Prohledej blog / Search this blog

12/27/2007

FENOMENÁLNÍ TWILIGHT SAGA /Twilight, New Moon, Eclipse and Breaking Dawn (Stmívání, Nový měsíc, Zatmění a Rozbřesk)


Omlouvám se nyní všem fanouškům velkého závodního koně Phar Lapa za tento článek, nicméně si nechci zakládat další blog a tak jedinou omluvou k uveřejnění článku nemajícího opravdu nic společného s australským fenoménem, mi budiž má bezbřehá vášeň podělit se s Vámi o dokonalou erupci svých pocitů.


Knížky Stmívání a Nový měsíc jsem získala záhadným způsobem v předvánočním shonu. Vkročila jsem do knihkupectví, které se mi v zásadě stalo osudným, neboť tam jsem po chvíli zamyšleného přebírání knih na pultech dospěla až ke dvěma velmi zvláštním knížkám, u kterých mě v zásadě naprosto upoutal perfektně graficky zpracovaný obal. Nicméně po přečtení kratičkého textu vzadu u každé knihy jsem byla naprosto uchvácena! Pokud se ptáte proč, zkuste si představit dokonalý příběh, ve kterém se nemožné stane skutečností a Vaše fantasie Vás vystřelí na měsíc ještě než vůbec začnete číst... Že to není možné? Za normálních okolností možná ne, ale díla americké autorky Stephenie Meyerové se staly tak populárními a tak žádoucími, že jsou považována za poklady literatury o upírech. Ano, čtete správně.


Stephenie Meyerová

Celý románový příběh začína knihou Twilight (Stmívání), následuje New Moon (Nový měsíc) a poté Eclipse (Zatmění). Breaking Dawn (Rozbřesk) bude s největší pravděpodobností publikován roce 2008. Stephanie Meyerová na svých stránkách uvádí, že koncept Breaking Dawn byl již dokončen. Nicméně doplnila, že s publikováním mohou být spojeny těžkosti jako tomu je i v případě Midnight Sun (Půlnočního slunce). Ještě není oficiálně znám datum vydání Breaking Dawn (Rozbřesk) - ale předpokládá se, že pokud všechno poběží jak má - vyjde na podzim 2008. Bude to poslední kniha v sérii Twilight, kde se bude prolínat úhel pohledu hlavní hrdinky Belly Swanové. Nově bude přidán i úhel pohledu Jacoba Blacka. Další volné pokračování ságy: Midnight Sun (Půlnoční slunce) je analogická obdoba Twilightu (Stmívání) - ale je psána z pohledu Edwarda Masena Cullena. I tato kniha bude dle Meyerové stoprocentně publikována, datum jejího vydání není ještě známo.



Odnesla jsem si knížky domů a pustila do dychtivého čtení. Nebyla jsem zklamána ba naopak. Pokusím se nyní vylíčit v čem a jak mě příběh zaujal a proč se tak odlišuje od ostatních "upířích knížek".

Po přečtení celé románové upíří trilogie musím jednoznačně konstatovat, že toto naprosto úchvatné literární vyjádření zakázané lásky mezi smrtelníkem a upírem, boří veškeré hranice a pravidla, která byla kdy v tomto žánru stanovena. Upír bývá většinou krvelačná příšera dychtící po krvi a jeho krutá žízeň nezná hranic a pokud ucítí kořist, nic jej již nemůže zastavit. Nic ledaže by neuznával pravidla své rasy...ledaže by v něm zbylo víc lidskosti, která dokáže démona v jeho těle ovládnout, co by se stalo pak?

Stmívání naprosto maže hranice mezi reálným světem a světem fantazie a to s takovou razancí, že se Vám při čtení bude chvílemi zastavovat nejen dech, ale společně s hlavní hrdinkou Isabelou Swanovou i srdce! Tyto romány by v žádném případě neměly chybět v knihovně žádného z milovníků upírů a vlkodlaků. Autorka v nich velmi mistrně prolíná roviny milostného vzplanutí, žáru první nepoznané, zakázané lásky a kombinuje je se smrtelným nebezpečím, které s sebou přináší blízkost upíra. Nebepečím, před kterým se není kam ukrýt...




