Prohledej blog / Search this blog

11/05/2009

Phar Lap vs. Reckless



Reckless nebyl jen koňskou osobností, ale též úžasným vytrvalcem, což můžeme směle říci i o jeho legendárním trenérovi,Tommy Woodcockovi, který zaujímá v dějinách australského turfu své místo jako nerozlučný společník a ošetřovatel legendárního Phar Lapa. Fotografie pořízená v roce 1977 fotografem Brucem Postlem, pár dní před velkým Melbourne Cupem, ve kterém Reckless doběhl druhý za Gold And Black, dokonale zachycuje úžasné pouto mezi trenérem a koněm...

Reckless v kostce:
Reckless (Better Boy - Impulsive, Landau)
Narozen: 1970
Uhynul: 1986
Majitel: Mesdames G. Godfrey a R.A. Walker
Chovatel: Mesdames G. Godfrey a R.A. Walker
Trenér: Tommy Woodcock
Výhry: USD 266,340
57 Startů : 8-4-5

Největší úspěchy na dráze:
1976 VRC Hotham Handicap (2500M)
1977 AJC Sydney Cup (3200M)
1977 QTC Brisbane Cup (3200M)
1977 SAJC Adelaide Cup (3200M)
1977 druhý ve VRC Melbourne Cup 3200m (G1)

Reckless pedigree (pro zvětšení 2x klikni):











Jako syn importovaného irského hřebce Better Boye (šampión plemeníků - 35 stakes vítězů a úspěšný otec matek v Austrálii) a sprintérky Impulsive (umístěné v roce 1960 v VATC Oakleigh Plate, kterou její matka Spitfire v roce 1950 s přehledem vyhrála) byl Reckless na dráze zpočátku až příliš podprůměrný. Podle Woodcocka trvalo dlouho než našel "nohy." Teprve na startu svého 34 dostihu v kariéře se mu jako 5-letému konečně podařilo zvítězit ve VRC Flemington Galilee Handicapu na 2500 metrů. Poté opět pokračoval ve stínu průměrnosti až do svých 6 let, kdy však navázal neuvěřitelnou sérií vítězství v AJC Sydney Cupu, SAJC Adelaide Cupu a QTC Brisbane Cupu (všechny dostihy na 3200 metrů). Jeho výkon mu zajistil místo v historii australského turfu, žádnému dalšímu koni v historii se nepodařilo vyhrát tyto tři závody během jednoho roku! Ačkoliv ze sebe Reckless v dostihu nikdy nevydával maximum, lze říci, že patřil k největším vytrvalcům ve své dekádě v Austrálii. Do konce své kariéry vyhrál ještě několik dalších závodů a párkrát skončil na tabuli, pak byl ale stažen do chovu.


Reckless se zapsal do srdcí lidí nejen jako bojovník, kterému se po počátečních neúspěších na dráze nakonec podařilo prorazit (velká podobnost s Phar Lapem), ale též díky své naklonnosti k Tommymu Woodcockovi, muži, který byl ošetřovatelem a později i trenérem legendárního Phar Lapa. Přátelství obrovitého hřebce a prošedivělého hubeného staříka udělalo na Austrálii velký dojem a vrylo se do paměti všech, kteří měli v životě tu čest tuto dvojici spatřit osobně.

Takhle si budeme Tommyho pamatovat navždy -
koně se s ním cítili vždycky dobře

Tommy Woodcock měl zvláštní dar a koně ho vždy milovali, stejně tak jako lidé, kteří jej potkávali. Pro Woodcocka byl Reckless osudovým koněm, kterého potkal na sklonku svého života a ačkoliv nic nemohlo překrýt vzpomínky na Phar Lapa, kterého z duše miloval, Reckless mu "Bobbyho" svou povahou připomínal a brzy se i mezi nimi vytvořilo podobné pouto. Tommy a Reckless se stali miláčky obyčejných lidí. I když byl Reckless v podstatě jakýmsi "hojivým obkladem" na rány, které zbyly v srdci trenéra po Phar Lapově tragickém uhynu v Americe v roce 1932, ani on je nikdy zcela zacelit nedokázal.

Zdroj fotografie: Archiv australského národního muzea
Zdroj videa: Youtube.com
Překlad: Phar.Lap

Žádné komentáře:

Okomentovat

Web Trafficfile recovery

book your room today