Prohledej blog / Search this blog

9/23/2009

Match století se s největší pravděpodobností neuskuteční


SARATOGA SPRINGS - Vypadá to, že ve sportu králů se objevily dvě královny naráz: Rachel Alexandra a Zenyatta.







VS.






Majitel Rachel Alexandry, Jess Jackson, si stojí za svým. Prohlásil totiž, že nenechá svou klisnu běžet na syntetickém povrchu. Jerry Moss, majitel Zenyatty, zase nevypadá, že by byl nadšený z vyhlídky opustit Kalifornii, kde všechny dráhy mají syntetický povrch.

Obě klisny mají rovněž velmi rozdílné taktiky. Rachel Alexandra trénuje většinou sama a chodí do vedení hned po startu dostihu, zatímco Zenyatta potřebuje trénikového koně, aby ji motivoval a v dostihu útočí ze zadních pozic.



Rachel zvítěžila 9x v řadě za sebou, vč. Preakness Stakes, Haskell Stakes a Woodward Stakes. Zenyatta zase nikdy neokusila porážku - zvítězila ve všech svých 11 startech, vč. Breeders' Cup Ladies Classic.

"Stále ještě doufáme, že některý z týmů změní názor," říká Hal Handel, výkonný víceprezident a COO NYRA. "Byla by to historická událost roku 2009." Když se ho reportéři zeptali na jeho názor, jak by podle něho asi dopadl tento match, odpověděl jednoznačně: "Věřím, že by vyhrála Zenyatta."

Proti tomuto tvrzení se však ostře staví trenér Wayne Lukas. "Vsadil bych si jednoznačně na Rachel Alexandru," říká. Je tedy spíše skeptický k superlativům obklopujícícm Zenyattu. Na otázku, zda si myslí, že se očekávaný match "královen turfu" opravdu uskuteční, jednoznačně prohlásil: "To si nemyslím. Víte, nevěřím, že by Zenyatta opustila Kalifornii a své působiště. Je to sice obrovská výzva, ale za jakou cenu? Vezmeme-li v úvahu, že je zvyklá běhat převážně na syntetickém povrchu... Být jejím trenérem, bych byl nanejvýš opatrný."

5-letá Zenyatta závodila na písku pouze jednou ,v Oaklawn Parku, kde vyhrála Grade I Apple Blossom.

"Domnívám se, že Breeders' Cup je přímo stvořený pro podobné situace," dodává Moss. A dále dodává:"Bohužel si ale nemůžeme vybírat, na jakém povrchu se poběží." Breeders' Cup se totiž - dle zpráv lokálních médií - uskuteční 6.-7.11.2009 v Santa Anitě a poběží se s největší pravděpodobností právě na dráze se syntetickým povrchem.

Zenyatta dýchá Rachel Alexandře na záda, co se Koně roku 2009 týká, z čehož vyplývá, že se spolu nepřímo "utkají" při volbě Koně roku 2009 (Horse of the Year 2009). Rachel Alexandra totiž v průběhu své kariéry hřebce již 2x porazila, zatímco Zenyatta běhala jen proti klisnám. V Americe se tedy obecně věří, že Zenyatta by k zisku titulu Koně roku 2009 musela porazit právě Rachel Alexandru. Moss ale není tomuto tvrzení příliš nakloněn. Otázka, čemu by dal přednost, zdali vítězství v dostihu o Koně roku 2009 nebo neporaženému statusu Zenyatty, jej zaskočila. "Já nevím," řekl po chvíli váhání. "Minulý rok měla Zenyatta Koně roku na dosah. Myslím, že by si to zasloužila. Je neuvěřitelná, ale pokud bych tím měl ohrozit její zdraví, tak myslím, že bych ho jen kvůli titulu Koně roku neriskoval."

Zdroj informací:mydailynews.com
Zdroj videí: youtube.com
Přeložil: Phar.Lap

Žádné komentáře:

Okomentovat

Web Trafficfile recovery

book your room today