoříte něco, co má nevyčíslitelnou hodnotu hlavně pro Vás. Umění psat dobře se totiž nedá koupit, natož naučit. Můžete zmáknout jeho základní pravidla, ale ani to z Vás dobrého spisovatele neudělá. K tomu, abyste dokázali promlouvat k ostatním lidem pomocí písmenek, musíte nejprve umět ze svých myšlenek poskládat souvislé, srozumitelné věty, z vět odstavce a z odstavců celé stránky. Na konci celého tohoto procesu je kniha. Zkráceně řečeno, vyjadřujte se tak, aby Vás čtenáři pochopili. To v žádném případě není nijak jednoduché. Spisovatel nic neříká, čtenář se na nic neptá a přesto jsou si tak blízko – setkávají se v mysli, kde slova jsou jen zástupci myšlenek.

No řekněte, není psaní magie? Dá se k němu přistupovat s nervozitou, nadšením, nadějí či dokonce se zoufalstvím – s pocitem, že na tu stránku nikdy nedokážu nic napsat – alespoň ne to, co mám na mysli, co na srdci. Přistupujte si k psaní jak jen se Vám zlíbí, jen k němu podle Kinga nesmíte přistupovat povrchně. Pokud dokážete splnit i tuto podmínku, můžete pokračovat ve čtení a naučit se, jak smysluplně utvořit knihu. Pokud to nedokážete, ani tuto publikaci neotvírejte a běžte se věnovat něčemu jinému. Třeba si umyjte auto.

Autorka recenze: Phar.Lap
Zdroj fotografií: Internet

Žádné komentáře:

Okomentovat

Web Trafficfile recovery

book your room today