Prohledej blog / Search this blog

12/01/2008

Phar Lap aneb stírání prachu z archivu magazínu Time (III.)


V roce 1932 spatřil světlo světa precizní a uchvatný exponát Phar Lapa, kterému se obdivovali diváci v Belmontu. Nevídanou událost zachytil neznámý reportér magazínu TIME následovně:

TIME - 26.9.1932
Rudý přízrak "uplácaný" z Americké hlíny
V dubnu tohoto roku zemřela v Kalifornii nádherná hříčka přírody - zázračný dostihový kůň Phar Lap (Blesk). Svět byl náhle ochuzen o šampióna, který se v USA naposledy objevil v podobě vynikajícího Man O´Wara. Žádný jiný kůň nebyl na dráze schopen zopakovat něco tak uchvacujícího - žádný až na Phar Lapa. Man´O War vyhrál naprosto dokonalým stylem všech svých 20 dostihů z 21 odběhnutých. Phar Lap podobným způsobem drtil své soupeře v Austrálii. V USA odběhl letos v březnu Agua Caliente Handicap. Samozřejmě zazářil jako kometa na temném nebi, jenže pouhých 16 dní poté i stejně rychle "vyhasl." Ve své podivuhodné kariéře vyhrál 37 z 51 svých startů.

Poslední týden konání dostihového mítingu Futurity v Belmont Parku návštěvníci fascinovaně hleděli na nehybné torzo velkého ryzého koně stojícího uprostěd padocku. Mnozí si z očí utírali slzy dojetí. Ano, byl to Phar Lap. Nevstal samozřejmě z mrtvých, pouze ostatky jeho obrovitého těla byly vypreparovány do monumentálního exponátu v životní velikosti. Precizní práce, téměř neuvěřitelná imitace svalů pod jemnou kůží - všechno, co na něm davy fanoušků tolik milovaly, zůstalo díky fascinujícímu umění konzervace zachováno. Jen se rozeběhnout vstříc dalším vítězstvím...

Jeho majitel David J. Davis nechal ostatky svého velkého závodního koně "znovusestavit" specialisty v oboru taxidermace - firmou Jonas Brothers. A právě výsledek jejich několikaměsíčního úsilí byl k vidění tuto sobotu v Belmontu. Poté se vydá na dalekou cestu zpět do své vlasti - Austrálie.

I pouhý "neživý" exponát Phar Lapa vzbuzoval u přítomného publika téměř nábožný obdiv, který se mísil s uznalým respektem. Spolehlivě totiž ukazoval Phar Lapovu výjimečnost. Se svými 173 cm v kohoutku se totiž doslova tyčil nad ostatní koně o dobrých 10 cm ( Man O´Wara nevyjímaje). Za svého života vážil něco kolem 540 kg. Oproti tomu Americký šampión Man O´War vážil "pouhých" 522 kg. Další velmi zajímavé míry Phar Lapa - přední noha od předního kolene ke kopytu: 50,8 cm, zadní noha od hlezna ke kopytu - 63,5 cm, délka krku: 91,44 cm, délka celého těla: 172,72 cm.

Phar Lap nebyl preparován klasickou metodou - vycpáním. New Yorská firma Jonas Brothers použila jeho kostru jako výztuž pro následný hliněný odlitek. Tak jako sochař přenáší svůj zmenšený sádrový odlitek do velikosti bronzové sochy v životní velikosti, tak bratři Jonasovi převedli svůj hliněný odlitek na speciálně ošetřený světlý papír, který byl úctyhodně tlustý. Na tento chemicky vyztužený papírový model byla nakonec nalepena i opracovaná kůže Phar Lapa. Mnoho divokých zvířat bylo konzervováno podobným způsobem, ale Phar Lap byl vůbec prvním koněm, u kterého se to podařilo.

Zdroj obrázků: Internet
Zdroj informací: archiv US magazínu TIME

Žádné komentáře:

Okomentovat

Web Trafficfile recovery

book your room today