Edward Cullen
: "Prostě teď budu dělat co chci,
ať si třísky lítají, kam chtějí.
"

Hlavní hrdinka představuje ryzí nesobecký charakter dívky, která je ochotna pro svou zakázanou lásku nejen čelit všemožným citovým útokům svých spolužáků a upírů žíznících po její krvi (kromě jediného), ale je schopna obětovat svůj mladý život pro toho jediného na kom jí opravdu poprvé v životě záleží - pro Edwarda Cullena - upíra do kterého se bláznivě zamiluje hned poté, co jej poprvé spatří sedět ve školní jídelně. Jeho podmanivá krása jí učaruje natolik, že v ten okamžik, kdy na něj poprvé pohlédne, cítí, že je ztracena. Magickou sílou je k němu přitahována stále blíž a blíž. Naprosto nedokáže pochopit dokonalost jeho andělského zjevu a jeho přítomnost jí nedá spát. Cítí nutkání odhalit roušku tajemství, které Edward ukrývá ve své nadpozemsky krásné tváři... Nedokáže se soustředit a netrvá dlouho a Bella zjišťuje, že Edward se pro ni stává středem vesmíru. Nakonec je postavena před hroznou pravdu - Edward je upír. Navzdory tomuto děsivému faktu jej však stále miluje nezištnou horoucí láskou a to i přes to, že ví, že nesmí porušit pravidla, které Edward pro jejich vztah stanovil. S každým pohlazením, s každým horoucím polibkem se vystavuje neuvěřitelnému nebezpečí v náručí upíra, jehož část podvědomě touží po její mladé krvi. Nemůže si však poručit. Edward má v sobě kouzlo, které ji k němu silně přitahuje.


Zlo hledající odpuštění?

On si je vědom svého vlivu a snaží se Belu chránit svou odtažitostí a nedostupností. Uvnitř sebe sama však svádí stejný boj s láskou a city, které se snaží dostat se na povrch a ví, že nemůže vyhrát...jenže která jeho část nakonec opravdu zvítězí? Lidské instinkty nad démonem nebo démon nad lidskostí? Každý nadcházející den balancují milenci na ostří nože a zažívají stále nové bolestné okamžiky, které dráždí jejich smysly. Nové mučivé skutečnosti se objevují s každým dotykem, s každým polibkem přichází nová vlna žádosti a Bella je nucena si přiznat, že neztratila pouze srdce, ale s každým osudným pohledem do Edwardových nádherných očí ztrácí kus po kousku i svou duši.


Ve druhém díle příznačně nazvaném Nový měsíc (Now Moon) rozehrává autorka příběh velmi hořce ihned od začátku.
Epilog:

Přijď, vznešená noci,
přijď, milující černočerná noci,

dej mi mého Romea
a pokud zemřu,

odnes ho pryč
a nech v jeho očích zářit hvězdy,

on se totiž hodí do nebe,
pak celý svět bude milovat noc...



Po sérii hrozivých událostí Edward cítí, že v jeho blízkosti je Bella vystavena smrtelnému nebezpečí, proto se rozhodne ji navždy opustit. Snaží se na sebe zapomenout, ale síla, která je k sobě připoutala se nedá zlomit ani vzdáleností, ani časem. Rána je stále živá a Bella si přiznává, že bez Edwarda nemůže reálně existovat. Přežívá, ale nedokáže znovu najít smysl života. Stále slyší jeho sametový hlas a podvědomě si vsugeruje, že kdykoliv se ocitne v nebezpečné situaci, kdy ohrozí svůj život, uslyší ten sladký hlas, který ji přináší úlevu od bolesti a zároveň ji zevnitř trhá na kusy - hlas Edwarda Cullena. V této přechodné fázi, kdy se cítí být Edwardem zrazena, se Bella snaží překlenout samotu a najít rozptýlení ve společnosti mladého Jacoba Blacka, jehož otec patří k původním obyvatelům rezervace v La Push. Jakob však k Belle cítí něco víc než pouhé kamarádství, snaží se o sblížení, což však Bella rozervaná na kusy náhlým odchodem Edwarda, instinktivně odmítá.


Edward a Bella

Nadcházející události staví jejich přátelství nepřekonatelnou zeď. Jacob Black nemůže uniknout svému osudu a stává se vlkodlakem. Bella nechápe, proč se jí začíná stranit. Jejich kamarádství přestává být aktuální. Instinktivně se snaží dopátrat se pravdy a s pomocí Jacoba se jí to nakonec podaří. Jakob a jeho "smečka" jí dokonce zachrání život, když zabijí krvelačného Laurenta, upíra, jehož společník James usiloval o život Belly v prvním díle trilogie. Edward jej nemilosrdně zabil a zabránil přeměně Belly na upíra, když vysál kousnutím do rány jed, kterým Bellu infikoval James...

