Prohledej blog / Search this blog

10/26/2009

Chcete-li plakat, plačte s Milionářem z chatrče


O snímku Milionář z chatrče (Slumdog Millionaire) jsem ve svém okolí slýchala mluvit často, ale jelikož patřím k lidem, kteří si filmy vybírají taky podle názvu, nějak mě míjel. Jeho název ve mně totiž evokoval představu, že nějaký americký bezdomovec a flákač se prostě bude vydávat za milionáře nebo tak něco. Takže jsem si tento kinematografický klenot vzdorovitě nechávala proklouzávát mezi prsty jako zrnka plážového písku. Přiznávám na rovinu, že docela dlouhou dobu. Nakonec jsem k němu byla "dotažena" a to poté, co jsem ve škole uslyšela větu: "Na ten film se musíte podívat, jinak u mne budete mít velké, nesmazatelné mínus." Velké mínus jsem mít něchtěla a tak mi nezbylo než se na Milionáře z chatrče podívat a...

Málokterý film mě dokáže chytit za srdce hned od počátku, ale snímek režiséra Dannyho Boyla (Trainspotting, Sunshine) je rozhodně jedním z nich. Od začátku až do konce jej totiž budete sledovat se zatajeným dechem a nebudete si chtít nechat ujít ani jedinou sekvenci - vaše emoce budou balancovat kdesi na hraně, do očí se Vám budou hrnout slzy a v duši budete soucítit s hlavním hrdinou - Jamalem Malikem (Dev Patel), který dokáže nemožné. Chudý Ind bez základního vzdělání se totiž jakousi souhrou náhod dostane do Indické soutěže Chcete být milionářem a ačkoliv nemá žádné vysoké ambice ani předpoklady, vyhraje 20 miliónů rupií. Režisér velmi mistrně ukazuje hru osudu, která Jamala přivedla až do křesla soutěžícího v populární soutěži a při tom velmi nezkresleně divákovi ukazuje lesk a bídu reálného života v Indii.

Jamal se ovšem svými znalostmi zcela vymyká profilu, který si o něm utvořil moderátor pořadu a který se snažil podstrčit i divákům soutěže. Zpočátku se nesmírně baví, že nosič čajů exceluje, neboť to přisuzuje štěstí, ale když Jamal pokračuje a jeho výhra začíná dosahovat astronomické částky, snaží se ho zastrašit a doporučuje mu, aby vzal co vyhrál a vypařil se. Jamal se však nenechá zastrašit, protože má jediný cíl - získat svou osudovou životní lásku Laticu, jedinou ženu, o které celý život snil a se kterou vyrůstal než je osud od sebe odtrhl. Jejich sny však přetrvaly a Jamal stále hledal svou spřízněnou duši. Jejich příběh je tak "neskutečně skutečný" obklopený nemilosrdnými předsudky indického světa, s jeho kastami, kde chudí lidé mají být chudí a bohatí je mohou beztrestně využívat a jednat s nimi jako s podřadnými bytostmi. Svým narozením předem odsouzeni k životu v chudobě, bez jistot, hmotných statků, i přesto se dokáží tito chudáci ze života upřímně radovat, což je pro mě srdcervoucí, i když se říká, že "chudoba cti netratí." Tento silný emotivní příběh uchvacuje svou jedinečností spojenou s opravdovostí všech okamžiků a vysílá poselství o tom, že láska dokáže opravdu velké věci, pokud je však hluboká, ryzí a nesobecká.


Filmové výkony i režie byly diváky také náležitě oceněny, neboť Milionář z chatrče získal celkem 8 Oscarů: za scénář, kameru střih, hudbu, píseň, zvuk, a režii. Neunikla ani cena za nejlepší film. Na film s rozpočtem pouhých 15 milionů dolarů je to víc než jen slušný výkon.

Jamal Malik: Věděl jsem, že se budeš dívat.
Latika: Myslela jsem si, že spolu budeme až po smrti.
Jamal Malik: Tohle je náš osud…


Použita píseň Jai Ho

Soundtrack

Milionář z chatrče soundtrack - obal

Skladatel: A.R. Rahman
Dirigent: A.R. Rahman
Další autoři: Various Artists
Datum vydání: 23.12.2008
Vydavatel: Interscope Records

Ocenění
2009 - Academy Awards, USA - vítěz (nejlepší hudba)
2009 - Academy Awards, USA - vítěz (nejlepší píseň - "Jai Ho")
2009 - Academy Awards, USA - vítěz (nejlepší píseň - "O Saya")
2009 - BAFTA Awards - vítěz (nejlepší hudba)
2008 - Black Reel Awards - nominace (nejlepší soundtrack)
2009 - Broadcast Film Critics Association Awards - vítěz (nejlepší skladatel)
2009 - Broadcast Film Critics Association Awards - nominace (nejlepší píseň - "Jai Ho")
2008 - Chicago Film Critics Association Awards - nominace (nejlepší score)
2009 - Golden Globes, USA - vítěz (nejlepší score)
2009 - MTV Movie Awards - nominace (nejlepší filmová píseň - "Jai Ho")
2008 - San Diego Film Critics Society Awards - vítěz (nejlepší score)
2008 - Satellite Awards - nominace (nejlepší score)
2008 - Satellite Awards - nominace (nejlepší píseň - "Jaiho")

Zdroj informací:Internet,
Recenze: Phar.Lap,
Clip made by:Phar.Lap

Žádné komentáře:

Okomentovat

Web Trafficfile recovery

book your room today