Prohledej blog / Search this blog

3/24/2009

Phar Lap a jeho diář



Detaily o knize:
Velikost: 165 x 125 mm
Formát: vazba
Stránky: 152
Váha: 250 g
Publikováno: Březen 2007
ISBN: 978 0 908988 18 1

Co kdyby si býval Phar Lap vedl diář? O čem by asi psal? Právě tato zajímavě zpracovaná kniha Vám může poskytnout odpovědi na tyto otázky.

Recenze:
‘... velmi roztomilé, tento zajímavý diář Vás vezme zpět do časů, kdy byl Phar Lap miláčkem Austrálie. Představuje pohled na sled údálostí jeho života tak, jak je zřejmě viděl právě on sám.’ Toowoomba Chronicle

Deník začíná srpnem 1929, kdy tento zázračný kůň započal svou závratnou kariéru a končí 5. dubnem 1932, kdy Phar Lap uhynul v USA. Můžete se dočíst o tom, co si zřejmě myslel o brutálním tréninkovém režimu H. R.Telfroda, o láskyplném přátelství věrného Tommyho Woodcocka, i o tom, jak se cítil pyšný s každým dalším vyhraným závodem. Dočtete se mimo jiné i o pověstné Phar Lapově zvědavosti a posedlosti prozkoumávat svět za hranicemi stájí. Dozvíte se o tom, jak jej úspěch katapultoval do neznámých sfér ne vždy přátelského světa velkých peněz, hazardních her a sázek. Je to vlastně životopis Phar Lapa, který Vám vypráví on sám. Nechybí ani barvité líčení osudného pokusu o atentát či finálního skonu šampióna v Americe. Jak se musel cítit tak daleko od domova v neznámém prostředí. Tento diář Vám ukáže pohled Phar Lapa, koně se "zlatým srdcem," s nezdolnou vůlí vítězit a koně s originálním smyslem pro humor.

Publikace byla vydána k 75. výročí Phar Lapovy smrti a je důstojným pomníkem koni, který sjednotil Austrálii a stal se legendou nejen v dostihovém světě.

O autorovi:
Robert Baker je nejstarším synem Jacka Bakera, který se učil na žokeje v Sydney. Právě výše jmenovaný Jack Barker byl v 18 letech posazen do sedla tehdy ještě ne příliš známého Phar Lapa a 27.4.1929 jej přivedl k jeho prvnímu vítězství v RRC Maiden Juvenile Handicapu na závodišti v Rosehillu.

"Ačkoliv táta i Phar Lap již navždy odešli z tohoto světa, jejich společné vítězství nemůže být nikdy zapomenuto, protože bylo vůbec prvním vítězstvím v kariéře tohoto fenomenálního koně." Robert Baker

Phar Lap poprvé vítězí, v jeho sedle
sedí žokejský učedník Jack Baker

Proto není divu, že Robert Barker samozřejmě vyrůstal "obklopen příběhem velkého Phar Lapa." V jeho mysli se zrodila zajímavá myšlenka, která dala později vzniknout právě této knize.

Ve svém profesním životě se Robert Baker živí jako učitel Latiny, Řečtiny a Starověké historie na univerzitách v Tasmánii, Nové Anglii a Austrálii. Povolání kantora vykonává již úctyhodných 35 let.

Úryvek z knihy:
Úterý, 5. dubna 1932
Je ráno - slunce ještě nevyšlo. Venku začíná další nádherný jarní den v Menlo Parku a já si jen přeji, abych se cítil lépe a mohl si jej také užít. Celou noc jsem měl teplotu a cítím se churavý. Měl jsem velmi neklidnou noc. Chudák Tommy (co bych si bez něho jen počal?) od rána se o mě stará, neustále mě uklidňuje a zkouší, zda-li už mi teplota klesla. Není to o moc lepší než to bylo. Cítím se malátný a slabý. Mám horký dech. Vidím, jak Tommy utíká pro pana Nielsena, mého osobního veterináře a křičí: "Nemyslím si, že tomu koni je dobře." A má pravdu. Opravdu mi není dobře. Vnitřnosti mám v jednom ohni. Cítím, že se mi opět zvedá teplota...

Ukázka: The Diary of Phar Lap, Robert Baker str. 145-146
Zdroj obrázků: Internet

Žádné komentáře:

Okomentovat

Web Trafficfile recovery

book your room today