Bella nakonec dospěje k názoru, že bez Edwarda nemůže žít. Nedokáže jejich lásku pohřbít a proto pro ni není úniku. Navzdory nebezpečí, které na ni ze všech stran útočí, nemůže zapomenout na podivuhodnou lásku, která jí dala smysl života. Autorka rozehrává příběh, který se svými prvky podobá příběhu Romea a Julie.


Jacob Black

Oba hlavní hrdinové chtějí skončit svůj život, aby se mohli nakonec opět shledat a pramálo jim záleží, zda se tak stane na prahu nebe či pekla. Jediné, na čem jim opravdu záleží je být spolu. Isabela je připravena přinést největší oběť a vzdát se své duše, aby mohla být zatracena a jako démon mohla kráčet po boku svého milovaného Edwarda do nesmrtelného bytí. Edward však miluje Bellu natolik, že jí nedokáže uloupit duši, zatratit ji a přivést do chladného světa nemrtvých. Jeho rozhodnutí je staví před další nebezpečí. Bella je rozhodnuta se stát upírem i proti jeho vůli, což dvojici staví před volbu, které nelze uniknout.

Epilog:

Někteří tvrdí, že svět zajde ohněm,
druzí, že ho zničí led.
To co jsem doposud poznal z vášně,

Mě nutí přiklonit se k ohni,

pokud se ale ohněm svět nezničí,

znám nenávisti dost,
abych si byl jist,

že i led by dosáhl na tento post.


Robert Frost




Celý příběh pokračuje ve třetím díle trilogie s poetickým názvem Zatmění (Eclipse). V tomto díle se Bella dostává do střetu se svými vnitřními pocity. Zjišťuje, že nedokáže ze svého života odsunout Jacoba Blacka, se kterým v předchozím díle trávila tolik společného času. Jacob ji pomohl přestát těžké období Edwardova bolestného odchodu. Zároveň si uvědomuje, že Edward i Jacob nemohou být přáteli ze dvou důvodů. Za prvé - jsou odvěcí nepřátelé a každý stojí na jiné straně barikády. Za druhé oba usilují o získání Belly. Musí se proto rozhodnout mezi ohněm (Jacobem) a ledem (Edwardem). Její srdce je zmatené a tápe. Nechce ublížit ani jednomu z nich, ale je si vědoma, že okamžik volby se blíží a svou lásku může dát pouze jednomu. Pod tíhou vědomí, že druhému zlomí srdce, tuto volbu stále odkládá a stále více se zaplétá do milostné sítě. Ačkoliv se zdá, že se vnitřně přiklání k volbě stát se upírkou, aby mohla po Edwardově boku kráčet věčností, zjišťuje, že není na tento krok vnitřně připravena a děsí se kroku do neznáma. I když si je naprosto jistá, že Edward bude vždy stát po jejím boku, bojí se ztráty své lidskosti, přátel a rodiny. Jacob cítí její vnitřní neklid a snaží se přimět Bellu, aby se nevzdávala své duše kvůli upírovi. Nabízí jí život se vším, co k němu patří. Odvolává se na bolest, kterou upíři způsobili jeho kmeni. Vlastně díky nim musí po nocích pobíhat a střežit pomyslnou hranici jako vlk. Cítí k Belle víc než jen přátelství a bojuje s představou, že ji již nikdy nespatří živou a takovou jakou ji zná nyní. Jeho láska k Belle ho trápí víc než je schopen si připustit. Edward však vidí do jeho mysli a ví, jaké nebezpečí znamená přátelství Belly s Jacobem Blackem. Na rozdíl od Jacoba však miluje Bellu nesobecky a nechává tak věcem volný průběh. Navzdory rivalitě jsou nakonec oba nuceni bojovat na stejné straně proti armádě novorozených žíznivých upírů, které stvořila Victoria, pomstychtivá upírka směřující k jedinému cíli: zabít Bellu a pomstít tak smrt svého druha Jamese.


Pro fanoušky Twilight series tu mám speciální přídavek: dopisy hlavních hrdinů -Belly, Jacoba Blacka a Edwarda Cullena... Je jistě zajímavé podívat se na písma hrdinů z pohledu grafologie, zjistíme, že Stephenie rozhodně neponechává nic náhodě... (Copyright: Stephenie Meyer)








Rozbřesk (Breaking Dawn) je již čtvrtým dílem upírské romance. Vydání anglické verze je stanoveno na srpen 2008 (Více podrobností naleznete zde). Na Amazonu.com si již můžete tuto horkou a fanoušky jistě ostře sledovanou knihu předobjednat.


