Prohledej blog / Search this blog

12/28/2009

Jednoduše fantastický Avatar



Nový film z dílny filmového režiséra Jamese Camerona bude - alespoň dle mého názoru - aspirovat na pozici jednoho z nejpozoruhodnějších filmových počinů od dob legendárních Hvězdných válek režiséra George Lucase. Ožívá v něm totiž jedinečný svět, plný roztodivných tvorů, rostlin a jiných zvláštností, ze kterého se nikomu nebude chtít vrátit zpátky do reality. Zvláště díky úžasným 3D efektům si budete tuto pouť opravdu užívat a spolu s hlavním hrdinou filmu zvědavě objevovat kouzlo, které činí z Pandory jedinečný navzájem propojený biologický systém. Lidé jsou však na tomto měsíci nevítanými hosty, protože ohrožují původní obyvatele. Dorazili sem ze zdevastované země a bezohledně usurpují původní obyvatele - zvláštní domorodce. Důvodem je zvláštní nerost, který přijeli těžit. Mají v plánu vystěhovat původní obyvatele z jejich půdy, což buď půjde po dobrém, nebo po zlém.

Název filmu již částečně napovídá, čeho bude divák svědkem. "Avatar" (z anglického přepisu) je tzv. vizuální reprezentace uživatele ve virtuální realitě. Pro nás to ve filmu znamená, že hlavní hrdina, Jake Sully, může pomocí vyspělé počítačové technologie a svého mozku vstoupit do naklonovaného těla tzv."Avatara," který vypadá jako jeden z domorodců. Jeho úkolem je získat si jejich důvěru a navázat přátelské vztahy - tj. přesvědčit je, aby s lidmi začali spolupracovat dobrovolně.

Zpočátku bere Sully úkol jako voják a snaží se infiltrovat do tábora "nepřátel," kde získává důležité informace o struktuře kmene, které následně předává veliteli lidské ozbrojené jednotky. Postupem času se však začíná lidem stále více odcizovat. Celé hodiny tráví v těle svého Avatara a pod vedením dcery domorodého náčelníka postupně proniká do všech tajů života na Pandoře. Začíná si uvědomovat věci, které jako člověk vnímat nedokázal a sice, že domorodci, zvířata i rostliny na Pandoře tvoří jakési navzájem propojené společentví. Každý lidský zásah do této citlivé rovnováhy by mohl mít pro tento svět velmi závažné následky. V těle svého Avatara zažívá v tomto světě úžasná dobrodružství a spolu s hrstkou vyvolených se nakonec snaží bojovat proti teroru a chamtivosti lidského druhu. Dobrovolně se vzdává příslušnosti k lidské rase a staví se na stranu původních obyvatel, aby bojoval za život a harmonii, která je ohrožena.

Cameron nám očima Avatara ukazuje rozmanitosti života, seznamuje nás se zvyky domorodců, kteří žijí v maximálním souladu s přírodou. Jako ostrý protiklad proti míru a harmonii staví kruté a nelítostné jednání zástupců lidské rasy, kteří jdou za svým cílem a nemilosrdně drancují a ničí všechno, co jim přijde do cesty. Nedokáží-li slyšet tlukot vlastního srdce, jak by mohli pochopit, co je to žít v harmonii s přírodou? Avatar není jen příběhem o touze po svobodě či touze po pomstě, ale mnohem víc je o tom, že porozumět určitým zdánlivě skrytým souvislostem, znamená pohlédnout do svého nitra a nalezt ztracené odpovědi. Hlavní hrdina nezrazuje svoji rasu, ale touží se stát někým, kdo žije v souladu s přírodou, chce být její součástí - nikoliv vládcem. Někým, kdo chápe harmonii života a má určité morální hodnoty, které jakoby se v lidech kamsi vytratily.

Cameron nenapomíná, nekritizuje a přesto si každý z nás odnáší jasné poselství - existují věci, které lidé nevidí, anebo spíše vidět nechtějí. Peníze a světská moc mohou být jen chabou náhražkou na zničenou planetu. Sobeckost a pokrytectví nedokáže vrátit život tam, kde jsme ho jednou zničili. Avatar udivuje, ale zároveň šokuje. Scéna, kdy vojáci bombardují na rozkaz svého velitele posvátný strom, mi vehnala slzy do očí, neboť jsem si uvědomila, že podobným způsobem padá za oběť nespočet stromů nejen v deštných pralesích... Avatar není jen další film, ale obsahuje důležitý "skrytý" podtext. Nechte se okouzlit a vydejte se na úžasnou cestu do světa fantazie, vnímejte srdcem a zkuste si uvědomit, že být člověkem neznamená mít automaticky na všechno právo.
Možná, že se lidé po shlédnutí Avatara probudí dřív než bude příliš pozdě.



O úžasný hudební doprovod se jako obvykle postaral James Horner. Jediným zpívaným songem na celém albu je píseň I see you (Zřím Tě) v provedení britské zpěvačky Leony Lewisové.

Autorka recenze: Phar.Lap
Zdroj videa: youtube.com
Zdroj obrázků: Internet

Žádné komentáře:

Okomentovat

Web Trafficfile recovery

book your room today