Prohledej blog / Search this blog

6/29/2007

Slovo úvodem...


Občas se zkrátka objeví kůň, který se dotkne srdce, pronikne hluboko do Vaší podstaty a uchvátí Vaši duši jako žádný jiný... Takovým koněm pro mě je a zůstane Phar Lap. Nikdy jsem Phar Lapa osobně závodit neviděla, neboť se stal legendou mnohem dříve než jsem spatřila světlo světa, avšak i tolik let po jeho tragické  předčasné smrti jeho duše a bojovné srdce stále uchvacují lidi nejen po celém světě, ale i napříč časem.

Všichni máme své koňské hrdiny. Někteří jsou fiktivní a jiní jsou legendami v dostihové historii. Phar Lap se stal legendou již za svého života. To nemůže popřít žádný milovník koní. Historie dostihů v Austrálii je téměř stejně tak stará jako osídlení Evropy. Tak talentovaný dostihový kůň jakým byl Phar Lap by bezpochyby vzbudil rozruch v kterékoliv jiné zemi a za kterékoliv éry, ve které by závodil, ovšem zdali by na něho lidé vzpomínali s takovou horlivostí i dvacet, padesát či dokonce sedmdesát let po jeho smrti, to už je věc jiná.

Australané však milují smolaře. A Phar Lap zpočátku nebyl nic víc než podceňovaná a zatracovaná investice. Překonal smůlu a stal se "neporazitelným" šampiónem. Davy jásaly, když šel "Rudý teror" (The Red Terror) od vítězství k vítězství, nic ho nemohlo zastavit, prostě si jen pohrával se svými soupeři...


"Phar Lap první, denní světlo druhé!"

Nejpopulárnější hláška v dobách, kdy se ryzák proháněl po dostihových drahách Austrálie, zněla: Phar Lap první, denní světlo druhé."Rudý Teror" se však nezapsal pouze do australské historie, ale i do historických análů turfu celosvětového.

V myslích turfmanů přerostl v nesmrtelnou legendu. Šampióna, kterého na dráze nemohlo nic ohrozit, zastavila až předčasná a velmi tragická smrt, která jej zastihla v nejlepších letech kariéry. Ani ta však nedokázala překrýt vzpomínky na rezavý zázrak. A tak Phar Lap dál vzbuzuje obdiv a úctu, protože jeho neuvěřitelné výkony na dráze se prostě nedají zapomenout...

Nyní mi dovolte, abych Vás pozvala na malý výlet zpět v čase. Povím Vám příběh o velkém, ryzém přízraku dostihových drah Austrálie jménem Phar Lap.

Dotazy, náměty, popř. připomínky mi můžete zasílat na email Phar.Lap@seznam.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Web Trafficfile recovery

book your room today