Prohledej blog / Search this blog

7/22/2008

Phar Lap stále ve středu zájmu australských médií




Český přepis reportáže:

TV reportér:
"Je to jedna z největších sportovních záhad vůbec. Jak zemřel Phar Lap? Byl opravdu otráven Americkými gangstery? Vědci z Melbourne věří, že objevili pádný důkaz, který vyřeší tento starý případ. Zde je naše korespondentka Hannah Hodsonová."

Hannah Hodsonová - korespondentka:
"Zvěčněný ve skleněné vitríně. Phar Lapův život a smrt fascinovaly fanoušky dostihového sportu po desetiletí.Nyní vědci z Melbourne věří, že jen kousíček je dělí od vyřešení této záhady."


Dermott Henry - Manažer přírodních věd, Victoria Museum, Melbourne:
"Ve Phar Lapově kůži jsme zjistili stopy arsenu, které pocházejí jednak z procesu taxidermace, ale našli jsme také stopy po arsenu, který se do jeho těla dostal přes trávící systém."

Hannah Hodsonová - korespondentka:
"Když Phar Lap opouštěl Austrálii, aby se vydal na cestu do USA, jen málo lidí tušilo, že se již nikdy živý zpět nevrátí."

Archivní záznam:
"Hodně štěstí, Phar Lape, Australie je s tebou."


Hannah Hodson - korespondentka:
"Jeho náhlá smrt v roce 1932 odstartovala fámy o tom, že byl otráven Americkými gangstery. Teprve nedávno byly v jeho hřívě objeveny stopy po arsenu. Ale jakým způsobem se tam mohl arsen dostat - to je stále předmětem neutichajících debat. Ve 30 letech 20.století byl totiž arsen běžnou součástí speciálního přípravku, který se dostihovým koním podával. Existuje ještě jeden rozpor ohledně Phar Lapa. Austrálie a Nový Zéland stojí proti sobě, každý na jedné straně barikády. Tady v Austrálii ho nazývají Australským zázračným koněm, ale na Novém Zélandu je zase známo, že se narodil v Timaru.

To Austrálie uznává a proto také věnovala kosterní ostatky šampióna dovezené v roce 1933 z USA zemi, kde se narodil a kde je zájem o tuto legendu dostihového sportu stále velmi silný. Žije tu i někdo, kdo si dovolil vědcům oponovat."


Graham Putt - historik, specialista na Phar Lapa:
"Nemáme k dispozici pořádnou pitevní zprávu, tedy ne takovou, která by byla dostatečně vypovídající. Ano, byl sice nalezen arsen, ale jak můžete s přesností určit o jakém množství arsenu vlastně mluvíme?"

Hannah Hodson - korespondentka:
"Zpět do Autrálie, vědcům nezbývá než souhlasit. Ještě stále zbývá mnoho otázek, na které je potřeba najít uspokojivé odpovědi. Jednou z nich tedy stále zůstává: "Kdo nebo co vlastně zabilo Phar Lapa?" Hannah Hodsonová, One News, Sydney."


Anglický přepis reportáže:


TV reporter:
"It is one of the sport´s great mystery: How did Phar Lap die? Was he really poisoned by American gangsters? Now Melbourne scientist believe that have hard proof to solve the significant old case. Here is Australian correspondent Hannah Hudson."

Hannah Hodson - reporter:
"Immortalized in a glass case. Phar Lap´s life and death has fascinated horse racing fans for decades. Now Melbourne scientists are one stick closer to solving the mystery for good."

Dermott Henry - Victoria Museum Natural Science Manager:
"In Phar Lap we can find some evidence of arsenic from the taxidermical process, but we can also find some arsenic that he had digested."

Hannah Hodson - reporter:
"When Phar Lap left Australia for the US, few would expect he´d never return alive."

Archival footage:
"Good luck, Phar Lap, Australia´s with You."

Hannah Hodson - reporter:
"His sudden death in 1932 spat rumours that champion had been poisoned by American gangsters. More recently arsenic was found in hairs from his mane. But exactly how it´d got there is an ongoing debate. In 1930 it was commonly used in a special tonic for racehorses. There is of course another dispute on Phar lap. An ongoing one for both sides of the ditch. Here they called him Australia´s wonder horse, but back home it was widely known, he was born in Timaru. The Aussies donated Phar Lap´s skeleton back to his country of birth, where the interest of the racing legend remains strong. Alone with doubt whether he was even poisoned at all."

Graham Putt - Phar Lap Historican:
"There wasn´t an autopsy done on the horse, an fairly competent one, arsenic found, but no one don´t know the quantities that was needed to kill a horse."

Hannah Hodson - reporter:
"Back in the Australia, scientist agreed. There are still many questions to find out who or what it was that killed Phar Lap. Hanna Hodson, One News, Sydney."

Zdroj: One News Sydney Tv Channel

Žádné komentáře:

Okomentovat

Web Trafficfile recovery

book your room today