Prohledej blog / Search this blog

4/15/2009

Phar Lap aneb zašlá sláva Tanforanu


Dostihový komplex s příznačným jménem Tanforan byl vybudován v San Brunu v Kalifornii a byl v provozu od 4.9.1899 do 31.7.1964. Byl zkonstruován tak, aby uspokojil veškeré potřeby zámožné klientely, která sem přijížděla hlavně z nedalekého San Francisca. Dostihové závodiště dostalo jméno podle svého zakladatele, Torribilia Tanforana, z matčiny strany vnuka Jose Antonia Sancheze, majitele známé farmy El Rancho Buri Buri.


Letecký pohled na komplex v Tanforanu

V Tanforanu se zpočátku pořádaly nejen koňské, ale i psí dostihy. Kromě toho zde čas od času bylo možné vidět i motocyklové nebo automobilové závody.

Dostihový komplex Tanforan, 1950

V roce 1911 byl celý komplex uzavřen kvůli zákazu hazardních her, který začal platit v Kalifornii. Dráha byla v roce 1923 a 1924 znovu otevřena a to hlavně díky podpoře vlivných businesmanů včele s "cukrovým" magnátem Adolphem B. Spreckelsem za podmínky, že se zde nebudou uskutečňovat žádné sázky. Po roce 1924 následovalo dalších 10 let přežívání, avšak dostihové mítinky se mohly začít uskutečňovat až poté, co byl zákaz provozování hazardních her zcela zrušen. Hollywoodský filmový režisér Frank Capra našel v komplexu jisté zalíbení a použil záběry z Tanforana i ve svých dvou filmech: Broadway Bill a Riding High.

Válka:
Za první světové války byl areál Tanforana dočasně přebudován na armádní tréninkové centrum. Po vypuknutí druhé světové války byl komplex opět uzavřen, dráha byla během Japonsko-Americké internace užívána jako shromaždiště. Přibližně 8.000 lidí japonského původu (převážně rodilí Američané) bylo umístěno do komplexu stájí, tribun a 170 kasáren, které byly zbudovány uvnitř komplexu, před tím než byli posláni do internačních táborů v dalších částech země.

Lidé:
Služeb Tanforanu využívali mnozí důležití vlastníci a trenéři koní např. vlivný chovatel a majitel koní James Ben Ali Haggin,

A jeho šampióni...
majitel a trenér koní Sam Hildreth.

Trenér Noble Threewitt zde během jednoho dostihového mítingu konaného v dubnu 1954 dosáhl nevídaného úspěchu - všech devět koní v jeho tréninku tu totiž zvítězilo.

Koně:

V roce 1932 hostil Tanforan slavného "Australského zázračného koně" Phar Lapa. Ten zde odpočíval po vyčerpávající plavbě před tím než se ke konci ledna vydal předpravníkem do Tichuany v Mexiku, kde se běžel slavný Agua Caliente Handicap.

Phar Lap na dráze v Tanforanu
(na fotografii zde již bohužel jeho vycpaný exponát)

Jak šel čas, prošla dráhou v Tanforanu spousta dalších skvělých koní. Mezi nimi např. slavný Seabiscuit, který zde byl rovněž nějaký čas ustájen. Dále pak Citation, který v roce 1948 zvítězil v Tanforan Handicapu a ještě téhož roku si "nasadil" Trojkorunu. O dva roky později se zde objevil Citationův stájový druh z Calumet Farm a vítěz Kentucky Derby, Ponder, který v Tanforan Handicapu rovněž zvítězil.

Citation (Bull Lea - Hydroplane II., Hyperion) v sedle F. Arcaro

Seabicuit (Hard Tack - Swing On, Whisk Broom) v sedle R. Pollard

Ponder (Pensive - Miss Rushin, Blenheim)

V roce 1956 zvítězil v Tanforan Handicapu i kůň Bobby Brocato (Nathez - Dorothy Brown, Brown King), který vyrovnal traťový rekord z Tanforanu na 8.5 furlongů, ten však vzápětí překonal a stanovil zcela nový na 9 furlongů.

Bobby Brocato se řítí do cíle Tanforan Handicapu

Závodní dráha v Tanforanu lehla v roce 1964 popelem. Na místě, kde se kdysi zvedal prach pod kopyty šampiónů, stojí dnes nákupní centrum známé jako "The Shops at Tanforan." Dávno zašlé slavné časy už zde připomíná jen socha Seabiscuita. Vzpomínky však oheň zničit nedokázal... a díky nim bude Tanforan navždy zachován v historii turfu.

Zdroj informací: Internet
Zdroj obrázků: Internet

Žádné komentáře:

Okomentovat

Web Trafficfile recovery

book your room today