Prohledej blog / Search this blog

12/16/2009

Charismatický Richard E. Grant vdechnul život Červenému Bedrníku


Richard E. Grant nemá nic společného s americkým hercem Hughem Grantem, snad jen to, že jsou to přátelé a herečtí kolegové. Tento švýcarský sympaťák udivuje zvláštním zvykem - hodinky u něj najdete na obou zápěstích - jedny patří jeho otci a ukazují švýcarský čas, ty druhé jsou jeho a ukazují čas v zemi, kde se právě nachází. A proč zrovna Grant?


Právě on se totiž v roce 1999 objevil v nejnovější televizní adaptaci slavných dobrodružných románů baronky Orczyové o Červeném Bedrníkovi (ang. The Scarlet Pimperel). To Grant ztvárnil roli anglického aristokrata, který se nebál riskovat vše, aby zachránil životy jiných.

Úžasné interview s R. E. Grantem


Píše se rok 1793 a francouzskou revoluci už zřejmě nedokáže nic zastavit. Krvavá lázeň, v níž se vykoupalo již tolik pomazaných a vnešených hlav, jako by neměla nikdy skončit, nenasytná gilotina si žádá stále nové a nové oběti. Pochopové občana Robespierra, vedeni chladnokrevným a nemilosrdným šéfem tajné policie Chauvelinem, jí hážou stále nová a nová tučná sousta. Jediný muž se dokáže revoluci vzepřít a s pomocí svých věrných často téměř na poslední chvíli vyrvat gilotině její kořist. Zachraňuje nevinné a prohlubuje tak vrásky na Robespierrově čele. Kdo je ten tajemný muž, ten odvážlivec, který si navíc troufá zanechávat na místě činu vizitku se svou přezdívkou a vysmívat se tak svým pronásledovatelům? Kdo je ten "nepolapitelný" Červený Bedrník?

Richard E. Grant jako sir Percy Blakeney

Sir Percy Blakeney, osobní přítel prince z Walesu, působí na první pohled dojmem naškrobeného panáka a budižkničemu, ale právě on je tím, kdo stojí mezi gilotinou a odsouzenci na smrt. Vede totiž dvojí život. Pro vetšinu lidí je to jen další bohatý, znuděný a bezcharakterní floutek, ale jen zasvěcenci vědí, že je to dobrodruh a vůdce malé skupinky anglických šlechticů, která se pod jeho bystrým vedením pouští do boje proti tyranistické vládě lidu.

„On není zde a není tam,
toť pro Francouze hlavolam.
Snese se z nebe či v peklo vnik?
Ten zatrolený Bedrník!“


I díky přesvědčivému hereckému výkonu Richarda E. Granta lze tuto adaptaci s jistotou počítat mezi ty lepší. Žádný z předchozích představitelů sira Percyho Blakeneye nedokázal dle mého názoru ztvárnit charakter hlavního hrdiny tak, jak se to podařilo právě Grantovi. V jeho podání má šarmatní anglický gentleman Blakeney jisté přehlednutelné kouzlo. Jeho vizuální dokonalost ještě doplňuje Grantův odlehčený humor. Přidáte-li k výše uvedeným skutečnostem Grantův specifický úsměv a pohled pronikavě modrých očí, výsledkem je dokonalý obraz sira Blakeneye, který Vám prostě učaruje.

Richard E. Grant

K nezanedbatelným kladům filmu patří i skvělá hudba Michala Pavlíčka a vše ještě podrhují sofistikované a vtipně poskládané dialogy a to i navzdory faktu, že se děj zcela odpoutal od knižního originálu. Nejnovější - původně třídílná, nakonec však šestidílná - verze se natáčela v britsko-české koprodukci v Čechách, proto v řadě menších rolí poznáte i české herce. V "anglických" a"francouzských" exteriérech uvidíte mnoho našich historických míst, měst i hradů (kromě Prahy např. Křivoklát, Kost, Zvíkov, Pernštejn aj.).


Pokud tedy máte rádi historické filmy a přesvědčivé herecké výkony doplněné vtipnými dialogy, rozhodně si tento film a následně i seriál nenechte ujít. Bavit se budete určitě, protože Richard E. Grant disponuje nenuceným talentem uvádět osoby kolem sebe do rozpaků, což je samozřejmě i hlavním charakterovým rysem fiktivního hrdiny sira Percyho Blakeneye. Dost možná, že ženské osazenstvo začne po shlédnutí přemýšlet, proč je ten Blakeney jen fiktivním mužem.

Recenze: Phar.Lap

Žádné komentáře:

Okomentovat

Web Trafficfile recovery

book your room today