Závěrečný díl upírské milostné ságy příznačně nazvaný Půlnoční slunce (Midnight Sun) zatím zůstává pro fanoušky pouze snem. Snem, který se postupně utváří v mysli jedné z nejtalentovanějších spisovatelek planety: Stephenie Meyerové. Nicméně jeho první kapitola se objevila na internetových stránkách autorky ještě před vydáním Zatmění (Eclipse). Jedná se v podstatě o obdobu "Twilightu" z Edwardovy perspektivy. Stephenie Meyerová v ní udivuje schopností dokonale vylíčit Edwardovu bezbřehou touhu i nezkrotnou vášeň stejně tak jako nepochopitelný zmatek, který v jeho nitru vyvolá příchod nové studentky. Náhle se cítí být zrazen svými schopnostmi, díky kterým se pro něho ostatní lidé stali nezajímavými a nudnými.


Robert Pattinson jako Edward Cullen

Vždy četl v jejich mysli jako v otevřené knize, žádná myšlenka mu nikdy nezůstala skryta. Pak se objevila ona. Nenápadná, ničím nevybočující z řady, obyčejná svým vzhledem, šokující sladkou vůní své krve ale hlavně nepřístupností své mysli. Nechce být prozrazen. Snaží se ovládnout. Jeho smysly ho zrazují, nedokáže na ni přestat myslet, ale musí se krotit. Držet se od ní dál. Má závazky vůči své rodině. Jak se jen vypořádá s pocity, které po celý svůj upíří život nikdy nepoznal?



Pozn. česká verze online se nachází na stránkách http://www.stmivani.wz.cz/, zde zvolte fanfiction/Půlnoční slunce a žasněte...

Zdroje fotek: Stephenie Meyer´s website, internet sources, archiv autorky

15 komentářů:

  1. Čekej noční návštěvu!

    OdpovědětVymazat
  2. Našla jsem na mailu tvůj vzkaz. Nedalo mi to a navštívila jsem tě a myslím si, že tvůj článek je jeden z nejlepších, jaké jsem kdy četla! Naprosto ti rozumím, taky jsem knížky objevila náhodou a naprosto mě dostaly...

    OdpovědětVymazat
  3. Nejsem sice vasnivy ctenar, ani milovnik upiru a upirek, nicmene recenze me presvedcila, ze bych si tento masterpiece nemel nechat ujit :o) Aspon se po letech absence cteni dostanu do jine dimenze...

    OdpovědětVymazat
  4. ...výborná recenze...
    a knížka? úžasná... myslím, že Stephenie Meyerová opravdu posunula literaturu s upírskou tématikou o stupínek výš, tak, že tahle kniha není určena jen pro milovníky upírů, ale i pro "normální" čtenáře, a to proto, že je tak opravdová a vypráví příběh, který se dotkne každého čtenáře... Stmívání je jedna ze tří skupin knížek, které čtu už po několikáté a pořád se mi to líbí, vždycky objevím něco nového, něco, co mi dřív nedošlo se mi osvětlí...

    OdpovědětVymazat
  5. Edward Cullen (M.H.)
    Edward má písmo mnohem úhlednější a čitelnější - v tom písmu je vidět rozdíl v jejich charakterech. Škoda, že byl český čtenář o takto otištěné dopisy ochuzen. Edward Bellu miluje a zároveň má ale i úctu k Jacobovi. Možná na rozdíl od Jacoba. Pro Edwarda je Bella vším a rozumí i Jacobovi. Ví, co pro něj Bella znamená. Pro Edwarda je Bella to nejcennější, co má.

    OdpovědětVymazat
  6. noo, já se musím přiznat, já sem do stmívání úplný šílenec. Včera jsem konečně dočetla ZATMĚNÍ a pak sem to vydejchávala do jedné v noci. Je to TO NEJLEPŠÍ CO SEM KDY ČETLA, četla jsem toho docela dost, ale tohle mě získalo, mohla bych to číst dokola a nezevšednělo by mi to. Nechci dělat reklamu, ale docela zajímavé věci se dají dozvědět na http://forum.lide.cz/forum.fcgi?akce=forum_data&auth=&forum_ID=43871

    OdpovědětVymazat
  7. Nevíte někdo kdy přesně má vyjít knížka Rozbřesk(Breaking dawn) u nás ?
    Prosím pište na Jana.Papackova@seznam.cz

