Prohledej blog / Search this blog

9/15/2008

Phar Lapova trofej z Melbourne 1930 nalezena?


Prodavač ojetých aut z Nového Jižního Walesu - Bob Todd - věří, že našel ztracený Melbournský pohár, který vyhrál legendární australský ryzák Phar Lap v roce 1930.
Phar Lap vyhrál Melbournský pohár i navzdory obrovskému handicapu - nesl v dostihu totiž o 4 kg více než ostatní soupeři. (Pozn. Žádný čtyřletý kůň v celé historii Melbourne Cupu větší zátěž nikdy nenesl.)

Phar Lap zadrženě a s přehledem vítězí v
Melbournském poháru v roce 1930


Trofej, která by dnes bezpochyby patřila k nejcennějším Australským sportovním pamětihodnostem, se však po roce 1940 záhadně ztratila. Todd nyní tvrdí, že právě on je jejím držitelem.


Zmíněnou trofej mu prý v roce 1998 nabídl k odkupu podivný starý muž. Ten za ni požadoval hotovost a skoro nový vůz. Stařík mu prý rovněž sdělil, že pohár zakoupil v roce 1970 od Johna Ellise. Tato informace byla shledána jako pravdivá, neboť Ellisova rodina doložila získání poháru průkazným dopisem. Ten potvrzoval, že v roce 1940 byl pohár prodán rodině samotným Harrym R. Telfordem a že zůstal v rodinném držení po celých 30 let.

Objevení průkazného zlatníkova puncu na dně poháru odstarovalo další bouřlivé debaty vyzývající Victorian Racing Club (dále jen VRC), aby znovu prošetřil tvrzení pana Todda, a to i navzdory faktu, že už před sedmi lety (tedy v době, kdy byl zmíněný pohár ještě v držení Ellisovy rodiny) jeho autenticitu uznat odmítl.

Sporná trofej z roku 1930 a Gerald "Cappy", syn Harryho
Telforda,
polovičního majitele a trenéra slavného
Phar Lapa (Harry na snímku vlevo).


"S novými důkazy a odzbrojeni faktem, že toto tvrzení neodeznělo, VRC uvítá možnost znovu přehodnotit své původní rozhodnutí," oznámil tisku marketingový manažer Joe McGrath.

Joe McGrath (zcela vpravo) - marketingový
manager Victorian Racing Clubu


Punc W.D.&Co. se shoduje s puncem Williama Drummonda - zlatníka, který byl pověřen výrobou pohárů pro Melbourne Cup v letech 1923 až 1930. Navíc fotografie originálního poháru z roku 1930 odhalila, že pohár zakoupený panem Toddem od záhadného staříka se neshoduje jen velikostí, ale i tvarem a provedením.

Pan Todd tisku dále sdělil, že mu již byla jistým kupcem nabídnuta částka 87.000 NZD. Jméno kupce však odmítl tisku prozradit. A všem, kdo by o trofej měli i nadále zájem vzkázal: "Nechci se poháru bezpodmínečně zbavovat. Nepotřebuji peníze, ale pokud někdo nabídne částku větší než 1.000.000 dolarů, potom o tom budu uvažovat."

Sporný pohár. Je opravdu Phar Lapův?

Pro zajímavost, Phar Lapova trofej za vítězství v Cox Plate 1931 byla v roce 2004 vydražena na aukci za 438.000 NZD. Byla zakoupena majitelem obdivuhodné Makybe Divy, Tony Santicem.

Publikováno :14.9.2005
Zdroj informací: The Daily Telegraph
Zdroj obrazků: Melbourne Muzeum, archiv autorky

Žádné komentáře:

Okomentovat

Web Trafficfile recovery

book your room today