    OdpovědětVymazat
  8. Ahoj všem fanouškům Twilight bych chtěl doporučit stránky www.stmivani.cz kde se můžete stát členy fanclubu a účastnit se soutěží o hodnotné ceny:)

    OdpovědětVymazat
  9. Seznam kin ve kterých bude 27.11.2008 probíhat premiera filmu Stmívání

    Síť Palace Cinemas Praha - Nový Smíchov, Slovanský dům, Letňany, Hostivař, Brno - Modřice, Velký Špalíček

    Síť Cinema City Kina v Praze - Flora, Zličín, Galaxie, Plzeň, Pardubice

    Síť Village Cinemas Praha - Anděl, Černý most

    Síť Cinestar Ostrava, Olomouc, Mladá Boleslav, Hradec Králové, Jihlava, Liberec, České Budějovice, Pardubice, Plzeň

    Síť Golden Apple Cinema - Zlín

    Praha Ládví

    + další program na první 2 týdny

    27.11 – 30.11 Rožňov pod Radhoštěm – kino Panorama
    27.11 – 3.12 Karlovy Vary – Kino Čas
    27.11 – 3.12 Varnsdorf – Panorama
    1.12 – 2.12 Boskovice – Kino Panorama
    3.12 - Svitavy - Kika Galaxie
    4.12 - 5.12 Svitavy - Kino Vesmír
    4.12 – 10.12 Ústí nad Labem – Kino Hraničář
    4.12 – 10.12 Kladno – Kino Hutník
    6.12 – 7.12 Bohumín – Kino K3 Bohumín
    8.12 – 10.12 Prostějov – Kino Metro 70

    OdpovědětVymazat
  10. Tak a je to tady:) Víkend po premiéře v USA dal jasně najevo že Stmívání je opravdu bomba!! Smetl veškerou konkurenci jako např. nového Jamese Bonda atd... Dosahuje návštěvnosti jako filmy Šifra mistra Leonarda, Simpsonovi, Pán prstenů - Návrat krále.... takže už aby byla premiéra v ČR:)

    OdpovědětVymazat
  11. Nevíte kdy má vyjít český překlad Braeking Dawn ?? prosím odpověď na mejl : kekseek@seznam.cz ... DÍKY

    OdpovědětVymazat
  12. K této recenzi se dostávám skoro 2 roky po napsání - ságu jsem přečetla někdy před měsícem - a myslím že tato recenze je nejkrásnější a nejpřesnější popis toho, o co vlastně v knihách jde. Myslím, že se zde podařilo vystihnout přesně povahy Belly, Edwarda i Jacoba - já osobně se vážně nemohla rozhodnout, komu bych dala přednost. Srovnání oheň a led je výstižné, stejně tak jako rozum a cit... Jacob je ten temperamentnější, Edward se více musí ovládat, logicky musí být trochu nad věcí, aby se nenechal strhnout. Přesto Jacob je ten, kdo víc ztrácí. Kniha je nádherná a po několika přečtení si myslím, že je to víc než o lásce - je to i o rozhodování, o kompromisech, o vystřízlivění z naivních představ, o proměnách charakterů. Každý díl je něčím originální a každý je skvělý - a už se těším na Půlnoční slunce, četla jsem několik kapitol na netu a vím, že tuto knihu si stoprocentně koupím. Už při prvním díle jsem si říkala, jak se na Bellu a vůbec na život kolem dívá Edward - se svými věkovými zkušenostmi a znalostmi.
    Autorka má dobře našlápnuto, ve stejném duchu může pokračovat s příběhem Jacoba, Ley, Renesme...

    OdpovědětVymazat
  13. Ahoj,prosím hlásni pro mě v Twilight soutěži o nejzamilovanější scénuhttp://weareteamjacob.blog.cz/0909/sontzs-1-kolo#komentare

    ,Edward a Bella-zamilovaná scéna z lesa,hlasuj pro mě please,Mooooc děkuju

    OdpovědětVymazat
  14. Ahoj, ten článek je úpa super. Sama jsem zatim četla jen první dva díly, na třetí čekam, ale je o to v knihovně moc velký zájem. Máš to tu fakt super..už se těšim na NM film :D

    OdpovědětVymazat
  15. Tak to mě moc těší, že se Ti líbil. Psala jsem to opojena pocity, které se ve mě rozvířily po přečtení těchto úžasných knížek.

    OdpovědětVymazat

Web Trafficfile recovery

book your room today